Het viaduct Ouderkerkerlaan over de Beneluxbaan wordt momenteel verbreed [Beeld: BAM]

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 18)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 18 meer over voorbereidende werkzaamheden rond de toekomstige vernieuwing van Rijksweg A9: de verbreding van het viaduct Ouderkerkerlaan over de Beneluxbaan.

Ter voorbereiding op de nieuwe A9 is aannemer BAM in opdracht van gemeente Amstelveen begonnen met de verbreding van het viaduct Ouderkerkerlaan. De sloop is in september gestart en nu wordt het viaduct aan twee kanten verbreed met circa 10 en 18 meter, om de grotere verkeersstromen in de toekomst te kunnen verwerken.

De voorbereidingen waren al in maart begonnen met bodemonderzoek, het maken van tekeningen, aanvragen van vergunningen en coördinatie met andere bouwers, omdat natuurlijk ook het project Amstelveenlijn in volle gang is.

 Zonnepanelen voor stroom

 

Aannemer BAM heeft een speciale unit geplaatst met drie grote zonnepanelen op het dak die schone energie kan leveren voor pompen en gereedschappen (6x 275Wp - watt piek). 

En om ervoor te zorgen dat de boel mooi overeind blijft staan zijn dwars door het gehele viaduct onder het wegdek aan beide zijden drie enorme bouten met ankers aangebracht en liggen tegen de zijkanten grote zandbalen om de boel te verstevigen, zoals op de foto hieronder is te zien.

Verder liggen in de bodem belangrijke datakabels die gebruikt worden door ABNAMRO, ATOS,  SVB, KPMG en nog een aantal andere grote bedrijven. Deze kabels moeten extra gecontroleerd worden of ze precies daar liggen waar het volgens de kadastertekeningen staat aangegeven. Er moet dus zeer voorzichtig worden gewerkt!

Extra palen voor uitbreiding

Inmiddels zijn aan de zuidzijde van het viaduct al de eerste palen in de grond geboord, zoals op onderstaande foto is te zien.

Dat zijn eigenlijk holle buizen (foto hieronder) die de grond ingedrukt worden en waarin voorgevormde ronde ijzeren betonvlechting wordt geplaatst, wat weer opgevuld wordt met beton. Ze staan in verschillende richtingen om de krachten die erop komen goed te verdelen.

Rails goed beschermd

Het werk aan het viaduct wordt uitgevoerd boven de nieuwe rails die al in het project Amstelveenlijn door Vital zijn aangelegd, dus overal zijn platen en loopbruggen geplaatst om niets aan het spoor te beschadigen.

Volgende week meer over dit project waar hard aan wordt gewerkt; dus nog even geduld, a.u.b.!

Tekst en foto's: Henry Neeter / Luchtfoto: BAM


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.