Herbert Raat en Floor Gordon

Nieuw College: VVD en D66 willen verder met PvdA en GvA: Burgerbelangen valt uit de boot

Amstelveen - VVD en D66 zijn op dit moment voornemens een College te vormen met de PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA). Daarmee valt Burgerbelangen Amstelveen, de grootste lokale partij van Amstelveen, uit de boot.

In een persbericht van de Griffie, waarin wordt gemeld dat de eerste stappen naar een nieuwe coalitie in Amstelveen zijn gezet, wordt bekend gemaakt dat VVD en D66 hebben besloten om verder te formeren met PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA).

Daarmee helpt de nieuwe lokale partij van Jacqueline Höcker (GvA), die 2 zetels behaalde tijdens de recente verkiezingen, de huidige coalitie van de afgelopen vier jaar (VVD-D66-PvdA) alsnog aan een meerderheid. De meerderheid was verloren gegaan omdat de VVD twee zetels verloor (van 10 naar 8), waar D66 (7) en PvdA (3) stabiel bleven. Voor een meerderheid zijn 19 zetels nodig: met GvA erbij hebben de partijen gezamenlijk 20 zetels.

Scenario's

Afgelopen weken hebben de formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) samen met vertegenwoordigers van hun partijen gesproken met bbA, PvdA en Goed voor Amstelveen over de mogelijkheden van een breed gedragen en stabiele samenwerking in het gemeentebestuur van Amstelveen.

VVD en D66 hebben twee (of eigenlijk 3, red.) scenario’s verder onderzocht: een college met de drie grootste partijen VVD (8 zetels), D66 (7 zetels) en bbA (5 zetels), eventueel in samenwerking met de PvdA (3 zetels). Een voortzetting van het huidige college VVD, D66, PvdA aangevuld met de nieuw gekozen lokale partij Goed voor Amstelveen (2 zetels) was een van de opties.

Niet eenvoudig

De formateurs laten in het persbericht weten dat 'de intensieve gesprekken goed verlopen zijn, constructief en openhartig waren.' Herbert Raat en Floor Gordon: "De scherpte van de verkiezingen is er nu helemaal af. De lucht is geklaard en we zien voldoende aanknopingspunten op inhoud en samenwerking om er met al deze partijen uit de komen en tot een stabiel stadsbestuur te komen. Wij adviseren positief over beide scenario’s. Dat maakte het voor onze fracties niet eenvoudig om tot een afweging te komen,” aldus een citaat in het persbericht.

Voorkeur voor GvA

'Na uitvoerige consultatie van de fracties van D66 en VVD is de gedeelde conclusie dat een samenwerking met PvdA en Goed voor Amstelveen op dit moment de lichte voorkeur geniet en het meest kansrijk is. De fracties geven daarbij aan dat zij in deze samenstelling een goede balans zien tussen partijen met partijprogramma’s die elkaar aanvullen.'

De partijen spreken van 'een brede coalitie, die recht doet aan de verkiezingsuitslag met de grootste winnaar van de verkiezingen als toevoeging op de huidige coalitie.' In deze samenwerking ligt volgens de partijen 'een goede basis die kan zijn leiden tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen, waarin er onderling ruimte is om in samenwerking met de gemeenteraad te werken aan de thema's die belangrijk zijn voor Amstelveen.'

Hervatting

Na een kort reces worden de onderhandelingen straks op inhoud hervat. Hierbij zijn ook de gemeenteraadsfracties betrokken. Naar verwachting komen de partijen rond 16 mei met een volgende update. Vier jaar geleden viel Burgerbelangen Amstelveen (bbA) ook af in het onderhandelingsproces.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 21:10

Amstelveen van voorheen (408)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 408 een oude ansichtkaart van het Nicolaas Tulp Ziekenhuis (thans Ziekenhuis Amstelland).

Algemeen gisteren 16:55

Sponsorloop Maurits (17) voor Hersenstichting groot succes

Amstelveen, 24 juni 2024 – De door de Amstelveense student Maurits (17) georganiseerde sponsorloop is afgelopen vrijdag een groot succes geworden. Het oorspronkelijke streefbedrag van € 1.800,00 werd ruimschoots overschreden, met een uiteindelijke opbrengst van maar liefst € 6.705,00. Deze opbrengst komt ten goede aan de Hersenstichting, een organisatie die zich inzet voor mensen met hersenaandoeningen.

Algemeen gisteren 09:00

HV Myra en Toplenzen slaan handen ineen: goed zicht de sleutel tot hockeysucces

Amstelveen - Hockeyvereniging Myra en Toplenzen, de internetwinkel van Groenhof Optiek, hebben afgelopen week na drie jaar hun sponsordeal verlengd. Een match made in heaven; goed zicht is immers de sleutel tot hockeysucces. In de snelle wereld van hockey is een scherp zicht niet alleen een voordeel, maar vooral een noodzaak. Met het slogan ‘goed gezien’ is voor Toplenzen het sponsoren van HV Myra een logische keuze.

112 22 jun. 2024 20:36

Politie treft gestolen scooter aan in winkelwagentje

Amstelveen - Vanmiddag omstreeks 17.00 uur is op de Melkweg in Amstelveen een gestolen scooter aangetroffen. Een man zou met een Albert Heijn-karretje met daarin de scooter gelopen hebben en is er vandoor gegaan toen een omstander de politie belde. 

Algemeen 22 jun. 2024 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen 22 jun. 2024 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.