De bussluis in de bocht bij De Noorddammerlaan/Legmeerdijk

Nieuw seizoen Bovenkerkse bussluis-soap van start: alles moet opnieuw

Amstelveen - Een geheel nieuw seizoen in de langdurige bussluis-soap in Bovenkerk is van start gegaan. Inmiddels ligt de bussluis ter hoogte van de Urbanuskerk er al een jaar, maar heeft de rechter het verkeersbesluit dat leidde tot de aanleg van de sluis vernietigd en moet alles opnieuw. Gisteren gingen de hoofdrolspelers (gemeente en omwonenden) voor het eerst na de uitspraak van de rechter weer met elkaar om tafel om te praten over de toekomst van de bussluis.

In tegenstelling tot het eerste, ellenlange seizoen van de bussluissoap die zijn oorsprong vond in 2018, is wethouder Herbert Raat (VVD) nu een van de hoofdrolspelers. Hij is sinds dit voorjaar verantwoordelijk voor de portfeuille Verkeer en heeft inmiddels  aangegeven dat de belangrijkste doelstelling is om met een nieuw, onderbouwd verkeersbesluit heel Bovenkerk verkeersveiliger te maken.

Op weg naar goed onderbouwd besluit 

De opgave voor Raat en de gemeente is in ieder geval om tot verkeersbesluit te komen waarin alle betrokken belangen zichtbaar worden afgewogen en een uiteindelijke keuze goed wordt onderbouwd. Volgens de rechter is de gemeente daar eerder niet in geslaagd, zo bracht een rechtszaak die het Actiecomité Veilig Bovenkerk aanspande aan het licht. De rechter noemde de handelwijze van de gemeente onzorgvuldig.

Gisteren was de eerste aflevering van het nieuwe soapseizoen dat vermoedelijk zeker een jaar, maar minimaal een half jaar, zal duren: vertegenwoordigers van de gemeente (Raat incluis) schoven voor het eerst weer aan bij omwonenden voor nader overleg over de toekomst van de bussluis.

Verkeerswethouder Herbert Raat in gesprek met inwoners van Bovenkerk 2.jpg

Raat: 'De uitspraak van de rechter geeft ons de mogelijkheid om opnieuw te kijken naar wat we willen met dit gebied', zegt de wethouder in een persbericht over die ontmoeting. 'Belangrijk is om eerst te kijken naar wat we voor de lange termijn willen en vervolgens met voorstellen te komen voor hoe we dit kunnen bereiken. Daarom gaan wij  in gesprek met bewoners en andere direct betrokkenen over de toekomst van dit gebied.'

Scenarios tweede kwartaal 2023

Wethouder Raat laat weten dat de gemeente de aankomende tijd zal gebruiken om een aantal scenario’s uit te werken. Die scenario's worden in het tweede kwartaal van 2023 verwacht.

De huidige bussluis (met bijbehorende voorzieningen) mag in elk geval tot uiterlijk zes weken nadat de gemeente een nieuwe verkeersbesluit heeft genomen, blijven liggen. Mocht de gemeente uiteindelijk tot een (heel) ander verkeersbesluit komen, dat zou het dus kunnen dat de sluis alsnog weg gaat of wordt verlegd, maar het is ook mogelijk dat de sluis blijft liggen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.