Bever

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 44)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen, ook tijdens de coronacrisis. In aflevering 44 de inzet van een zeer special railsvoertuig: De Bever, die weer even terug was op het Amstelveenlijntraject.

Er moest namelijk nog een stuk rails strak gelegd worden op het laatste gedeelte van het spoor tot vlak bij het vroegere station Marne, voordat de (Amstel-)trams straks kunnen gaan proefrijden. En daarvoor kwam de stopmachine – we kennen hem als de ‘Bever’ - even terug.

Dit speciale treinstel wordt gebruikt voor grote stukken spoor en heeft 8 pikkels – 4 aan beide zijden. Bij iedere dwarsligger moet worden gestopt en door meetapparatuur, die getoond wordt op schermen in de cabine, kunnen de twee machinisten heel precies bepalen of ze op de goede plaats zijn.

nog44_rails1.jpg

Precisie met 42 ton
Aan de onderkant van het treinstel zien we van rechts naar links een drietal ingewikkelde stangen en instrumenten die in volgorde een functie hebben met ieder een aparte taak. Ze worden bediend met perslucht, waardoor de stangen omhoog of omlaag en/of opzij bewegen. Daar is veel kracht voor nodig.

Rails recht leggen 02.jpg

Op de foto hierboven zien we de eerste handeling; er wordt een soort wiel tegen en onder de bovenkant van de rail gedrukt (zie rode pijltje) waarmee deze tot 8 cm omhoog kan worden getild - en indien nodig tot 10 cm opzij verschoven. Dat gebeurt aan de linker en rechterkant tegelijk, maar alle bewegingen zijn onafhankelijk van elkaar bestuurbaar, want een ruw stuk spoorrail is nooit helemaal recht.

nog44_rails2.jpg

Op deze bovenstaande foto zien we een tweede wiel, dat bovenop het stuk rail wordt gedrukt dat net opgetild is en zorgt dat dit precies zo hoog komt te liggen als de rest van de lijn, die eerder al gericht is.

Graaf-en stopwerk
Op de twee volgende foto’s zien we twee pikkels (dit zijn twee stangen aan beide kanten van de biels met een uiteinde wat lijkt op een platte tang, die omhoog en naar binnen kunnen bewegen en de ruimte onder de biels met grint opvullen.

nog_44_rails3.jpg

nog44_rails4.jpg

Ook dit proces is computergestuurd en kan van binnenuit gecontroleerd worden, waarna de rails precies vlak ligt en de tram zonder schommelen of schokken de passagiers snel kan vervoeren.

Omdat bij iedere dwarsligger moet worden gestopt ligt de snelheid maar op 250m per uur. Omgerekend bij een dagprijs van 8000 euro kost het goed leggen van iedere biels dus 4 euro.

Tweede machine

nog44-Machine.jpg

Vervolgens wordt achter dit treinstel het achtergebleven grint zoveel mogelijk tegen de rails aangeschoven en door een tweede machine glad gemaakt. Ook kan dit speciale 42 ton zware treinstel  zichzelf opdrukken en indien nodig draaien om op een parallelle rails te gaan rijden als er geen beschikbare wissels liggen of om de trailer waarmee het vervoerd wordt op en af te rijden.

Samen met de bovenleidingen en de signalering kan het spoor verder klaar gemaakt worden voor de proefperiode die over een maand begint. Het schiet lekker op, maar toch...Nog Even Geduld, a.u.b.!

Tekst & foto's: Henry Neeter


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.