Herbert Raat en Floor Gordon

Nieuw College: VVD en D66 willen verder met PvdA en GvA: Burgerbelangen valt uit de boot

Amstelveen - VVD en D66 zijn op dit moment voornemens een College te vormen met de PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA). Daarmee valt Burgerbelangen Amstelveen, de grootste lokale partij van Amstelveen, uit de boot.

In een persbericht van de Griffie, waarin wordt gemeld dat de eerste stappen naar een nieuwe coalitie in Amstelveen zijn gezet, wordt bekend gemaakt dat VVD en D66 hebben besloten om verder te formeren met PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA).

Daarmee helpt de nieuwe lokale partij van Jacqueline Höcker (GvA), die 2 zetels behaalde tijdens de recente verkiezingen, de huidige coalitie van de afgelopen vier jaar (VVD-D66-PvdA) alsnog aan een meerderheid. De meerderheid was verloren gegaan omdat de VVD twee zetels verloor (van 10 naar 8), waar D66 (7) en PvdA (3) stabiel bleven. Voor een meerderheid zijn 19 zetels nodig: met GvA erbij hebben de partijen gezamenlijk 20 zetels.

Scenario's

Afgelopen weken hebben de formateurs Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) samen met vertegenwoordigers van hun partijen gesproken met bbA, PvdA en Goed voor Amstelveen over de mogelijkheden van een breed gedragen en stabiele samenwerking in het gemeentebestuur van Amstelveen.

VVD en D66 hebben twee (of eigenlijk 3, red.) scenario’s verder onderzocht: een college met de drie grootste partijen VVD (8 zetels), D66 (7 zetels) en bbA (5 zetels), eventueel in samenwerking met de PvdA (3 zetels). Een voortzetting van het huidige college VVD, D66, PvdA aangevuld met de nieuw gekozen lokale partij Goed voor Amstelveen (2 zetels) was een van de opties.

Niet eenvoudig

De formateurs laten in het persbericht weten dat 'de intensieve gesprekken goed verlopen zijn, constructief en openhartig waren.' Herbert Raat en Floor Gordon: "De scherpte van de verkiezingen is er nu helemaal af. De lucht is geklaard en we zien voldoende aanknopingspunten op inhoud en samenwerking om er met al deze partijen uit de komen en tot een stabiel stadsbestuur te komen. Wij adviseren positief over beide scenario’s. Dat maakte het voor onze fracties niet eenvoudig om tot een afweging te komen,” aldus een citaat in het persbericht.

Voorkeur voor GvA

'Na uitvoerige consultatie van de fracties van D66 en VVD is de gedeelde conclusie dat een samenwerking met PvdA en Goed voor Amstelveen op dit moment de lichte voorkeur geniet en het meest kansrijk is. De fracties geven daarbij aan dat zij in deze samenstelling een goede balans zien tussen partijen met partijprogramma’s die elkaar aanvullen.'

De partijen spreken van 'een brede coalitie, die recht doet aan de verkiezingsuitslag met de grootste winnaar van de verkiezingen als toevoeging op de huidige coalitie.' In deze samenwerking ligt volgens de partijen 'een goede basis die kan zijn leiden tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen, waarin er onderling ruimte is om in samenwerking met de gemeenteraad te werken aan de thema's die belangrijk zijn voor Amstelveen.'

Hervatting

Na een kort reces worden de onderhandelingen straks op inhoud hervat. Hierbij zijn ook de gemeenteraadsfracties betrokken. Naar verwachting komen de partijen rond 16 mei met een volgende update. Vier jaar geleden viel Burgerbelangen Amstelveen (bbA) ook af in het onderhandelingsproces.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.