Nationale Boomfeestdag feestelijk van start in Amstelveen
Amstelveen - De 66e Nationale Boomfeestdag is vanmorgen feestelijk van start gegaan. Amstelveen is als een van de groenste gemeenten van Nederland vandaag trotse host van de Nationale Boomfeestdag en pakt flink uit: vandaag planten zo’n duizend kinderen bomen in Amstelveen, onder andere op alle schoolpleinen. Door heel Nederland worden meer dan 100.000 bomen geplant.
De officiële opening werd gehouden in een bomvolle feesttent op het sportpark tussen de Sportlaan en de Startbaan, waar een volledig nieuwe bomenlaan wordt aangelegd.
Kinderen op alle basisscholen in Amstelveen konden live meekijken hoe onder andere burgemeester Poppens, wethouder Gordon en kinderburgemeester Milanka de Boomfeestdag inluidden vanuit de feestttent.
Met het zingen van het Boomfeestdag Poplied 2023 op de centrale feestlocatie door leerlingen van basisscholen ging het echt los.
(Druk op de Play Buton voor een fragment van het Boomfeestdag Poplied)
Minister op bezoek
Uiteraard waren er diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder wie Christianne Van der Wal-Zeggelink (Demissionair minister voor Stikstof en Natuur), Rosan Kocken (Gedeputeerde van provincie Noord-Holland) en Sandra Pellegrom (Nationaal Coördinator Sustainable Development Goals).
Opgroeien met bomen
Het jaarthema van deze Boomfeestdag is ‘Opgroeien met bomen’. Centraal staat hoe fijn en belangrijk het voor kinderen is dat ze kunnen opgroeien in een groene omgeving. Met bomen in de wijken en parken en op de schoolpleinen spelen kinderen meer buiten en zijn ze fysiek en mentaal gezonder.
17 schoolpleinen
Wethouder Floor Gordon (Groen en Natuur- en Milieueducatie): 'Het is voor het eerst dat de landelijke viering van de Nationale Boomfeestdag vanuit meer dan één plek in de gastgemeente wordt gevierd: op de centrale feestlocatie bij de sportvelden én op maar liefst 17 schoolpleinen.'
'Gordon vervolgt: 'In totaal doen vandaag twintig Amstelveense basisscholen mee. Daar zijn wij heel trots op. Bomen zijn belangrijk voor ons leefklimaat. Ze geven zuurstof en schaduw en kinderen spelen er graag in. Het is belangrijk dat kinderen al jong het plezier van de natuur ervaren. Deze Boomfeestdag is een feestelijke dag om kinderen te leren over het belang van bomen voor onze leefomgeving en gezondheid.'
Groene lessen
De jaarlijkse Boomfeestdag maakt al jaren onderdeel uit van het Natuur- en Milieu- Educatieprogramma van Amstelveen. Dit programma nodigt leerlingen niet alleen uit om bomen te planten: de leerlingen krijgen op de Amstelveense Bomenschool ook les over het verzorgen en snoeien van bomen.
Leerlingen van drie basisscholen op de centrale feestlocatie (De Pioniers, Willem Alexander en De Cirkel) , doorlopen vandaag een educatief programma met diverse workshops, verzorgd door de boswachters van Staatsbosbeheer en NatuurWijzers van Stichting NatuurWijs. Op alle andere Amstelveense schoolpleinen krijgen leerlingen een workshop die is ontwikkeld in samenwerking met de TOREN van Klinker.
Boomfeestdag: ieder kind een boom
Al 66 jaar wordt ieder jaar de Nationale Boomfeestdag gevierd. Sinds de eerste editie in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant. Boomfeestdag-voorzitter Albert Verlinde is trots op de traditie die de Boomfeestdag is geworden. Verlinde: “Inmiddels hebben al meerdere generaties kinderen meegedaan aan de Boomfeestdag. Jaar na jaar hebben kinderen hun eigen buurten van bomen voorzien of boswachters geholpen met het realiseren van stukjes nieuw bos. We zien dat de kinderen van toen nu nog steeds terugkeren naar ‘hun’ bomen, met hun kinderen en soms zelfs al met hun kleinkinderen”.
Ieder kind een boom
Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland een boom laten planten. Verlinde: “Bomen planten is niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook heel leerzaam. De kinderen ontdekken wat bomen en de natuur voor ons betekenen én zien dat ze zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde, prettige leefomgeving.”
Meer & beter bos
In de landelijke Bossenstrategie onderstrepen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies het belang van het organiseren van Boomfeestdagen voor kinderen. Boomfeestdagen leveren een bijdrage aan de beleidsdoelstellingen op het gebied van meer bos, beter bos en bomen in de stad en het landelijk gebied.