Nieuwe wet bestuur en toezicht rechtspersonen

Net als de vorige keer toen ik u over het UBO register informeerde, bericht ik u ook in deze editie weer over een wetswijziging in rechtspersonenland. Vanaf 1 juli 2021 treedt de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) in werking. Ondanks de mooie sportzomer dienen de besturen van sportverenigingen zich ook daar op te focussen. Deze nieuwe wettelijke regel voor verenigingen en stichtingen geldt voor alle besturen. Dus iedere bestuurder van een stichting of vereniging moet er mee aan de slag!

Wat houdt de WBTR in?
De WBTR is in het leven geroepen om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Middels deze wet wil de overheid voorkomen dat onverantwoordelijk financieel beheer, wanbestuur, zelfverrijking en misbruik van posities verenigingen en stichtingen schaden. De WBTR gaat in het kort over het volgende:

  • de plaats en de plichten van bestuursleden en van toezichthouders
  • de aansprakelijkheid van bestuursleden en van toezichthouders
  • het financiële beleid en de goedkeuring van uitgaven
  • regels over belangenverstrengeling
  • de procedures bij grote uitgaven of investeringen

Aanpassen van de statuten
Vooral de volgende zaken moeten eventueel worden aangepast in de statuten:

  • een uitgebreide regeling over de taakvervulling van de bestuurders
  • een regeling als er sprake is van tegenstrijdige belangen: een bestuurder neemt niet deel aan de besluitvorming en de beraadslaging indien hij of zij een tegenstrijdig belang heeft. Als hierdoor geen bestuursbesluit kan worden genomen (omdat iedere bestuurder een tegenstrijdig belang heeft), dan kan het besluit alsnog door het bestuur worden genomen onder schriftelijke vastlegging van de redenen
  • een regeling in geval van afwezigheid van een bestuurder (de belet- of ontstentenisregeling). De WBTR schrijft voor dat de statuten voorzien in een regeling, mocht de situatie voorkomen waarbij alle bestuurders afwezig zijn

Wat moet je nu als bestuurder doen?
Als bestuurder is het belangrijk dat je voor 1 juli 2021 de veranderingen goed doorleest, zodat je weet welke regels er vanaf dat moment gelden. Houd de nieuwsberichten over de WBTR dus goed in de gaten! Bespreek de regels met het gehele bestuur, zodat jullie allemaal op de hoogte zijn van de wijzigingen. Belangrijk hierbij is om de gemaakte afspraken vast te leggen. De veranderingen in de wet zijn niet ingrijpend, maar het is wel belangrijk dat je ze allemaal begrijpt. Als er namelijk toch eens iets misgaat, dan kun je je als bestuurder niet verschuilen achter het argument dat je de regels niet kende. Kijk als bestuur ook naar een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Dit is belangrijk omdat een particuliere verzekering de schade niet dekt.

Als het bestuur de veranderingen heeft besproken, is het goed om te kijken of er aanpassingen nodig zijn binnen de vereniging in de statuten, het huishoudelijk reglement of, wanneer dit er is, het bestuursreglement. De kans is groot dat de statuten aangepast moeten worden, maar dat hoeft pas te gebeuren bij de eerstvolgende statutenwijziging. Je hebt daar maximaal 5 jaar de tijd voor.

Wij helpen u er graag bij!

Frank Sterel

 

Sterel Van Lenning Notarissen Bavinckhouse | Professor J.H. Bavincklaan 4 1183 AT Amstelveen | Tel: 020 – 4967 676 | fsterel@sterelcs.nl | www.sterelnotarissen.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.