Nationale Boomfeestdag feestelijk van start in Amstelveen

Amstelveen - De 66e Nationale Boomfeestdag is vanmorgen feestelijk van start gegaan. Amstelveen is als een van de groenste gemeenten van Nederland vandaag trotse host van de Nationale Boomfeestdag en pakt flink uit: vandaag planten zo’n duizend kinderen bomen in Amstelveen, onder andere op alle schoolpleinen. Door heel Nederland worden meer dan 100.000 bomen geplant.

De officiële opening werd gehouden in een bomvolle feesttent op het sportpark tussen de Sportlaan en de Startbaan, waar een volledig nieuwe bomenlaan wordt aangelegd.

boomfeest9.jpg

Kinderen op alle basisscholen in Amstelveen konden live meekijken hoe onder andere burgemeester Poppens, wethouder Gordon en kinderburgemeester Milanka de Boomfeestdag inluidden vanuit de feestttent.

bomenlied.jpg

Met het zingen van het Boomfeestdag Poplied 2023 op de centrale feestlocatie door leerlingen van basisscholen ging het echt los.

(Druk op de Play Buton voor een fragment van het Boomfeestdag Poplied)

Minister op bezoek

Uiteraard waren er diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder wie Christianne Van der Wal-Zeggelink (Demissionair minister voor Stikstof en Natuur), Rosan Kocken (Gedeputeerde van provincie Noord-Holland) en Sandra Pellegrom (Nationaal Coördinator Sustainable Development Goals).

boomfeest2.jpg

Opgroeien met bomen

Het jaarthema van deze Boomfeestdag is ‘Opgroeien met bomen’. Centraal staat hoe fijn en belangrijk het voor kinderen is dat ze kunnen opgroeien in een groene omgeving. Met bomen in de wijken en parken en op de schoolpleinen spelen kinderen meer buiten en zijn ze fysiek en mentaal gezonder.

17 schoolpleinen

Wethouder Floor Gordon (Groen en Natuur- en Milieueducatie): 'Het is voor het eerst dat de landelijke viering van de Nationale Boomfeestdag vanuit meer dan één plek in de gastgemeente wordt gevierd: op de centrale feestlocatie bij de sportvelden én op maar liefst 17 schoolpleinen.'

boomfeest7.jpg

'Gordon vervolgt: 'In totaal doen vandaag twintig Amstelveense basisscholen mee. Daar zijn wij heel trots op. Bomen zijn belangrijk voor ons leefklimaat. Ze geven zuurstof en schaduw en kinderen spelen er graag in. Het is belangrijk dat kinderen al jong het plezier van de natuur ervaren. Deze Boomfeestdag is een feestelijke dag om kinderen te leren over het belang van bomen voor onze leefomgeving en gezondheid.'

boomfeest1.jpg

Groene lessen 
De jaarlijkse Boomfeestdag maakt al jaren onderdeel uit van het Natuur- en Milieu- Educatieprogramma van Amstelveen. Dit programma nodigt leerlingen niet alleen uit om bomen te planten: de leerlingen krijgen op de Amstelveense Bomenschool ook les over het verzorgen en snoeien van bomen.

IMG_3266.jpg

Leerlingen van drie basisscholen op de centrale feestlocatie (De Pioniers, Willem Alexander en De Cirkel) ,  doorlopen vandaag een educatief programma met diverse workshops, verzorgd door de boswachters van Staatsbosbeheer en NatuurWijzers van Stichting NatuurWijs. Op alle andere Amstelveense schoolpleinen krijgen leerlingen een workshop die is ontwikkeld in samenwerking met de TOREN van Klinker.

Boomfeestdag: ieder kind een boom

Al 66 jaar wordt ieder jaar de Nationale Boomfeestdag gevierd. Sinds de eerste editie in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant. Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde is trots op de traditie die de Boomfeestdag is geworden. Verlinde: “Inmiddels hebben al meerdere generaties kinderen meegedaan aan de Boomfeestdag. Jaar na jaar hebben kinderen hun eigen buurten van bomen voorzien of boswachters geholpen met het realiseren van stukjes nieuw bos. We zien dat de kinderen van toen nu nog steeds terugkeren naar ‘hun’ bomen, met hun kinderen en soms zelfs al met hun kleinkinderen”.

Ieder kind een boom

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland een boom laten planten. Verlinde: “Bomen planten is niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook heel leerzaam. De kinderen ontdekken wat bomen en de natuur voor ons betekenen én zien dat ze zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde, prettige leefomgeving.”

Meer & beter bos

In de landelijke Bossenstrategie onderstrepen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies het belang van het organiseren van Boomfeestdagen voor kinderen. Boomfeestdagen leveren een bijdrage aan de beleidsdoelstellingen op het gebied van meer bos, beter bos en bomen in de stad en het landelijk gebied.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.