Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 32)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen. In aflevering 32 kijken we bij de verbreding van het viaduct Ouderkerkerlaan naar de functie van een speciale 'blokkendoos' en kijken we bij de A9 naar een tijdelijk scherm dat is neergezet.

Bij de Ouderkerkerlaan zijn de medewerkers van aannemer BAM nu aan de oostkant van het nieuwe viaduct bezig om de lege ruimte, die bij het aanleggen is afgegraven, weer op te vullen. Aan de westkant is dit werk voor het grootste deel al klaar en wordt de ingevulde ruimte opnieuw bedekt met aarde, zodat we ook hier weer een groene omgeving krijgen.

Natuur en kunststof06.jpg

Ditmaal worden grote blokken piepschuim (foto boven) gebruikt, die later afgedekt worden met zwart plastic en een laag grond, waar later gras op kan groeien.

Het gebruik van die blokken heeft het voordeel dat dit een jaar kan schelen bij de afronding van het project. Als dit gebied opgevuld zou worden met zand, zou het minimaal nog een jaar duren voordat de grond voldoende ingeklonken (ingezakt) is.

Er wordt zo dus een hoop zand, transport en gewicht bespaard en het geeft de zekerheid dat er over een jaar of tien toch niet opnieuw werk moet worden uitgevoerd om de wegen op te hogen. Soms zijn er ook wel voordelen te behalen bij het gebruik van plastic, mits het maar goed afgeschermd wordt en niet in het milieu terecht kan komen.

A9 Boersweg - tijdelijke natuurlijke geluidswal

Boersweg.jpg

En dan een kijkje bij de A9. Langs de voormalige oprit naar de A9, komend vanaf de brandweerkazerne tussen de Fideliolaan en de Burgemeester Boersweg (zie grijze pijltje op bovenstaande foto), heeft Rijkswaterstaat een nieuwe natuurlijke tijdelijke afscheiding gebouwd (foto hieronder).

Natuur en kunststof03.jpg

Natuur en kunststof02.jpg

Dit is gebeurd op verzoek van de bewoners in de flat op de hoek, zodat het geluid werd verminderd en het uitzicht een beetje natuurlijke zou worden.

Natuur en kunststof01.jpg
Op een paar plaatsen zijn de open gaten tussen de oude afscheiding hiermee opgevuld: verderop is een compleet nieuwe afscheiding gevormd, die in de toekomst misschien wel een groene wal zou kunnen vormen met blaadjes, vogeltjes en insecten. 

Tekst en foto's: Henry Neeter


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.