Rijkswaterstaat (Impressie zonnepanelenpark bij knooppunt Holendrecht)

Nieuwe zonneparken met duizenden zonnepanelen moeten A9 bij Amstelveen energieneutraal maken

Amstelveen - De vernieuwde Rijksweg A9 bij Amstelveen (ofwel het traject Badhoevedorp-Holendrecht) wordt straks volledig energieneutraal door de aanleg van twee zonnepanelenparken. Eén park komt in Amstelveen op het talud van de snelweg ter hoogte van Krijgsman en één bij knooppunt Holendrecht (nabij de Ouderkerkerplas).

De snelweg verbruikt momenteel jaarlijks net zoveel energie als 1.100 huishoudens bijelkaar, ofwel 3 miljoen kilowattuur. Rijkwaterstaat legt in een interview met Rutger Mullemeister (namens aannemer VEENIX hoofdontwerper van de parken) uit dat langs een snelweg van alles zit dat energie nodig heeft. 

Wat verbruikt een snelweg aan energie

Verlichting is daar slechts 1 onderdeel van, maar ook pompinstallaties en bijvoorbeeld de geautomatiseerde Schipholbrug verbruiken dagelijks veel energie. In de nieuwe situatie zal straks alle energie die de snelweg nodig heeft om te functioneren, opgewekt worden met zonnepanelen.  Met de zonneparken wordt zoveel energie tegelijk opgewekt dat de parken op het hoogspanningsnet worden aangesloten,' zegt Mullemeister.

Technologie 

Hij laat weten dat de techniek nog onvoldoende ver is om voor lange periodes energie op te slaan en die vervolges direct te gebruiken. Een snelweg verbruikt de meeste energie in de avonduren en in de winter, terwijl de opwekpiek overdag en in de zomer ligt. 'Het lukt wel om energie 24 uur op te slaan, maar een heel seizoen, zo ver is de technologie nog niet,' zegt Mullemeister.

De duizenden zonnepanelen in de twee zonneparken worden pas over enkele jaren, aan het einde van het omvangrijke project, geplaatst. Het park bij Holendrecht komt tussen de diverse wegen die aldaar samenkomen te liggen. De zonnepanelen worden daar op verankerde palen in het water geplaatst.

Lees het complete interview op website van het online bezoekerscentrum. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:26

Stemmen op nieuw kunstwerk in wijkpark Middenhoven

Amstelveen - In Wijkpark Middenhoven komt een nieuw kunstvriendelijk kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken.

Algemeen gisteren 15:53

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.

Algemeen gisteren 13:52

'Streep door nieuw horecapaviljoen in recreatiegebied Poeloever Amstelveen'

Amstelveen - Amstelveen lijkt een ferme streep te hebben gezet door de ontwikkeling van een nieuw horeca-paviljoen aan De Poel. Over een nieuw paviljoen wordt al jaren gesproken, maar wethouder Herbert Raat geeft in een blog aan er inmiddels geen energie meer in te steken.

Amstelveen van voorheen 2 okt. 2022 20:53

Amstelveen van voorheen (319)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 319 een oude en bijzondere kopergravure getiteld ‘t Dorp Amstelveen.