Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 45)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen, ook tijdens de coronacrisis. In aflevering 45 kijken we bij de verbreding van het viaduct aan de Ouderkerkerlaan: het project bevindt zich in de eindfase en wordt deze zomer afgerond.

Als een van de voorbereidende projecten voor de aanleg van de nieuwe Rijksweg A9 door Amstelveen is aannemer BAM al sinds augustus 2019 bezig met werkzaamheden aan het viaduct Ouderkerkerlaan (verbreding). Wij hebben via deze rubriek  eerder al de aanleg van de verkeerslichten en bestrating laten zien, evenals de aanleg van de fietstunnel.

Verbreding wegen

De verbreding van de doorgaande wegen voor auto/bus/fiets en voetgangers verkeer zijn nu grotendeels klaar en worden deze weken geasfalteerd. Ook de definitieve lantaarnpalen en verkeerslichten worden geplaatst en aangesloten. Nu is de laatste fase aangebroken zodat dit allemaal in de zomer 2020 afgerond kan worden.

De boom

Ouderkerkerlaan 02.jpeg

Langs het fietspad bij de ingang van de fietstunnel in Ouverture staat een grote boom waarvan het lange tijd onzeker was of deze behouden kon blijven. Door met veel respect hieromheen graaf- en wegwerkzaamheden uit te voeren heeft onlangs een boomexpert advies gegeven over het onderhoud. En dus is nu een beschermende druppelvormige boombescherming aangelegd met een duidelijk afscheiding voor (brom-)fietsen en voetgangers bij de Oostelijke ingang van de tunnel.

Ouderkerkerlaan 04.jpeg

Het zal – vooral in het donker bij nat of glad weer – even ‘gas terug’ worden want de weg gaat met een bocht naar beneden, maar dan kom je wel veilig op school of op je werk. En dat is ook belangrijk.

Fietsenrekken

Ouderkerkerlaan 03.jpeg

Op vier plaatsen rond het viaduct zijn en worden overdekte fietsenrekken geplaatst, zodat naar en vanuit tram, bus en fietspaden de verbindingen op en onderin het viaduct makkelijk bereikbaar zijn. De capaciteit is 16 fietsen per rek en in toekomst is er op en rond het viaduct plek voor 320 fietsen en... ook voor 5 bakfietsen!

Extra rangeerrails

Ouderkerkerlaan 01.jpeg

Boven op het viaduct, kijkend in de richting van Amsterdam kunnen we duidelijk zien dat er een extra rangeerrails is aangelegd, waar de Amstetram (Lijn 25) straks van baan kan veranderen. Dit is speciaal gedaan om te zorgen dat passagiers uit Westwijk, Amstelveen Zuid en in de toekomst Uithoorn heen en weer kunnen worden vervoerd als de verbinding tussen het Stadshart en Amsterdam-Zuid is gestremd door een technische storing en/of een ongeval.  Wat we in het verleden hebben meegemaakt dat we soms lange tijden moesten wachten op een tram, is nu verleden tijd. Via het Stadshart kunt u straks altijd met de bus verder – of dat nu naar Haarlem, Schiphol, Amsterdam of verder naar het Groene Hart is.

Ouderkerkerlaan 07.jpeg

En er zijn uiteraard borden opgehangen (foto boven) om te waarschuwen dat die bovenleidingen levensgevaarlijk zijn.

We naderen inmiddels de fase waarin Lijn 25 gaat proefrijden, maar: Nog even geduld, a.u.b.!

Tekst & foto's: Henry Neeter


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.