Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 23)

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 23) Foto: Henry Neeter

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 23 blikken we terug op de fietstunnel-operatie afgelopen weekend .


- Lees verder onder deze advertentie -

Verleden week werd bij de Ouderkerkerlaan namelijk een strak schema uitgevoerd om de geplande fietstunnel aan te leggen die onder de oprit door moest gaan. Daarvoor werd morgens om 4.30 uur begonnen met het afzetten van de toegang, het verwijderen van het wegdek, palen en borden, gevolgd door het uitgraven van de ruimte voor de tunneldelen.

Zorgvuldige planning

Hoe zorgvuldig er gepland was om de oprit zondagochtend weer vrij te krijgen laten we zien op onderstaande weergaves.

Het begint al bij de werktekening, waar op schaal is uitgewerkt waar wat moest gebeuren, welke soort verkeer er kwam, hoe breed de rijbanen moesten zijn en hoe de toegangswegen kwamen te lopen.

Stap voor stap wordt op bovenstaande weergave aangegeven hoe laat welke werkzaamheden moesten worden uitgevoerd, wat er moest worden gedaan, welke materialen of werktuigen nodig warene en wie hierbij de leiding had.

Tunnelelementen

En toen kwam om half tien de eerste truck met oplegger aanrijden met daarop één van de in totaal 18 tunneldelen van 10 meter breed, 4 meter breed en een gewicht van 42.000 kilo die één voor één in een tijdsbestek van iets meer dan 9 uur op hun plaats moeten worden gezet.

Er werd begonnen met het middelste element en daarna werd  naar buiten toe gewerkt, om te voorkomen dat het door het gewicht de ondergrond ging kantelen. Gehesen werd vanaf de zijkant van de toerit waar de trucks achteruit moesten rijden.

 Eindfase

Het fascinerende van deze aanleg was dat – terwijl de tunnelelement al naar beneden werd gehesen - enkele meters verderop de graafmachines nog bezig waren de grond te verwijderen dat aan de andere kant met vrachtwagens werd afgevoerd.

 

De operatie werd precies volgens planning uitgevoerd en daarna werd begonnen met de afwerking. Op de volgende weergave is te zien hoe de ontwerpers/tekenaars bedacht hebben dat het er allemaal uit moet komen te zien. Het wordt mooi, maar we moeten nog even geduld hebben, voordat we er doorheen kunnen rijden en wandelen!

Tekst en foto's: Henry Neeter (ism BAM)

BEKIJK OOK DE VIDEO VAN DE PLAATSING (KLIK HIER)


Reacties