VTF (Archief)

Nep-agenten plunderen bankrekening van ouderen in Amstelveen & Amsterdam via babbeltruc

Amstelveen - In een tijdsbestek van drie maanden tijd zijn vier vrouwen uit Amsterdam en Amstelveen, variërend in de leeftijd van 86 tot 93 jaar, slachtoffer geworden van criminelen die zich via een babbeltruc voordoen als nep-agenten.   

De slachtoffers werden stuk voor stuk opgebeld door personen die aangaven bij de politie te werken. De zogenaamde politiemedewerker vertelt de ouderen daarbij dat hun bankrekening of bankpas voorkomt in een politieonderzoek.

Nep-bankmedewerker

De nep-politieman verbindt het nietsvermoedende slachtoffer vervolgens door met een zogenaamde bankmedewerker, om zo bankgegevens te achterhalen, waaronder de pincode. Vervolgens wordt een koerier langs de woning gestuurd, om de bankpas op te halen. Zodra de bankpassen zijn opgehaald, worden de bankpassen gebruikt om voor duizenden euro’s aan contant geld op te nemen én om sloffen sigaretten te kopen.

Mogelijk verband en aanhouding

Vanwege de vergelijkbare werkwijze, en de overeenkomsten in de diverse signalementen, denkt de politie dat de vier zaken in verband met elkaar staan De inspanningen van het onderzoeksteam hebben reeds geleid tot de aanhouding van een 29-jarige verdachte uit Amsterdam. Deze man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij deze zaak. Welke rol hij precies heeft gespeeld, in nog onduidelijk. Het onderzoek gaat dan ook onverminderd verder. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Beelden en signalementen verdachten

Het onderzoeksteam heeft beelden en signalementen van vijf verdachten gedeeld, die met de gestolen bankpassen geld opnemen of betalen in met name Amsterdam West. De beelden zijn te zien op de website van de politie (klik hier).


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer 12 aug. 2022 11:57

Werkzaamheden A9: verkeershinder Colijnweg, afsluitingen Bleekerskade, Sierkade

Amstelveen – In verband met werkzaamheden aan de A9 in Amstelveen worden tussen medio augustus en medio november op diverse momenten afsluitingen ingesteld op en rond de Burgemeester A. Colijnweg. Onder andere de onderdoorgangen onder de A9 bij de Bleekerskade en de Sierkade worden afgesloten.

Algemeen 12 aug. 2022 10:58

Amstelveen krijgt bamboe-raadhuis: werkzaamheden starten 15 augustus

Amstelveen - De houten gevel van het raadhuis in Amstelveen wordt in de komende anderhalf jaar compleet vervangen voor bamboe. In totaal gaat het om liefst 2.500m2 bamboe dat zal worden aangebracht. De werkzaamheden starten komende maandag en het bamboe-raadhuis is vermoedelijk aan het einde van 2023 gereed.

Politiek 11 aug. 2022 13:36

ChristenUnie Amstelveen wacht met smart op testuitslag 'snoer-van-de-vloer-laadpaal'

Amstelveen - De ChristenUnie wacht na een eerdere toezegging van het College B en W nog altijd op de uitslag van een van een proef met een zogenoemde ‘snoer-van-de-vloerlaadpaal' in Amstelveen, waarbij de stroomkabel tussen de laadpaal en de auto niet op het voetpad komt te liggen, maar met een boogarm over het voetpad wordt heengeleid.