Nederland telt inmiddels meer dan 150 duizend elektrische auto’s

Amstelveen - Inmiddels telt ons kleine kikkerlandje meer dan 150 duizend volledig elektrische personenauto’s. Dit tonen de cijfers van Bovag en RDC aan.

Er staan op het moment namelijk 153.312 exemplaren geregistreerd in ons land. Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling, want de elektrische voertuigen zijn beter voor het milieu dan de vierwielers die gebruik maken van benzine of diesel. Ook zijn ze duurzamer dan de wagens met een LPG tank. Gelukkig rijden er ondertussen in Nederland meer elektrische auto’s rond dan voertuigen met zo’n LPG tank. Hiervan rijden er namelijk nog maar net iets meer dan 104 duizend exemplaren rond in ons land. Een jaar geleden was dit aantal nog een stuk hoger.

Marktaandeel van 13,9 procent in 2020

De elektrische auto is in Nederland dus nog altijd bezig met een opmars. Dit valt ook zeker op te maken uit de verkoopcijfers. In november 2020 betrof namelijk 22,6 procent van de registraties een volledig elektrische personenauto. Heb jij ook zo’n wagen gekocht? Je auto verzekeren is dan natuurlijk verplicht. De autoverzekering berekenen is voordat je de aankoop doet zeker slim, aangezien de polis mogelijk anders is bij een elektrische auto. Veel van zulke vierwielers zijn er in 2020 wel verkocht, er zijn namelijk ruim 40 duizend exemplaren geregistreerd sinds 1 januari. Dit betekent een marktaandeel van 13,9 procent in dit jaar. Vorig jaar bleef het marktaandeel zelfs nog onder de 10 procent steken en werden er ‘maar’ 39 duizend elektrische personenwagens geregistreerd. 

Kia Niro is de favoriet onder de elektrische personenauto’s

In 2020 werden er dus nu al meer volledig elektrische personenwagens geregistreerd dan in 2019. Tot en met november werd dit met name gedaan met een Kia Niro. In de eerste elf maanden van dit jaar werd dit model namelijk zo goed als 6 duizend keer geregistreerd in Nederland. Dit maakt het de populairste elektrische auto. Sterker nog, de Kia Niro is zelfs de allerpopulairste auto. Dit blijkt uit de statistieken van Autoweek. Hieruit blijkt dus dat er geen één model dit jaar zo vaak verkocht is als de Kia Niro. Vorig jaar stond deze auto nog op de vierde positie in deze lijst, de Tesla Model 3 was destijds nog de favoriet. Inmiddels is dit model afgezakt naar de 17e plaats. Het is alsnog wel een populaire elektrische auto in ons land, wat ook geldt voor de Volkswagen ID.3. 

Tesla Model 3 wel het vaakst geregistreerd

Alhoewel de Tesla Model 3 dus op het moment zeker niet meer de populairste elektrische personenauto is onder de Nederlanders, is het alsnog wel de volledig elektrische personenwagen die het vaakst staat geregistreerd. Hierbij is de stand gebruikt van 1 december 2020. Destijds was dit model van het bedrijf van Elon Musk namelijk bijna 35 duizend keer geregistreerd in ons land. Op de tweede positie in deze lijst staat ook een model van Tesla, namelijk de Model S met meer dan 12 duizend registraties. Het podium wordt compleet gemaakt door de Nissan Leaf, wat tot en met november 2020 zo goed als 10,5 duizend keer geregistreerd was in Nederland. 

Zet de opmars van de elektrische personenwagens door?

Of de opmars van de elektrische personenauto doorgaat in 2021 is nog maar de vraag. Natuurlijk is het onmogelijk om in de toekomst te kijken, maar het is ook lastig om dit te voorspellen doordat de bijtelling van 8 procent naar 12 procent zal stijgen na de jaarwisseling. Hier staat trouwens wel weer tegenover dat particuliere rijders in 2021 weer gebruik kunnen maken van subsidie als ze een emissievrije personenauto aan willen schaffen.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 12:46

Honderden bewoners Bovenkerk in actie tegen nieuwe bussluis

Amstelveen – Het Actiecomité Veilig Bovenkerk vecht de voorgenomen komst van een bussluis  op de Legmeerdijk/Noorddammerlaan aan omdat het door de gemeente afgenomen draagvlakonderzoek belangrijke informatie miste. Het comite heeft vanmorgen honderden handtekeningen van bezorgde bewoners uit voornamelijk het midden van de wijk overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD).

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur vandaag 11:44

Wachten op de bloesem

Amstelveen - Het is voorlopig nog even wachten op de bloesem in het Amstelveense Bloesempark in het Amsterdamse bos. Hoewel de 400 kersenbomen in het park behoorlijk in knop staan, is van een bloesemexplosie nog geen sprake.

Algemeen gisteren 21:00

Amstelveen by night (41)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. Op de 41e dag dat de avondklok geldt, een foto uit de wijk Kronenburg.

Wonen gisteren 15:38

Woningweigeraars maken geen kans meer op woning via speciale regeling voor 28-34-jarigen

Amstelveen - Amstelveen gaat net als in 2019 en 2020 ook dit jaar, buiten WoningNet om, twintig  woningen van Eigen Haard beschikbaar stellen aan Amstelveense woningzoekenden in de leeftijd tussen 28 en 34 jaar via een speciale maatwerkregeling. Er blijken de afgelopen twee jaar diverse woningzoekers te zijn geweest die een via de regeling aangeboden woning weigerden.