Gé Dubbelman

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 28)

Amstelveen - Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 28 een kijkje bij het nieuwe opstelterrein in Westwijk.

Je komt er natuurlijk nooit langs, maar VITAL is al sinds begin oktober bezig om voorbij het eindpunt van de Amsteltram in Westwijk het nieuwe opstelterrein voor lijn 25 (Amsteltram) aan te leggen. Daar werden eerst stalen damwanden ingeslagen of gedrukt om een stabiele ondergrond te maken voor het toekomstige spoor. Eerder is er al 70.000 kubieke meter waterdoorlatend zand uit de Noordzee aangebracht (foto onder) op een oppervlakte van 28.000 vierkante meter.

Daarbovenop plaatsen ze 70 bovenleidingmasten, 2.500 meter rails plus nog eens 11 wissels (aanleg zie foto onder), om al die nieuwe trams een goed plekje te geven.

In totaal gaat het om 36 plekken, waarvan 26 nu worden aangelegd en 10 op een later tijdstip als met de aanleg van de Uithoornlijn wordt begonnen. En voor dat alles is ‘slechts’ 5 km bekabeling nodig – voor de stroom, verlichting, wissels, seinen en de dienstgebouwen.

Dienst- en combinatiegebouw

De aanleg van de benodigde gebouwen bij het opstelterrein gaat helaas niet geruisloos, want hiervoor moet geheid worden. Er komt één combinatiegebouw voor de transformatoren die wisselstroom omzetten naar gelijkstroom, een technische ruimte voor kleine reparaties, een opslag en een dienstgebouw waar het personeel van de GVB even kan rusten, een bakkie doet en even kan praten. Want op de bok mag dat niet! Plus een parkeerterrein voor auto’s en een fietsenstalling.

Spoorwegovergang

Tussen 27 januari en 21 februari wordt de spoorwegovergang aangelegd op de kruising met de J.C. van Hattumweg inclusief verkeerslichten, zodat we alvast een beetje kunnen wennen aan de ‘lightrail’ verbinding. In die periode wordt de J.C. van Hattumweg afgesloten tussen de Bovenkerkerweg en de Meerlandenweg. De bewoners hebben een brief ontvangen hoe ze moeten omrijden. De afsluiting geldt ook voor fietsers. Zij worden omgeleid via halte Westwijk.

Voor nood- en hulpdiensten blijven de woningen bereikbaar en er wordt van maandag t/m zaterdag gewerkt tussen 7.00 1n 19.00 uur. En het blijft natuurlijk nog even druk met bouwverkeer, maar dat kan niet anders… er wordt hard gewerkt, maar nog even geduld, a.u.b.!

Tekst: Henry Neeter Foto's: Gé Dubbelman. Met dank aan projectbureau Amstelveenlijn. Zie voor meer informatie www.amstelveenlijn.nl


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 19:39

De nieuwe corona-maatregelen op een rijtje

Amstelveen - Het kabinet heeft vanavond een omvangrijke serie nieuwe corona-maatregelen aangekondigd die dinsdag 29 september 18.00 uur ingaan en minimaal drie weken van kracht blijven. 

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Soap rond afgesloten fietspad in Bovenkerk duurt voort

Amstelveen - De heropening van het reeds lange tijd afgesloten fietspad tussen Zetterij en de Noorddammerlaan in Bovenkerk (Kazernepad/Zwarte Pad) heeft opnieuw vertraging opgelopen. Het stuk fietspad, dat hard op weg is het duurste stuk fietspad van Amstelveen te worden, wordt nu naar verwachting in februari 2021 geopend.

Winkels gisteren 10:16

Nieuwe kunst- en kadowinkel in Stadshart Amstelveen

Amstelveen - In Stadshart Amstelveen heeft kunst- en kadowinkel KYLDO de deuren geopend. De winkel biedt collectie kunstige cadeaus, moderne woondecoraties en kleurrijke kunstbeeldjes uit het binnen- en buitenland  

Amstelveen van voorheen 27 sep. 2020 20:50

Amstelveen van voorheen (214)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 214 een fraaie historische prentbriefkaart van de Amsterdamseweg van voor 1940.