Nieuwe Amstelveense ‘Dementheek’ helpt iedereen die met dementie te maken heeft

Nieuwe Amstelveense ‘Dementheek’ helpt iedereen die met dementie te maken heeft Foto: Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) opende gisteren de eerste Dementheek van provincie Noord-Holland.

Amstelveen – Amstelveen is sinds deze week een unieke 'Dementheek' rijker: een uitleenservice van technische ondersteuningsproducten voor inwoners die met dementie te maken hebben.


- Lees verder onder deze advertentie -

Patiënten, maar zeker ook mantelzorgers, familie en vrijwilligers kunnen via de Demetheek allerlei producten gratis lenen; technolgische vindingen, die het leven met dementie makkelijker maken, kunnen thuis kosteloos worden uitgeprobeerd. Bevalt een apparaat goed dan wordt advies gegeven over de eventuele aanschafmogelijkheden.

Eerste in provincie NH 

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) opende de Dementheek, niet alleen de eerste in Amstelveen maar ook in provincie  Noord-Holland, gisteren officieel. De Dementheek is gevestigd in de hoofdvestiging van Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein in Stadshart Amstelveen. Ook inwoners uit omliggende gemeenten, zoals Aalsmeer, Uithoorn en Amsterdam, kunnen er hulpmiddelen lenen.

Regie houden

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg): 'Voor mensen met dementie is het van belang om zolang mogelijk zelf de regie te houden. Daarbij hebben zij en hun mantelzorgers behoefte aan goede ondersteuning. Er komen steeds meer producten op de markt die het leven met dementiële problemen makkelijker maken. Lang niet iedereen kent deze thuistechnologie en de voordelen ervan. Het uitzoeken kost veel tijd en energie. De Dementheek laat inwoners op een eenvoudige manier kennis maken met de mogelijkheden van thuistechnologie en helpt hen met het maken van de juiste keuze. Bezoekers van de Dementheek krijgen inzicht in het leven met dementie en leren ook hoe dit leven dankzij technologie plezierig kan blijven.'

Tinybot robots 

Er zijn technologische producten of apparaten op de markt die helpen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld speciale telefoons, GPS-systemen, een dagritme-klok, tablets, tinybot robot, maar ook een eenvoudige radio of afstandsbediening. Samen met een professional wordt bekeken welk product het best past bij de wensen. Als het nodig is dan is het mogelijk om hulp te krijgen bij de instructie en installatie thuis. Bevalt het product goed, dan is het mogelijk om het zelf aanschaffen.

Innovatiefonds

De Dementheek is een initiatief van de Ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden en wordt gefinancierd uit het Innovatiefonds van de gemeente Amstelveen. De Dementheek is op maandag van 14.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend.


Reacties