De bouw van station Sportlaan. [Beeld: Henry Neeter]

Nog even geduld a.u.b. (Aflevering 1)

Amstelveen - In de nieuwe rubriek Nog even geduld a.u.b.! geeft AmstelveenZ lezers inzicht in de diverse werkzaamheden rond de vernieuwing van de Amstelveenlijn. Dit gebeurt in samenwerking met planners en voormannen van hoofdaannemer Vital, een samenwerkingsverband van de VolkerWessels-bedrijven Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS*. 

Dit weekend beginnen de voorbereidingen voor de grote veranderingen aan de kruising Sportlaan-Beneluxbaan. Al maanden geleden is begonnen met het slopen van de perrons, verwijderen van rails, dwarsliggers, palen en bovenleidingen, graven van bakken voor de ondersteuning van de nieuwe viaducten en verbreden en verleggen van rijbanen en kruisingen om maar zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor wandelaars, fietsers en voertuigen.

Hoewel er altijd wel Amstelveners of bezoekers zullen zijn die klagen over overlast of geluidshinder, is het merendeel wél tevreden over deze toch wel zeer grote ingreep in de infrastructuur van Amstelveen. Maar u was toch al voorbereid!?. Er komt nog veel en veel meer, voordat de mooie nieuwe trams gaan rijden.

Sportlaan Noord

Foto van Sportlaan Noord

Deze week wordt begonnen met het volstorten van de nieuwe bakken ( zwarte pïjlen links en rechts van de blauwe kraan in bovenstaande foto), die dienen om de liggers voor het nieuwe viaduct te ondersteunen. Als dat uitgehard is kan begonnen worden met het uitgraven van de onderdoorgang waar later de rails en daarnaast de wegen voor de Beneluxbaan komen.

Stutten van damwand

 

Foto van Sportlaan Zuid

Maar voordat het zover is moet de damwand die al in het zand is geplaatst op zijn plaats worden gehouden. Daar zijn de mannen ook al mee begonnen. In bovenstaande foto (Sportlaan Zuid) staan 2 gele pijlen om aan te geven dat ieder deel schuin vanaf het midden doorboord wordt om ankers te plaatsen. Als die eenmaal stevig in de grond zitten worden er grote moeren opgedraaid, zodat ze nooit meer kunnen bewegen. Dat moet ook wel want daar razen later de trams en het verkeer langs. En daarna wordt begonnen met uitgraven van de tunnel en afvoeren van het materiaal waar je een héééle grote zandbak mee kunt vullen.

Ontwerp station

 

Illustratie station 

Op de tekening Station Sportlaan staat het definitieve ontwerp met veel palen, want die zijn nodig op het veen, een lift, twee trappen en de nieuwe kruising. Nog even geduld!  

Tekst & foto's: Henry Neeter


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.