Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 45)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen, ook tijdens de coronacrisis. In aflevering 45 kijken we bij de verbreding van het viaduct aan de Ouderkerkerlaan: het project bevindt zich in de eindfase en wordt deze zomer afgerond.

Als een van de voorbereidende projecten voor de aanleg van de nieuwe Rijksweg A9 door Amstelveen is aannemer BAM al sinds augustus 2019 bezig met werkzaamheden aan het viaduct Ouderkerkerlaan (verbreding). Wij hebben via deze rubriek  eerder al de aanleg van de verkeerslichten en bestrating laten zien, evenals de aanleg van de fietstunnel.

Verbreding wegen

De verbreding van de doorgaande wegen voor auto/bus/fiets en voetgangers verkeer zijn nu grotendeels klaar en worden deze weken geasfalteerd. Ook de definitieve lantaarnpalen en verkeerslichten worden geplaatst en aangesloten. Nu is de laatste fase aangebroken zodat dit allemaal in de zomer 2020 afgerond kan worden.

De boom

Ouderkerkerlaan 02.jpeg

Langs het fietspad bij de ingang van de fietstunnel in Ouverture staat een grote boom waarvan het lange tijd onzeker was of deze behouden kon blijven. Door met veel respect hieromheen graaf- en wegwerkzaamheden uit te voeren heeft onlangs een boomexpert advies gegeven over het onderhoud. En dus is nu een beschermende druppelvormige boombescherming aangelegd met een duidelijk afscheiding voor (brom-)fietsen en voetgangers bij de Oostelijke ingang van de tunnel.

Ouderkerkerlaan 04.jpeg

Het zal – vooral in het donker bij nat of glad weer – even ‘gas terug’ worden want de weg gaat met een bocht naar beneden, maar dan kom je wel veilig op school of op je werk. En dat is ook belangrijk.

Fietsenrekken

Ouderkerkerlaan 03.jpeg

Op vier plaatsen rond het viaduct zijn en worden overdekte fietsenrekken geplaatst, zodat naar en vanuit tram, bus en fietspaden de verbindingen op en onderin het viaduct makkelijk bereikbaar zijn. De capaciteit is 16 fietsen per rek en in toekomst is er op en rond het viaduct plek voor 320 fietsen en... ook voor 5 bakfietsen!

Extra rangeerrails

Ouderkerkerlaan 01.jpeg

Boven op het viaduct, kijkend in de richting van Amsterdam kunnen we duidelijk zien dat er een extra rangeerrails is aangelegd, waar de Amstetram (Lijn 25) straks van baan kan veranderen. Dit is speciaal gedaan om te zorgen dat passagiers uit Westwijk, Amstelveen Zuid en in de toekomst Uithoorn heen en weer kunnen worden vervoerd als de verbinding tussen het Stadshart en Amsterdam-Zuid is gestremd door een technische storing en/of een ongeval.  Wat we in het verleden hebben meegemaakt dat we soms lange tijden moesten wachten op een tram, is nu verleden tijd. Via het Stadshart kunt u straks altijd met de bus verder – of dat nu naar Haarlem, Schiphol, Amsterdam of verder naar het Groene Hart is.

Ouderkerkerlaan 07.jpeg

En er zijn uiteraard borden opgehangen (foto boven) om te waarschuwen dat die bovenleidingen levensgevaarlijk zijn.

We naderen inmiddels de fase waarin Lijn 25 gaat proefrijden, maar: Nog even geduld, a.u.b.!

Tekst & foto's: Henry Neeter


Meer nieuws

Algemeen vandaag 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen vandaag 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek vandaag 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.