Noodlijdende hockeyvereniging HIC verkoopt velden aan gemeente voor 1 euro

Amstelveen - De gemeente Amstelveen is voornemens de velden en de schuldenlast van HIC over te nemen om zo het voortbestaan van de hockeyvereniging te kunnen waarborgen. Het college acht het in het publieke belang om de velden te behouden als sportvoorziening voor de toekomst voor Amstelveners. HIC verkeert in financiële nood.

De overname van de velden en het daarmee gepaard gaande onderhouds- en renovatiekosten moeten HIC weer de benodigde financiële ruimte geven.  

1 euro 

Sinds begin oktober vorig jaar is de gemeente al in overleg met HIC over het vinden van oplossingen voor de benarde financiële situatie van de hockeyclub. In de afgelopen periode is de haalbaarheid van de overname van de velden en de uitstaande schulden onderzocht, samen met het bestuur van HIC.

Door overname van het grondeigendom en de kunstgrasvelden voor € 1, het aflossen van de bestaande schulden, de negatieve liquiditeit en gemiste inkomsten uit padel kan volgens de gemeente continuïteit worden bereikt voor HIC en de hockeysport op sportpark Escapade. Tevens vallen zij hierdoor straks in hetzelfde gemeentelijke format als de andere sportverenigingen die spelen op de gemeentelijke sportparken in Amstelveen. De gemeente verhuurt het hockeycomplex aan AmstelveenSport, de organisatie die zorgdraagt voor exploitatie, onderhoud en renovatie.

Maatschappelijk belang 

'Het is in het maatschappelijk belang dat de hockeyvelden van HIC als sportvelden behouden blijven voor de toekomst en niet overgaan in handen die er andere plannen mee hebben',  zegt wethouder Herbert Raat (sport). 'Met het oog op de groei van onze gemeente is het belangrijk dit soort belangrijke sportvoorzieningen te kunnen behouden voor Amstelveen. Daarom is het, nu de hockeyclub in financiële problemen verkeert, belangrijk dat wij als gemeente de kans grijpen om zowel de hockeyvereniging te helpen als om de toekomst van het hockey op de Escapade veilig te stellen. Hiernaast dragen wij de hockeyclub die dit jaar 75 jaar bestaat een warm hart toe en willen we hen helpen waar we kunnen.' 

'Gelukkig niet naar projectontwikkelaar'

Het raadsvoorstel omtrent de overname van de gronden, de velden en de schuldenlast wordt nog wel aan de gemeenteraad voorgelegd. Het is aan de raad om de benodigde budgetten beschikbaar te stellen. 

Wethouder Herbert Raat (Sport, VVD) hoopt van harte dat de gemeenteraad zich achter het plan schaart. Hij acht het van groot belang voor de leefbaarheid in Amstelveen dat de velden niet in handen komen van projectontwikkelaars en dat de ruimte voor sport en recreatie - dus behouden blijft.

'Je kan alle stukken grond of sportvelden in Amstelveen wel verkopen aan ontwikkelaars, want alle grond is hier goud waard, maar dat zou destastreus zijn voor de leefbaarheid in het al drukbevolkte gebied rond Amsterdam. Ruimte voor sport en recreatie moet er blijven. Als projectontwikkelaars op dit soort plekken met onze grond ervandoor gaan, dan bestaat de kans dat we straks afhankelijk worden van een klein Cruijf-court tussen de gebouwen om onze inwoners te laten sporten. Dat moet je echt niet willen,' zegt Raat.

Gemeente Amstelveen had het eerste recht op koop en kan op deze manier het voortbestaan van de hockeyclub en de hockeysport op sportpark Escapade waarborgen.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:00

Uplift breidt uit met small group training: personal training met zijn vieren

Amstelveen - Al vier jaar timmeren de ‘Ralfen’ druk aan de weg met UPLIFT. Met hun high-end personal trainingsstudio aan de Amsterdamseweg helpen Ralph en Ralf hun clientèle om hen zo fit en weerbaar mogelijk te maken. Naast personal- en duo-training, breiden ze uit met small group training.

Columns vandaag 09:24

Column Geertje Visser: Overvallen

Amstelveen - Ondanks wat overvallen, autokraken, woninginbraken, jongeren die met messen zwaaiden, jongeren die met nepwapens zwaaiden (zwaaiden jongeren gewoon maar eens voor de gezelligheid, hè?) en vechtpartijen, kunnen we rustig slapen hier in Amstelveen. Amstelveners waarderen hun veiligheid namelijk meer dan mensen in andere gemeenten met meer dan 70.000 inwoners. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. Geweldig nieuws natuurlijk, want niets zegt zoveel over veiligheid als de waardering ervan, nietwaar?

Sport gisteren 14:00

Rugbyer Enzo Fontein: 'mijn toekomst ligt in Engeland'

Amstelveen - Enzo Fontein (17) is een rugbyer bij de Amstelveense Rugbyclub ARC. Met zijn team haalde hij drie keer de NK-finale en in 2022 mochten ze de titel Nederlands Kampioen op hun naam schrijven. Begin 2024 was Enzo genomineerd voor Amstelveens talent van het jaar tijdens het Amstelveen Sportgala. Hij werd runner-up en zijn rugbyclub werd als winnaar uitgeroepen tot Vereniging van het jaar. Met zijn zeventien jaar is hij nog jong, maar dat staat zijn grootse dromen niet in de weg. Als het aan hem ligt, vertrekt hij dit schooljaar nog naar Engeland om zijn dromen te verwezenlijken.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur gisteren 10:27

Fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen

Amstelveen - Visit Amstelveen en Canon organiseren deze lente een fotowedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de mooiste natuurfoto. Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan in Amstelveen. Neem je smartphone en/of camera mee om de natuur vast te leggen, want je kunt er een mooie prijs mee winnen én de mooiste foto’s krijgen een plekje in een tentoonstelling in het Cobra Museum!

Algemeen 11 apr. 2024 16:03

MEAN WELL sponsort sportveldje voor Oekraïense vluchtelingen bij opvanglocatie

Amstelveen - Deze week is een multifunctionele sportveldje bij de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg (Sonjashnik) geopend. MEAN WELL, een Taiwanees bedrijf dat sinds 2006 is gevestigd in Amstelveen, is de sponsor van het sportveldje en leverde ook bijbehorende voorzieningen, zoals goals, ballen en netten.