Er wordt gewerkt aan de fundering van de rails [Foto: Henry Neeter]

Nog even geduld a.u.b. (Aflevering 14)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 14 meer over de fundering van de rails voor de Amstelveenlijn: van het leggen van dwarsliggers, het storten van beton en het nauwkeurig lassen van de rails.

In aflevering 11 werd al aandacht besteed aan het Rheda City Green spoorsysteem (groen tussen de rails), dat door de woonwijken in Amstelveen Zuid wordt aangelegd. Op dit moment wordt vanaf Gondel in Waardhuizen tot Scherpenhof in Middenhoven aan de baanvakken gewerkt. Perrons worden gebouwd, bovenleidingen worden geplaatst of vernieuwd en dwarsliggers worden gelegd om de fundering te vormen waarop de rails komen te liggen. 

Dat funderingsproces begint met het plaatsen van de liggers op de juiste afstand (op de foto bovenaan te zien - links), waarbij de medewerkers van Vital gedeeltelijk worden bijgestaan door herintreders die onder toezicht werken, zodat ze in het kader van de sociale wetgeving weer kunnen beginnen in het arbeidsproces.

Als aan beide zijden de rails zijn gelegd worden ze met een mechanische momentsleutel aan de blokken bevestigd. Een momentsleutel – zoals die ook in garages bij o.a. het monteren van wielen wordt gebruikt - kan ingesteld worden op een bepaalde schroefkracht, zodat iedere moer gelijk is aangedraaid. De machine van Vital wordt door een motor aangedreven waardoor vele tientallen meters per uur worden gehaald.

Afvoerputten en rails lassen

Verder moeten stukken rails (elk 60 meter lang) natuurlijk zorgvuldig aan elkaar worden gelast (zie de naad op onderstaande foto), zodat we straks, als de Amsteltram 25 op het traject rijdt, niet onthaald worden op het kedeng, kedeng, kedeng uit die ‘goeie ouwe tijd’.

Voordat het beton wordt gestort, worden de afvoerputten afgedekt (foto onder) zodat er bij het storten geen beton in kan komen. Later wordt het plastic natuurlijk weer verwijderd en wordt de put gevuld met aarde zodat het regenwater snel weg kan; deze putten zijn later ook mooi verborgen in de groene grasbaanvakken. 

Beton storten: Twee grote betonmixers per uur

Voor het zorgvuldig storten van het beton tussen de rails (zie foto onder) is mankracht nodig, inclusief twee grote betonmixers per uur.

Ook de aanvoer van beton via die betonmixers (foto onder) vereist een zorgvuldige planning, want bij grote bouwwerken worden het liefst op vrijdag grote oppervlaktes – zoals vloeren – gestort, zodat die gedurende het weekeinde kunnen drogen. In het weekeinde zijn betonmixers bovendien moeilijker beschikbaar.

Dus na het weekeinde, op maandag wordt weer begonnen met pompen, opvullen, trillen en vlakstrijken (foto onder): feitelijk hetzelde proces wat we zien bij het bouwen van een huis, als er bijvoorbeeld keuken- of badkamervloeren worden aangelegd.   

Al het beton moet natuurlijk drogen en het is een heel proces over heel wat meters, dus nog even geduld a.u.b.!

Tekst & foto's: Henry Neeter


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.