V.l.n.r. Wethouder Floor Gordon, raadsleden Youssef Ben Idder (D66), Tawros Aslanjan (D66), Jacqueline Solleveld (BBA), Jet Smit (burgerraadslid VVD), eigenaresse bloemenkraam Vijverlaan, Janneke Leegstra (VVD) en Michel Becker (AVA)

Nieuw: mini-tuintjes rond ondergrondse containers tegen afvaldumpingen

Amstelveen - De gemeente heeft mini-tuintjes geplaatst rond ondergrondse afvalcontainers aan de Vijverlaan in de wijk Patrimonium, een plek waar met grote regelmaat (grof) afval naast containers wordt gedumpt.

Het idee achter de tuintjes is simpel volgens de gemeente: 'Op de plek waar mensen afval dumpen, staan nu mooie planten. Buurtbewoners, of in dit geval de eigenaren van de bloemenwinkel aan de Vijverlaan, onderhouden deze containertuintjes zelf en voelen zich dus ook verantwoordelijker voor de containers en de directe omgeving.'

Test in diverse gemeenten

Het concept van containertuintjes wordt momenteel in een aantal gemeenten getest. Zowel met echte planten als met kunstgras en -bloemen. Het lijkt te werken. Amstelveen kiest op deze locatie voor planten die goed tegen schaduw kunnen, omdat deze plek het grootste deel van de dag in de schaduw ligt.

De containertuintjes passen precies op de stalen plaat van de container en moeten het bijplaatsen van afval dus verminderen, maar ze fleuren de plek ook op.

Motie Schoon Amstelveen

De gemeenteraad nam in de zomer 2019 een motie aan om Amstelveen schoner te maken. Een van de ideeën was het aanleggen van containertuintjes om het bijplaatsen van afval te verminderen. De indieners van de motie waren aanwezig bij het bekijken van de eerste drie containertuintjes van Amstelveen. De raadsleden waren zichtbaar enthousiast over de bakken met planten.

Bloemist geeft water

Wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer, D66): De Vijverlaan is een plek waar vaak (grof) afval naast de ondergrondse containers wordt gezet. Er staan zes containers: voor papier/karton, PMD, glas en restafval. Daarom gaan we hier een proef doen. We krijgen fantastische medewerking van de eigenaren van de bloemenkraam. Zij geven de planten indien nodig water.'

Beperkingen

Het bleek niet mogelijk om alle containers van een tuintje te voorzien om de toegang voor inwoners met een rollator en rolstoel te kunnen behouden. Voor meer informatie over het op laten halen van grof afval, het lenen van de gratis bakfiets (bij Het Fietshuys in het Stadshart) en de locaties van containers kunnen inwoners terecht op de gemeentelijke website: www.amstelveen.nl/afval


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:17

Dit zijn de nieuwste RIVM-coronacijfers in Amstelveen

Amstelveen - Uit de meest actuele corona-update van het RIVM (29-9-2020) blijkt dat het aantal positief geteste personen in Amstelveen opnieuw fors is opgelopen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overleden personen steeg. 

Advertorial Gezondheid & welzijn gisteren 12:21

Dementie: hoe te herkennen en wat te doen?

Beginnende dementie kan soms erg lastig te herkennen zijn. Het eerste signaal van dementie komt meestal ook niet van de persoon die hier zelf aan lijdt. Vaak is het iemand die dichtbij de persoon staat, die de eerste symptomen het eerst zal herkennen. Hoe kunt u als naaste dementie herkennen? En hoe gaat u hier vervolgens mee om als de diagnose is gesteld? Kan aanvullende thuiszorg bijvoorbeeld een goede rol spelen? Samen met De Thuiszorg Student helpen wij u op weg.

Algemeen gisteren 11:57

Sterke groei zonnepanelen in Amstelveen

Amstelveen – Huishoudens en bedrijven in Amstelveen produceren de afgelopen jaren steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van zonnepanelen op woningen in Amstelveen is sinds 2018 gestegen met 84 procent en het Amstelveense bedrijfsleven wekte 99 procent meer zonnestroom op dan in 2018.