Nieuw kunstwerk Keizer Karelplein nog niet af; plaatsing vertraagd

Nieuw kunstwerk Keizer Karelplein nog niet af; plaatsing vertraagd

Amstelveen - Het nieuwe kunstwerk dat dit najaar op het vernieuwde Keizer Karelplein zou worden geplaatst, is nog niet af en zal pas volgend jaar een plek op het verkeersplein krijgen.


- Lees verder onder deze advertentie -

Dat blijkt uit kritische vragen die de ChristenUnie gisterenavond in de gemeenteraadsvergadering afvuurde op het College van B en W. Wethouder Rob Ellermeijer gaf te kennen dat de vervaardiging van het kunstwerk is vertraagd 'door vervelende privéomstandigheden bij de kunstenares' en in maart 2020 zal worden geplaatst.

Ontwerp moet nog worden verfijnd

De ChristenUnie verbaasde zich er gisterenavond over dat er 3 maanden na oplevering van het nieuwe verkeersplein nog geen kunstwerk te bekennen is. In juli maakte de gemeente bekend dat het kunstwerk voor het einde van dit jaar geplaatst zou worden, maar Ellermeijer gaf aan dat het ontwerp nog verder verfijnd moet worden en in brons worden gegoten. Ellermeijer gaf aan dat er geen verdere meerkosten zijn.

CU-frontman Bert de Pijper vroeg zich ook af of wethouder Ellermeijer bewust de gemeenteraad niet of foutief heeft geïnformeerd en of er sprake was van een politieke doodzonde. Ellermeijer ontkende dat en stelde dat de gemeenteraad goed is geïnformeerd. Ook gaf hij aan dat er een uitvoerig particapatieproject is gevoerd.

Kunstwerk 

Rond het kunstwerk is al veel te doen geweest; er was al veel kritiek van uit de oppositiepartijen, die grote twijfels uitten over het proces rond de keuze van het kunstwerk en de kunstenares, dat volgens hen als een voldongen feit werd gepresenteerd. 

De voorgenomen plaatsing van het kunstwerk zette de politieke verhoudingen in Amstelveen eerder op scherp, onder andere omdat er volgens oppositiepartijen geen ruimte meer was om te kiezen voor een (lokale) kunstenaar: de opdracht was al gegund aan Margot Berkman. Ook voelden diverse omwonenden zich niet betrokken, maar anderen juist wel. 

De Pijper laat in een nagekomen reactie weten tevreden te zijn met de antwoorden van Ellermeijer, maar had het wel verstandig gevonden als de wethouder de gemeenteraad vooraf had geïnformeerd over de vertraging gezien de grote consternatie die het onderwerp dit voorjaar al met zich meebracht. 'Dat was voor mij ook reden stevige bewoordingen te gebruiken,' zegt De Pijper. 


Reacties