Herbert Raat en Floor Gordon

Nieuw College: VVD en D66 willen verder met PvdA en GvA: Burgerbelangen valt uit de boot

Amstelveen - VVD en D66 zijn op dit moment voornemens een College te vormen met de PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA). Daarmee valt Burgerbelangen Amstelveen, de grootste lokale partij van Amstelveen, uit de boot.

In een persbericht van de Griffie, waarin wordt gemeld dat de eerste stappen naar een nieuwe coalitie in Amstelveen zijn gezet, wordt bekend gemaakt dat VVD en D66 hebben besloten om verder te formeren met PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA).

Daarmee helpt de nieuwe lokale partij van Jacqueline Höcker (GvA), die 2 zetels behaalde tijdens de recente verkiezingen, de huidige coalitie van de afgelopen vier jaar (VVD-D66-PvdA) alsnog aan een meerderheid. De meerderheid was verloren gegaan omdat de VVD twee zetels verloor (van 10 naar 8), waar D66 (7) en PvdA (3) stabiel bleven. Voor een meerderheid zijn 19 zetels nodig: met GvA erbij hebben de partijen gezamenlijk 20 zetels.

Scenario's

Afgelopen weken hebben de formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) samen met vertegenwoordigers van hun partijen gesproken met bbA, PvdA en Goed voor Amstelveen over de mogelijkheden van een breed gedragen en stabiele samenwerking in het gemeentebestuur van Amstelveen.

VVD en D66 hebben twee (of eigenlijk 3, red.) scenario’s verder onderzocht: een college met de drie grootste partijen VVD (8 zetels), D66 (7 zetels) en bbA (5 zetels), eventueel in samenwerking met de PvdA (3 zetels). Een voortzetting van het huidige college VVD, D66, PvdA aangevuld met de nieuw gekozen lokale partij Goed voor Amstelveen (2 zetels) was een van de opties.

Niet eenvoudig

De formateurs laten in het persbericht weten dat 'de intensieve gesprekken goed verlopen zijn, constructief en openhartig waren.' Herbert Raat en Floor Gordon: "De scherpte van de verkiezingen is er nu helemaal af. De lucht is geklaard en we zien voldoende aanknopingspunten op inhoud en samenwerking om er met al deze partijen uit de komen en tot een stabiel stadsbestuur te komen. Wij adviseren positief over beide scenario’s. Dat maakte het voor onze fracties niet eenvoudig om tot een afweging te komen,” aldus een citaat in het persbericht.

Voorkeur voor GvA

'Na uitvoerige consultatie van de fracties van D66 en VVD is de gedeelde conclusie dat een samenwerking met PvdA en Goed voor Amstelveen op dit moment de lichte voorkeur geniet en het meest kansrijk is. De fracties geven daarbij aan dat zij in deze samenstelling een goede balans zien tussen partijen met partijprogramma’s die elkaar aanvullen.'

De partijen spreken van 'een brede coalitie, die recht doet aan de verkiezingsuitslag met de grootste winnaar van de verkiezingen als toevoeging op de huidige coalitie.' In deze samenwerking ligt volgens de partijen 'een goede basis die kan zijn leiden tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen, waarin er onderling ruimte is om in samenwerking met de gemeenteraad te werken aan de thema's die belangrijk zijn voor Amstelveen.'

Hervatting

Na een kort reces worden de onderhandelingen straks op inhoud hervat. Hierbij zijn ook de gemeenteraadsfracties betrokken. Naar verwachting komen de partijen rond 16 mei met een volgende update. Vier jaar geleden viel Burgerbelangen Amstelveen (bbA) ook af in het onderhandelingsproces.


Meer nieuws

Sport vandaag 09:19

Amsterdamse Bos Golf op 27 juni: inschrijven nog mogelijk

Amstelveen - De 11e editie van de Amsterdamse Bos Golf komt er weer aan. Op dinsdag 27 juni 2023 is het Amsterdamse Bos voor één dag omgetoverd in een 18 holes golfbaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er kunnen er nog een paar bij. Met een flight of individueel!

Kunst & Cultuur vandaag 08:12

Open Ateliers 2023: 60 professionele kunstenaars openen de deuren

Amstelveen - De Atelierroute komt er weer aan. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni openen 60 professionele kunstenaars tijdens de Open Ateliers 2023 van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren om iedereen kennis te laten maken met hun werk. Voorafgaand aan dit weekend is er bij het Cobra Museum een gratis Centrale Expositie waar de deelnemende kunstenaars ieder alvast één werk laten zien. Ontdek tijdens deze dag verschillende disciplines en laat je verrassen door de gevarieerde kunstwereld.

Evenementen & Activiteiten gisteren 09:38

Tweede editie De Kegel Family Fair op zaterdag 24 juni

Amstelveen - De eerste editie vorig jaar van De Kegel Family Fair was een groot succes. Op zaterdag 24 juni vindt daarom de tweede editie plaats. Tussen 12.00 en 18.30 uur wordt het terrein van de Kegel aan de Bovenkerkerweg omgetoverd tot een heus walhalla voor jong en oud.