V.l.n.r. Wethouder Floor Gordon, raadsleden Youssef Ben Idder (D66), Tawros Aslanjan (D66), Jacqueline Solleveld (BBA), Jet Smit (burgerraadslid VVD), eigenaresse bloemenkraam Vijverlaan, Janneke Leegstra (VVD) en Michel Becker (AVA)

Nieuw: mini-tuintjes rond ondergrondse containers tegen afvaldumpingen

Amstelveen - De gemeente heeft mini-tuintjes geplaatst rond ondergrondse afvalcontainers aan de Vijverlaan in de wijk Patrimonium, een plek waar met grote regelmaat (grof) afval naast containers wordt gedumpt.

Het idee achter de tuintjes is simpel volgens de gemeente: 'Op de plek waar mensen afval dumpen, staan nu mooie planten. Buurtbewoners, of in dit geval de eigenaren van de bloemenwinkel aan de Vijverlaan, onderhouden deze containertuintjes zelf en voelen zich dus ook verantwoordelijker voor de containers en de directe omgeving.'

Test in diverse gemeenten

Het concept van containertuintjes wordt momenteel in een aantal gemeenten getest. Zowel met echte planten als met kunstgras en -bloemen. Het lijkt te werken. Amstelveen kiest op deze locatie voor planten die goed tegen schaduw kunnen, omdat deze plek het grootste deel van de dag in de schaduw ligt.

De containertuintjes passen precies op de stalen plaat van de container en moeten het bijplaatsen van afval dus verminderen, maar ze fleuren de plek ook op.

Motie Schoon Amstelveen

De gemeenteraad nam in de zomer 2019 een motie aan om Amstelveen schoner te maken. Een van de ideeën was het aanleggen van containertuintjes om het bijplaatsen van afval te verminderen. De indieners van de motie waren aanwezig bij het bekijken van de eerste drie containertuintjes van Amstelveen. De raadsleden waren zichtbaar enthousiast over de bakken met planten.

Bloemist geeft water

Wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer, D66): De Vijverlaan is een plek waar vaak (grof) afval naast de ondergrondse containers wordt gezet. Er staan zes containers: voor papier/karton, PMD, glas en restafval. Daarom gaan we hier een proef doen. We krijgen fantastische medewerking van de eigenaren van de bloemenkraam. Zij geven de planten indien nodig water.'

Beperkingen

Het bleek niet mogelijk om alle containers van een tuintje te voorzien om de toegang voor inwoners met een rollator en rolstoel te kunnen behouden. Voor meer informatie over het op laten halen van grof afval, het lenen van de gratis bakfiets (bij Het Fietshuys in het Stadshart) en de locaties van containers kunnen inwoners terecht op de gemeentelijke website: www.amstelveen.nl/afval


Meer nieuws

Politiek gisteren 12:20

Aanpassing woontorenplan Groenelaan geeft Burgerbelangen nog geen reden tot juichen

Amstelveen – De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) geeft aan nog niet gerust te zijn op de woningbouwplannen op de plek van het tankstation en de showroom in de wijk Groenelaan (Newa 2), ondanks dat de wethouder na overleg met de projectontwikkelaar vindt dat de plannen opnieuw vormgegeven moeten worden in overleg met buurtbewoners.

Algemeen gisteren 10:03

Weer forse snelheidsovertredingen: rijbewijs inleveren

Amstelveen - Tijdens een korte snelheidscontrole op de Beneluxbaan in Amstelveen zijn gisteren opnieuw diverse hardrijders op de bon geslingerd en mocht een bestuurster haar rijbewijs inleveren omdat ze 56 kilometer per uur te hard reed. Op Rijksweg A9 kon een bestuurder zijn hagelnieuwe snelle auto (net een dag oud) inleveren na een forse snelheidsovertreding (176 km/u waar 100 is toegestaan).