Pixabay.com

‘Nodig dat de Amstelveense polders open en aaneengesloten gebieden blijven, zonder bebouwing’

Amstelveen - In Amstelveen is het, om weidevogels zoals de grutto te beschermen, nodig dat de polders open en aaneengesloten gebieden blijven, zonder bebouwing of verdere verstoring en versnippering. 

Dat stelt het CDA Amstelveen, dat zich hard maakt voor de leefomstandighenden van weidevogels in de Middelpolder en de Bovenkerkerpolder. Vorige week kreeg de partij unaniem steun in de gemeenteraad om weidevogels beter te beschermen.

Aanvalsplan grutto 
Aanleiding van het CDA om in actie te komen voor de Amstelveense polders, is het Aanvalsplan Grutto, dat eind vorig jaar tot stand kwam onder leiding van oud-minister Pieter Winsemius. Hij schreef het plan samen met een groot aantal provincies en natuurorganisaties.

De grutto is als symbool gekozen om aandacht te vragen voor de noodzakelijke bescherming van bedreigde weidevogels. In het Aanvalsplan wordt gepleit voor grote aaneengesloten beschermde weidevogelgebieden van circa duizend hectare.

Open polders
Ook in Amstelveen is het dus volgens het CDA nodig dat de polders open en aaneengesloten gebieden blijven, zonder bebouwing of verdere verstoring en versnippering ‘Dit betekent bijvoorbeeld geen zonneweides of verdere verpretting van de natuur’, zegt CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. ‘Het is de vraag of de huidige bestemmingsplannen voldoende garanties bieden dat dit niet gaat gebeuren.’

Agrarisch natuurbeheer
Het CDA is onder de indruk van de werkzaamheden van de boeren die al jarenlang meedoen aan agrarische natuur- en landschapsbeheer in de Bovenkerkerpolder en de Middelpolder. Zij proberen op hun eigen percelen ideale omstandigheden te creëren voor de grutto en de andere weidevogels. Bijvoorbeeld door nestbescherming, vernatting van de percelen, gebruik van kruidenrijk grasland en natuurlijk bemesting, het uitstellen van de maaidatum naar half juni en door predatorenbeheer.

Geen Mais
De gemeente Amstelveen kan volgens het CDA ook concreet bijdragen door bijvoorbeeld geen mais te laten groeien op de 55 hectare gemeentegrond langs de Nesserlaan. Pier Rienks: ‘Mais verstoort de openheid van het gebied en zorgt tijdens droge perioden voor keiharde grond. Heel slecht voor de weidevogels. Daar zie ik een eerste gelegenheid om met dit Aanvalsplan in de hand nog eens kritisch naar te kijken.’

Het CDA heeft het college gevraagd welke elementen uit het Aanvalsplan Grutto toegepast kunnen worden in Amstelveen. Bij dit onderzoek moeten ook de boeren en andere grondeigenaren in de Bovenkerkerpolder en Middelpolder worden betrokken.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Hinder door afgesloten A9 Amstelveen

Amstelveen - Lokaal en regionaal verkeer ondervindt dit weekeinde hinder van de afsluiting van Rijksweg A9 door Amstelveen.

Sport vandaag 10:00

Nieuwe manager zwembad: Menno Valk staat in de startblokken

Amstelveen - Kortere wachtlijsten voor de zwemles, meer aqua activiteiten, nieuwbouwplannen. De nieuwe manager van zwembad De Meerkamp, Menno Valk, staat te popelen om het avontuur aan te gaan. De gedreven manager heeft zijn sporen verdiend in de wereld van zwembaden exploitatie. Maar ook in het water is de Almeerder ervaren en heeft jarenlang op hoog niveau waterpolo gedaan. Kortom, hoogste tijd voor een kennismaking.

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits (2): Speciaalbier, cocktails & fingerfood van Bar Dixie - Beer & Kitchen

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze tweede aflevering: speciaalbier & cocktails in combinatie met fingerfood van Bar Dixie – Beer & Kitchen.