Nieuwe apotheek Ziekenhuis Amstelland: ‘Iedereen kan bij ons terecht'

Nieuwe apotheek Ziekenhuis Amstelland: ‘Iedereen kan bij ons terecht' Foto: Apothekers Emily Fransman-Kroon en Peer de Graaf. [Beeld: Ziekenhuis Amstelland]

AMSTELVEEN - Het fris groen met wit van de hagelnieuwe poliklinische apotheek van Ziekenhuis Amstelland oogt uitnodigend. Na een aantal dagen proef draaien was het medio oktober zover en gingen de denkbeeldige deuren van de apotheek in de hal van het ziekenhuis open.

Denkbeeldige deuren, want de Nicolaes Tulp apotheek heeft geen deuren en is makkelijk toegankelijk. Je loopt er zo naar binnen. Emily Fransman-Kroon, poliklinische apotheker van de nieuwe apotheek, vertelt. ‘Wij zijn een openbare apotheek. Iedereen kan bij ons terecht: van patiënt tot bezoeker en van ziekenhuismedewerker tot omwonende’.

Breedte
Emily is sinds medio 2017 bij Ziekenhuis Amstelland in dienst. Daarvoor maakte zij vijf jaar lang deel uit van het apothekersteam van de poliklinische apotheek van het AMC. ‘Bij het AMC was mijn werk meer vakinhoudelijk, doordat er vaak sprake was van uitzonderlijke aandoeningen en niet gangbare geneesmiddelen. Dat is logisch binnen een academisch centrum. In Ziekenhuis Amstelland ga ik meer de breedte in. Het gaat erom hoe we als apotheek zoveel mogelijk patiënten kunnen bedienen’.

Poliklinisch
Emily vervolgt: ‘De poliklinische apotheek legt de nadruk op gespecialiseerde farmaceutische geneesmiddelen die worden voorgeschreven door de medisch specialisten. Het gaat hierbij meestal om geneesmiddelen bij de behandeling van complexe aandoeningen zoals maligniteiten of infuuszorg met antibiotica. Het fijne is dat we korte lijnen hebben met de specialisten. Een eventuele vraag is snel gesteld en snel accuraat beantwoord. Patiënten kunnen na hun bezoek aan de specialist, met hun recept bij ons terecht. Daarnaast kunnen patiënten die weer naar huis gaan, direct na ontslag, hun medicatie bij ons ophalen en de bijbehorende uitleg ontvangen’.

Eerste reacties
Terwijl Emily laat zien hoe het proces van recept tot medicatie-uitgifte verloopt, druppelen de patiënten binnen. De reacties zijn positief. De mensen die op deze dag niks nodig hebben en langs de nieuwe apotheek lopen, staan even stil om te kijken naar de niet te missen locatie midden in de hal. Zo ook een ouder echtpaar.  ‘Wel een vooruitgang, dan kun je meteen je medicijnen meenemen’,  legt de vrouw uit aan haar man die voorzichtig met een kruk loopt. Hij knikt. ‘Ziet er mooi uit’, besluit ze wanneer ze weer doorlopen. De volgende patiënt ‘trekt’ een nummer. Een vrolijk muziekje heet de nieuwe patiënt welkom. Emily: ‘Zo horen we op een hele prettige manier dat er iemand bij de balie staat, ook al zijn we even achterin bezig’.

In de toekomst
‘In de toekomst worden de recepten digitaal verstuurd en verdwijnt het handgeschreven recept. Verder zullen de medewerkers van de poliklinische apotheek in een volgende fase de ontslagmedicatie persoonlijk aan het bed bezorgen met de benodigde informatie. Zo kan deze apotheek de geboden service uitbreiden. Het team bestaat verder uit vijf apothekersassistenten. Ziekenhuisapotheker Peer de Graaf heeft de supervisie. Het vakkundige team straalt zowel rust als enthousiasme uit. En dat is precies wat je nodig hebt in een apotheek,’ besluit Emily.

Open
De Nicolaes Tulp apotheek is elke werkdag geopend van 08.00 tot 17.30 uur

Meer over Nicolaes Tulp
De apotheek is vernoemd naar Nicolaes Tulp (1593-1674). Prof. Tulp was een van de beroemdste artsen uit de 17de eeuw. Om zijn vele patiënten te kunnen bezoeken was hij in het bezit van een koetsje met daarop een afbeelding van een tulp. In 1636 nam Tulp het initiatief voor een receptenboek (of ‘Pharmacopee’) voor apothekers waarin een standaardisering voor de samenstelling en doseringen van verschillende medicijnen werd opgenomen. Dit boek, de 'Pharmacopoea Amstelredamensis', werd al snel verplichte lectuur voor apothekers, en het apothekersgilde gebruikte het boek als basis voor het examen dat apothekers destijds moesten afleggen. Tulp was lange tijd zowel arts als stadsbestuurder van Amsterdam. Vanaf 1652 stopte hij als arts en twee jaar later werd hij benoemd als burgemeester van Amsterdam. Er volgden nog drie ambtstermijnen. Nicolaes Tulp overleed in 1674 en ligt begraven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.


 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties