De opvanglocatie in Kronenburg

Nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen gereed, wachten op brandveiligheidsvergunning

Amstelveen - Voor Oekraïense vluchtelingen die bij gezinnen in Amstelveen zijn opgevangen is, op initiatief van Maarsen Groep en Zadelhoff,  een nieuw tijdelijk onderkomen gerealiseerd in de Amstelveense kantorenwijk Kronenburg. Hoewel het gebouw gereed is, kunnen vluchtelingen nog geen intrek nemen omdat de brandveiligheid van het gebouw nog niet gewaarborgd kan worden door de gemeente.

Locoburgemeester Herbert Raat zegt geen enkel risico te nemen zolang de vergunningen rond de brandveiligheid niet afgegeven zijn. 'We doen er natuurlijk alles aan om alles zo snel mogelijk rond te krijgen zodat de vluchtelingen snel een plek hebben. Maar er moeten nog wat zaken worden aangepakt.' Het was de bedoeling de eerste vluchtelingen begin augustus intrek te laten nemen, maar dat wordt nu dus wat later. 

Opvang

De zogenoemde verblijfunits zijn bestemd voor gevallen waarin de opvang bij Amstelveense gastgezinnen niet langer houdbaar is. Maarsen Groep en Zadelhoff namen het initiatief voor de bouw van tijdelijke verblijfsunits op hun eigen locatie in Kronenburg.  Sinds eind februari worden er vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen bij inwoners van Amstelveen. Wanneer zij niet langer op hun logeeradres kunnen blijven, bekijkt de gemeente per individueel geval wat een passende oplossing is. Soms wordt een nieuwe plek gevonden in de regio of elders in Nederland. Dit vergt veel van vluchtelingen, zeker als zij al een binding hebben met Amstelveen.

Blij met initiatief 

'Het is hartverwarmend dat zo veel Amstelveners bereid zijn vluchtelingen op te vangen bij hen thuis', zegt Raat. 'Dat gaat in heel veel gevallen goed, maar we kregen ook signalen van vluchtelingen die door omstandigheden niet langer bij hun gastgezin kunnen blijven. Een aantal van hen heeft hier werk, kinderen die naar school gaan of familie die hier woont. Voor die groep wilden we graag een lokale oplossing. Daarom zijn we blij met dit mooie initiatief van Maarsen Groep en Zadelhoff.'

Units

Omdat er beperkt plek is in de tijdelijke noodopvang, hanteert de gemeente een aantal toewijzingscriteria. Naast het hebben van werk, school of familie moeten de vluchtelingen al langer dan twee maanden in Amstelveen verblijven en ingeschreven staan in de BRP (Basis Registratie Personen).  Op basis van de gesprekken en de criteria heeft de gemeente zo’n 26 Oekraïense gezinnen een plek op deze locatie aangeboden.

Wonen op Kronenburg

Voor een verblijf van langer dan zes maanden in de tijdelijke units op Kronenburg is de gemeente in overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die ging eerder met succes in verweer tegen de Amstelveense plannen tussen de 2500 en 4000  (studenten-)woningen in Kronenburg te bouwen. In Kronenburg mag niet permanent gewoond omdat het onder een vliegroute ligt.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:12

Han Tsai: wijkagent in Amstelveen en bruggenbouwer tussen culturen

Amstelveen - Han Tsai is sinds het najaar van 2020 wijkagent in het Oude Dorp en Bovenkerk in Amstelveen. Maar daarnaast vervult hij ook een andere, belangrijke en inmiddels onmisbare rol die hij allerminst lichtvaardig opneemt: als coördinator van het officiële Chinees Netwerk van Politie Eenheid Amsterdam is hij een vertrouwd aanspreekpunt voor een groeiend aantal Aziatische inwoners in deze regio en daarmee een belangrijke bruggenbouwer tussen diverse culturen.

Algemeen gisteren 16:00

JobZ: Grand Hotel Amstelveen zoekt Food & Beverage Supervisor

Amstelveen - Zoek jij een nieuwe baan en wil je graag in (de omgeving van) Amstelveen werken? Via AmstelveenZ JobZ kan je wellicht een leuke baan in de buurt vinden.  Zo zoekt Grand Hotel Amstelveen momenteel een Food & Beverage Supervisor.