Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) opende gisteren de eerste Dementheek van provincie Noord-Holland.

Nieuwe Amstelveense ‘Dementheek’ helpt iedereen die met dementie te maken heeft

Amstelveen – Amstelveen is sinds deze week een unieke 'Dementheek' rijker: een uitleenservice van technische ondersteuningsproducten voor inwoners die met dementie te maken hebben.

Patiënten, maar zeker ook mantelzorgers, familie en vrijwilligers kunnen via de Demetheek allerlei producten gratis lenen; technolgische vindingen, die het leven met dementie makkelijker maken, kunnen thuis kosteloos worden uitgeprobeerd. Bevalt een apparaat goed dan wordt advies gegeven over de eventuele aanschafmogelijkheden.

Eerste in provincie NH 

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) opende de Dementheek, niet alleen de eerste in Amstelveen maar ook in provincie  Noord-Holland, gisteren officieel. De Dementheek is gevestigd in de hoofdvestiging van Bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein in Stadshart Amstelveen. Ook inwoners uit omliggende gemeenten, zoals Aalsmeer, Uithoorn en Amsterdam, kunnen er hulpmiddelen lenen.

Regie houden

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg): 'Voor mensen met dementie is het van belang om zolang mogelijk zelf de regie te houden. Daarbij hebben zij en hun mantelzorgers behoefte aan goede ondersteuning. Er komen steeds meer producten op de markt die het leven met dementiële problemen makkelijker maken. Lang niet iedereen kent deze thuistechnologie en de voordelen ervan. Het uitzoeken kost veel tijd en energie. De Dementheek laat inwoners op een eenvoudige manier kennis maken met de mogelijkheden van thuistechnologie en helpt hen met het maken van de juiste keuze. Bezoekers van de Dementheek krijgen inzicht in het leven met dementie en leren ook hoe dit leven dankzij technologie plezierig kan blijven.'

Tinybot robots 

Er zijn technologische producten of apparaten op de markt die helpen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld speciale telefoons, GPS-systemen, een dagritme-klok, tablets, tinybot robot, maar ook een eenvoudige radio of afstandsbediening. Samen met een professional wordt bekeken welk product het best past bij de wensen. Als het nodig is dan is het mogelijk om hulp te krijgen bij de instructie en installatie thuis. Bevalt het product goed, dan is het mogelijk om het zelf aanschaffen.

Innovatiefonds

De Dementheek is een initiatief van de Ketenzorg Dementie Amstelland en de Meerlanden en wordt gefinancierd uit het Innovatiefonds van de gemeente Amstelveen. De Dementheek is op maandag van 14.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen gisteren 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek gisteren 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen 24 mei 2020 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.