Henry Neeter

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 54)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen, ook tijdens de coronacrisis. In aflevering 54: alles over de 15G tram die dienst gaat doen als Lijn 25 (Amsteltram) op de vernieuwde Amstelveenlijn.

De 15G trams van het type URBOS 100 zijn 30 meter lang, 2,40 meter breed en bestaan uit 5 gekoppelde modules die rusten op 3 truckstellen waarvan 2 zijn aangedreven.

amsteltram_15G_brinkamstelveenlijn.jpg

De trams zijn bi-directioneel, met een bestuurderscabine en deuren aan beide zijden. Er wordt zuinig omgegaan met energie, door een airconditioning installatie die voorzien is van een warmtepomp en een aandrijflijn die bestaat uit moderne en energiezuinige IGBT techniek (transistors voor hoge spanningen), die standaard zijn ingebouwd om remenergie terug te voeden aan het net.

Aluminium

De tramstellen bestaan uit aluminium delen en staan op een truckstelconcept waarbij alle wielen onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Dit systeem vermindert de geluidshoeveelheid en de slijtage en heeft rustige, comfortabele rijeigenschappen.

Bij de constructie is gebruik gemaakt van duurzame materialen die voor circa 92% recyclebaar zijn. De maximale snelheid is 70 km/u en de maximum versnelling en remvertraging zijn 1,2 m/s2 met de bedrijfsrem.

Interieur 15G tram

Lijn 25 03.jpg

Bij het ontwerp van het interieur is ruim aandacht besteed aan een goede doorstroming van de reizigers, onder meer door een volledig vlakke vloer.

Lijn 25 05.jpeg

Er zijn twee multifunctionele ruimtes met toegang tot brede deuren met een instaphoogte van 31cm vanaf de straat, waardoor passagiers makkelijk in en uit kunnen stappen. Er is ook een uitschuifbare plank zodat passagiers, die gebruikmaken van hulpmiddelen als kinderwagens en rolstoelen, ook goede toegang hebben.

Rolstoel.jpeg

Comfortabel en veilig

Comfortabele stoelen, airconditioning en goed zichtbare reizigersinformatie zorgen verder voor modern comfort in de 15G.  Grote ramen, in combinatie met volledig zicht door het hele voertuig, geven een gevoel van transparantie en veiligheid. Als het donker is zorgt heldere en energiezuinige LED-verlichting voor hetzelfde effect.

15g_preofrit_amsteltram_lijn25_amstelveenlijn_henry_neeter.jpg

De sociale veiligheid wordt verder verhoogd door de aanwezigheid van intercom en televisiecamera’s in een gesloten circuit.

Lijn 25 06.jpg

De bestuurder doet zijn werk in een volledig afgesloten cabine, met eigen airconditioning en een ergonomisch gevormd bedieningspaneel.

Cabine.jpeg

De raamstijlen geven de bestuurder maximaal zicht op de baan en het overige verkeer. Camerabeelden geven zicht op de deuren en op het totale interieur wat ook de passagiersveiligheid verhoogt.

Vroeger

De orginele Lijn 25 (vroeger een Amsterdamse lijn) rijdt sinds 14 december 2013 niet meer, maar nu komen ook het bestemmingsdisplay met een groot lijnnummer en de lijnkleuren dus terug. Nog even een foto van vroeger,  maar om in de 15G te rijden moeten we wachten tot 13 december 2020, dus, Nog even geduld, a.u.b.!

Tekst & foto's Henry Neeter


Meer nieuws

Zakelijk vandaag 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.