Burgerbelangen Amstelveen testte diverse fietspaden in Amstelveen

Nog teveel mis met Amstelveense fietspaden, concludeert Burgerbelangen na onderzoek

Amstelveen – De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) heeft zelf een onderzoek uitgevoerd naar de staat van diverse (hoofd-)fietspaden binnen de gemeente. De partij concludeert dat er diverse gevaarlijke stukken zijn, veroorzaakt door losse tegels, verzakkingen en onoverzichtelijke bochten.

De partij werd voor het onderzoek getriggerd door uitspraken van wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD) tijdens een raadsvergadering, waarin werd gesteld dat de Amstelveense fietspaden goed zijn en dat er nu al rekening wordt gehouden met een sterk toenemend gebruik van de fietspaden. De wethouder verwees daarbij volgens bbA naar de Mobiliteitsvisie, die vvoldoende garanties biedt voor een toekomstbestendig fietspadennet.

Onderzoek: matig tevreden

Burgerbelangen Amstelveen ging daarop zelf op onderzoek uit. Jacqueline Solleveld zegt na het onderzoek in een persbericht van de partij maar 'matig tevreden' te zijn over de staat van de Amstelveense fietspaden. ‘Natuurlijk zijn er goede fietspaden, maar onze twijfels bleven, temeer omdat we zeer gedetailleerde reacties van Amstelveners kregen, die ons wezen op diverse gevaarlijke plekken, bochten, versmallingen en achterstallig onderhoud. Leden van onze fractie en het bestuur zijn toen zelf op onderzoek  gegaan. Daaruit bleek dat er nog steeds gevaarlijke stukken zijn, veroorzaakt door losse tegels, verzakkingen en onoverzichtelijke bochten.’

Bij het onderzoek beperkten de bbAers zich tot de belangrijkste fietsroutes, zoals noord/zuid en omgekeerd en enkele oost/west paden. Daar ontdekten ze goede fietspaden, maar ook diverse knelpunten, verzakkingen, onduidelijkheden en verwaarloosde bestratingen. 

Kazernepad Amstelveen

De partij ging ook kijken op Amstelveens populairste fietspad, het Kazernepad (Zwarte Pad) langs de spoorbaan. ‘Daar zijn veel knelpunten en het is begrijpelijk dat de gemeente wacht tot de overkapping van de A9 bij het Oude Dorp is aangelegd en de nieuwe fietsroute naar Amsterdam is vastgesteld.

Solleveld: ‘Maar dat ontslaat de gemeente niet van de plicht te zorgen voor veilige fietsdoorgangen, ofschoon sommige stukken “onder constructie” zijn. Onze zorg is dat er nu al meer gefietst wordt, het fietsverkeer steeds diverser wordt en snelheidsverschillen steeds groter worden, waardoor het op de fietspaden niet alleen drukker wordt maar ook onveiliger.'

Met gefotografeerde voorbeelden concludeert bbA na het praktijkonderzoek dat zelfs de nieuwste fietspaden breder moeten. 'Bij eenrichtingsverkeer tenminste een halve meter en bij verkeer in twee richtingen zelfs een meter.'

Veel soorten fietsen

Solleveld: ‘De ANWB verwacht door de coronacrisis een veranderende mobiliteit in het algemeen. Bovendien zie je nu al steeds meer typen fietsen, die hun ruimte opeisen. Zoals bakfietsen, transportfietsen, driewielers, lig- en vouwfietsen, fietsen met aanhangkarren, snelle en supersnelle elektrische fietsen en zelfs elektrische steps.'

Onderzoek

Het volledige praktijkonderzoek van bbA is te lezen via fietspaden. En via fietsvraag kunnen Amstelveners hun eigen (goede en/of minder goede) fietspad-ervaring melden.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:13

Hinder door afgesloten A9 Amstelveen

Amstelveen - Lokaal en regionaal verkeer ondervindt dit weekeinde hinder van de afsluiting van Rijksweg A9 door Amstelveen.

Sport gisteren 10:00

Nieuwe manager zwembad: Menno Valk staat in de startblokken

Amstelveen - Kortere wachtlijsten voor de zwemles, meer aqua activiteiten, nieuwbouwplannen. De nieuwe manager van zwembad De Meerkamp, Menno Valk, staat te popelen om het avontuur aan te gaan. De gedreven manager heeft zijn sporen verdiend in de wereld van zwembaden exploitatie. Maar ook in het water is de Almeerder ervaren en heeft jarenlang op hoog niveau waterpolo gedaan. Kortom, hoogste tijd voor een kennismaking.

Horeca 18 jun. 2021 19:00

Stadshart Horeca Hits (2): Speciaalbier, cocktails & fingerfood van Bar Dixie - Beer & Kitchen

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In deze tweede aflevering: speciaalbier & cocktails in combinatie met fingerfood van Bar Dixie – Beer & Kitchen.