AmstelveenZ

Nepagenten bellen slachtoffers van pinpasdiefstal voor pincodes

Amstelveen - In de regio Amstelveen komt steeds vaker een nieuwe vorm van criminaliteit voor, waarbij mensen van wie de pinpas is gestolen of ontvreemd, worden gebeld door nepagenten die proberen telefonisch de pincode te ontfutselen.

Dat meldt de politie Aalsmeer/Uithoorn. Criminelen weten op diverse manieren pinpassen en persoonlijke informatie buit te maken, bijvoorbeeld via zakkenrollerij, diefstal of inbraak. Nieuwe trend is dat de criminelen de slachtoffers vervolgens bellen en zich voordoen als de politie om op slinkse wijze de pincode buit te maken.

'Doorverbinden met de bank'

In het telefoongesprek meldt de nepagent aan het slachtoffer dat zijn of haar ontvreemde pinpas is teruggevonden en/of dat een verdachte is aangehouden. Vervolgens wordt vriendelijk gemeld dat ze direct worden doorverbonden met hun bank, om de pinpas te kunnen blokkeren.

Eenmaal doorverbonden krijgen de slachtoffers een nep-bankmedewerker aan de lijn, die om allerlei persoonlijke gegevens en de pincode vraagt om de pas te blokkeren. Geeft het slachtoffer die, dan pinnen de criminelen met de verkregen pincode de bankrekeningen van de slachtoffers leeg. 

De politie waarschuwt dat zij nooit mensen telefonisch doorverbinden met een bank en dat een bankmedewerker ook nooit om een pincode zal vragen: 'Geef nooit uw pincode of inloggegevens voor uw internetbankieren!'


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:39

De nieuwe corona-maatregelen op een rijtje

Amstelveen - Het kabinet heeft vanavond een omvangrijke serie nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die dinsdag 29 september 18.00 uur ingaan en minimaal drie weken van kracht blijven. 

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Soap rond afgesloten fietspad in Bovenkerk duurt voort

Amstelveen - De heropening van het reeds lange tijd afgesloten fietspad tussen Zetterij en de Noorddammerlaan in Bovenkerk (Kazernepad/Zwarte Pad) heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het stuk fietspad, dat hard op weg is het duurste stuk fietspad van Amstelveen te worden, wordt nu naar verwachting in februari 2021 geopend.

Winkels gisteren 10:16

Nieuwe kunst- en kadowinkel in Stadshart Amstelveen

Amstelveen - In Stadshart Amstelveen heeft kunst- en kadowinkel KYLDO de deuren geopend. De winkel biedt collectie kunstige cadeaus, moderne woondecoraties en kleurrijke kunstbeeldjes uit het binnen- en buitenland  

Amstelveen van voorheen 27 sep. 2020 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.

112 27 sep. 2020 18:44

Vrachtwagen en personenauto in botsing

Aalsmeer/Amstelveen - Op de Legmeerdijk (N231), ter hoogte van de kruising met de N196, zijn zondagavond een vrachtwagen en een personenauto in botsing gekomen.