Nieuwe tentoonstelling in Museum JAN: Koen Vermeule - Poetry Suite
Amstelveen - Over vier weken is in Museum JAN de tentoonstelling Koen Vermeule - Poetry Suite te bewonderen. De presentatie start op 10 april en toont een ruime selectie schilderijen en gouaches van de kunstenaar, waarvan veel niet eerder zijn getoond.
Ongrijpbaar
De beelden vinden hun oorsprong in het onspectaculaire, dagelijks leven. De stadslandschappen zijn vaak rake observaties van de eigen tijd en hedendaags menselijk gedrag, terwijl zijn landschappen zich juist kenmerken door stilte en tijdloosheid. De werken hebben echter niks alledaags: ze dragen iets universeels en blijvends in zich, en ook vaak iets ongrijpbaars.
‘Uiteindelijk wil ik iets zeggen over thema’s als liefde, verlangen, leven, dood, contemplatie, het verstrijken van de tijd. Muziek en kunst van anderen, die ik met me meedraag, spelen daarbij ook een rol’, zegt Vermeule.
Bijzonder aan deze presentatie is de combinatie met songteksten; teksten die de kunstenaar zijn leven lang al met zich meedraagt, woorden of flarden van zinnen die samen met zijn werk de sfeer in de zalen van Museum JAN bepalen.
Van realisme naar poëzie
Vermeules motieven variëren van zijn familieleden en straatbeelden tot vluchtige landschappen, die hij fotografeert en gebruikt als basis voor zijn werk. Stilistisch combineert Vermeule romantiek met realisme, abstractie met poëzie. Zijn werk getuigt ook van zijn enthousiasme voor de geschiedenis van de schilderkunst, muziek en literatuur. Dierbare kunstenaars die altijd met hem meereizen zijn Oskar Schlemmer, Georges Seurat en Leon Spilliaert.
Houding
De personages die Vermeules werken bevolken, zijn vaak stedelijke eenlingen in eigentijdse kleding en hangen wat, zitten, liggen of lopen rond. Ze zijn bezig met hun telefoon, camera, of luisterend naar muziek, tijdelijk afgesloten van hun omgeving. Het zijn mensen die je elke dag tegen kunt komen, de anonieme grootstedelijke burgers. Het gaat Vermeule vooral om hun houding, niet om hun gezichtsuitdrukking, zegt hij. ‘Judo heeft mij gevormd, de spiritualiteit en de esthetiek ervan bepalen ook mijn houding, mijn blik.’ Zowel in de judo als bij het schilderen gaat het om eenzelfde soort concentratie, jarenlange oefening en overgave aan de beweging.
Muziek
Vermeule neemt je mee in zijn vertrouwde en tegelijkertijd ontregelende wereld, die aanzet tot reflectie. Kijk én luister: er is een playlist te downloaden via een QR-code.
Koen Vermeule - Poetry Suite
10.04.2025 - 05.10.2025