VTF (Archief)

Nep-agenten plunderen bankrekening van ouderen in Amstelveen & Amsterdam via babbeltruc

Amstelveen - In een tijdsbestek van drie maanden tijd zijn vier vrouwen uit Amsterdam en Amstelveen, variërend in de leeftijd van 86 tot 93 jaar, slachtoffer geworden van criminelen die zich via een babbeltruc voordoen als nep-agenten.   

De slachtoffers werden stuk voor stuk opgebeld door personen die aangaven bij de politie te werken. De zogenaamde politiemedewerker vertelt de ouderen daarbij dat hun bankrekening of bankpas voorkomt in een politieonderzoek.

Nep-bankmedewerker

De nep-politieman verbindt het nietsvermoedende slachtoffer vervolgens door met een zogenaamde bankmedewerker, om zo bankgegevens te achterhalen, waaronder de pincode. Vervolgens wordt een koerier langs de woning gestuurd, om de bankpas op te halen. Zodra de bankpassen zijn opgehaald, worden de bankpassen gebruikt om voor duizenden euro’s aan contant geld op te nemen én om sloffen sigaretten te kopen.

Mogelijk verband en aanhouding

Vanwege de vergelijkbare werkwijze, en de overeenkomsten in de diverse signalementen, denkt de politie dat de vier zaken in verband met elkaar staan De inspanningen van het onderzoeksteam hebben reeds geleid tot de aanhouding van een 29-jarige verdachte uit Amsterdam. Deze man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij deze zaak. Welke rol hij precies heeft gespeeld, in nog onduidelijk. Het onderzoek gaat dan ook onverminderd verder. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Beelden en signalementen verdachten

Het onderzoeksteam heeft beelden en signalementen van vijf verdachten gedeeld, die met de gestolen bankpassen geld opnemen of betalen in met name Amsterdam West. De beelden zijn te zien op de website van de politie (klik hier).


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.