Nederland telt inmiddels meer dan 150 duizend elektrische auto’s

Amstelveen - Inmiddels telt ons kleine kikkerlandje meer dan 150 duizend volledig elektrische personenauto’s. Dit tonen de cijfers van Bovag en RDC aan.

Er staan op het moment namelijk 153.312 exemplaren geregistreerd in ons land. Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling, want de elektrische voertuigen zijn beter voor het milieu dan de vierwielers die gebruik maken van benzine of diesel. Ook zijn ze duurzamer dan de wagens met een LPG tank. Gelukkig rijden er ondertussen in Nederland meer elektrische auto’s rond dan voertuigen met zo’n LPG tank. Hiervan rijden er namelijk nog maar net iets meer dan 104 duizend exemplaren rond in ons land. Een jaar geleden was dit aantal nog een stuk hoger.

Marktaandeel van 13,9 procent in 2020

De elektrische auto is in Nederland dus nog altijd bezig met een opmars. Dit valt ook zeker op te maken uit de verkoopcijfers. In november 2020 betrof namelijk 22,6 procent van de registraties een volledig elektrische personenauto. Heb jij ook zo’n wagen gekocht? Je auto verzekeren is dan natuurlijk verplicht. De autoverzekering berekenen is voordat je de aankoop doet zeker slim, aangezien de polis mogelijk anders is bij een elektrische auto. Veel van zulke vierwielers zijn er in 2020 wel verkocht, er zijn namelijk ruim 40 duizend exemplaren geregistreerd sinds 1 januari. Dit betekent een marktaandeel van 13,9 procent in dit jaar. Vorig jaar bleef het marktaandeel zelfs nog onder de 10 procent steken en werden er ‘maar’ 39 duizend elektrische personenwagens geregistreerd. 

Kia Niro is de favoriet onder de elektrische personenauto’s

In 2020 werden er dus nu al meer volledig elektrische personenwagens geregistreerd dan in 2019. Tot en met november werd dit met name gedaan met een Kia Niro. In de eerste elf maanden van dit jaar werd dit model namelijk zo goed als 6 duizend keer geregistreerd in Nederland. Dit maakt het de populairste elektrische auto. Sterker nog, de Kia Niro is zelfs de allerpopulairste auto. Dit blijkt uit de statistieken van Autoweek. Hieruit blijkt dus dat er geen één model dit jaar zo vaak verkocht is als de Kia Niro. Vorig jaar stond deze auto nog op de vierde positie in deze lijst, de Tesla Model 3 was destijds nog de favoriet. Inmiddels is dit model afgezakt naar de 17e plaats. Het is alsnog wel een populaire elektrische auto in ons land, wat ook geldt voor de Volkswagen ID.3. 

Tesla Model 3 wel het vaakst geregistreerd

Alhoewel de Tesla Model 3 dus op het moment zeker niet meer de populairste elektrische personenauto is onder de Nederlanders, is het alsnog wel de volledig elektrische personenwagen die het vaakst staat geregistreerd. Hierbij is de stand gebruikt van 1 december 2020. Destijds was dit model van het bedrijf van Elon Musk namelijk bijna 35 duizend keer geregistreerd in ons land. Op de tweede positie in deze lijst staat ook een model van Tesla, namelijk de Model S met meer dan 12 duizend registraties. Het podium wordt compleet gemaakt door de Nissan Leaf, wat tot en met november 2020 zo goed als 10,5 duizend keer geregistreerd was in Nederland. 

Zet de opmars van de elektrische personenwagens door?

Of de opmars van de elektrische personenauto doorgaat in 2021 is nog maar de vraag. Natuurlijk is het onmogelijk om in de toekomst te kijken, maar het is ook lastig om dit te voorspellen doordat de bijtelling van 8 procent naar 12 procent zal stijgen na de jaarwisseling. Hier staat trouwens wel weer tegenover dat particuliere rijders in 2021 weer gebruik kunnen maken van subsidie als ze een emissievrije personenauto aan willen schaffen.


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse in de omgeving van het busstation. De politie spreekt van een verdachte situatie in een bus, waarbij een passagier een verdacht pakketje bij zich zou hebben gehad. De bus is op Meander stopgezet en ontruimd.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.