Cultuureducatie Amstelveen

Nieuwe leerlijn voor basisscholieren over de geschiedenis van Amstelveen

Amstelveen - Het afgelopen jaar heeft Cultuureducatie Amstelland, in samenwerking met diverse historische organisaties en stichtingen uit Amstelveen, gewerkt aan de nieuwe leerlijn ‘Historisch Besef Amstelveen’.

In deze leerlijn, bedoeld voor groep 3 tot en met 8 van de basisschool, wordt aan de hand van historische bronnen de gemeente Amstelveen verkend. Vanuit de onderwerpen cultuur, natuur en infrastructuur wordt de opbouw en geschiedenis van de stad voor de leerlingen herkenbaar.

De leerlijn maakt onderdeel uit van het gelijknamige gemeentelijk programma 'Historisch Besef' en is gratis beschikbaar voor alle basisscholen in de gemeente Amstelveen.

Verleden, heden en toekomst Amstelveen

Tijdens de lessen leren de leerlingen over de geschiedenis van Amstelveen aan de hand van tastbare overblijfselen in de stad. Met de leerlijn Historisch Besef Amstelveen ontwikkelen de leerlingen het historisch bewustzijn van hun woonplaats en ontdekken ze dat de geschiedenis ervan overal in hun omgeving te vinden en te herkennen is. De leerlingen maken in de lessen de verbinding tussen verleden, heden en toekomst.

Onderwerpen

Onderwerpen die worden behandeld zijn bijvoorbeeld herdenken, WO II, Archeologie, Het Amsterdamse Bos, de Heemparken, het ontstaan van Amstelveen en het Amstel porselein. De lessen in de leerlijn zijn ontwikkeld in samenwerking met het onderwijs en diverse historische organisaties en stichtingen in Amstelveen.

De leerlijn is in opdracht van de gemeente Amstelveen gemaakt en maakt deel uit van het gelijknamige gemeentelijke programma . Want, zo stelt wethouder Herbert Raat: ‘Wij vinden het belangrijk dat Amstelveners de lokale geschiedenis kennen en hebben daarom € 20.000 vrijgemaakt voor dit lespakket. Het bewaren en vastleggen van onze Amstelveense geschiedenis is van groot belang voor deze generatie en die van onze kinderen en kleinkinderen.’

De leerlijn is gratis voor basisscholen in de gemeente. Meer informatie is te vinden op de website https://historisch-besef.cultuureducatie-amstelland.nl/.

Over Cultuureducatie Amstelland

Cultuureducatie Amstelland is het regionale samenwerkingsverband van culturele organisaties en scholen voor het primair en voortgezet onderwijs in de regio Amstelland. Met een uitgebreid pakket van producten en diensten draagt Cultuureducatie Amstelland bij aan het bevorderen van de kunstzinnige en culturele ontwikkeling van leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs in de regio Amstelland.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:22

Uitbreiding winkels Stadsplein op politieke agenda

Amstelveen - De Amstelveense gemeenteraad gaat zich in december buigen over het voorstel om een winkelgevel aan het Stadsplein uit te bouwen, om zo de winkels aldaar te vergroten.

Corona Amstelveen vandaag 12:05

Mondkapjes voor 'Schaftende Arbeiders'

Amstelveen - Nu mondkapjes steeds vertrouwder zijn geworden in het Amstelveense straatbeeld, heeft iemand ook het kunstobject 'De Schaftende Arbeiders' aan de Van der Hooplaan in Amstelveen voorzien van mondkapjes.

Horeca vandaag 11:03

Met wie zou jij willen genieten van deze Versbox?

Amstelveen - De gerenommeerde versleverancier Den Hertog BV, bekend van levering aan (horeca-)bedrijven en sterrenrestaurants, heeft sinds kort een nieuwe Versbox in het assortiment voor particulieren. De Den Hertog Versbox valt dermate in de smaak, dat AmstelveenZ.nl in samenwerking met Den Hertog drie versboxen (à 17,50 per stuk) mag verloten onder lezers.

Corona Amstelveen gisteren 14:41

Afgelopen twee weken 4 Amstelveense Covid19-patiënten overleden

Amstelveen - De afgelopen twee weken zijn vier Amstelveense Covid19-patiënten overleden. Dat meldt het RIVM in een nieuwe weekupdate, over de periode 14 tot en met 27 oktober. Er werden in de genoemde periode in Amstelveen vijf ziekenhuisopnames en 701 besmettingen gemeld.