Nepagenten bellen slachtoffers van pinpasdiefstal voor pincodes

Nepagenten bellen slachtoffers van pinpasdiefstal voor pincodes

Amstelveen - In de regio Amstelveen komt steeds vaker een nieuwe vorm van criminaliteit voor, waarbij mensen van wie de pinpas is gestolen of ontvreemd, worden gebeld door nepagenten die proberen telefonisch de pincode te ontfutselen.


- Lees verder onder deze advertentie -

Dat meldt de politie Aalsmeer/Uithoorn. Criminelen weten op diverse manieren pinpassen en persoonlijke informatie buit te maken, bijvoorbeeld via zakkenrollerij, diefstal of inbraak. Nieuwe trend is dat de criminelen de slachtoffers vervolgens bellen en zich voordoen als de politie om op slinkse wijze de pincode buit te maken.

'Doorverbinden met de bank'

In het telefoongesprek meldt de nepagent aan het slachtoffer dat zijn of haar ontvreemde pinpas is teruggevonden en/of dat een verdachte is aangehouden. Vervolgens wordt vriendelijk gemeld dat ze direct worden doorverbonden met hun bank, om de pinpas te kunnen blokkeren.

Eenmaal doorverbonden krijgen de slachtoffers een nep-bankmedewerker aan de lijn, die om allerlei persoonlijke gegevens en de pincode vraagt om de pas te blokkeren. Geeft het slachtoffer die, dan pinnen de criminelen met de verkregen pincode de bankrekeningen van de slachtoffers leeg. 

De politie waarschuwt dat zij nooit mensen telefonisch doorverbinden met een bank en dat een bankmedewerker ook nooit om een pincode zal vragen: 'Geef nooit uw pincode of inloggegevens voor uw internetbankieren!'


Reacties