Noomen (VVD) vindt OZB-verhogingen een schande

AMSTELVEEN - ‘Gemeenten hebben vaak de neiging om hun verliezen op de burger af te wentelen, door bijvoorbeeld de OZB (Onroerende Zaak Belasting) te verhogen. Dit is natuurlijk een schande.' Dat stelt VVD-fractievoorzitter Kees Noomen. De liberaal vindt dat het Amstelveense college van B en W, in tegenstelling tot andere gemeentebesturen, er in slaagt de woonlasten voor Amstelveners laag te houden.

'De Amstelveners en ondernemingen hebben het in de opkrabbelende economie al lastig genoeg,' zegt Noomen. 'Door de gemeentelijke lasten laag te houden zorgen wij er voor dat Amstelveners weer ruimte krijgen te investeren in hun huis en bedrijf. Hierdoor kan de economie weer gaan groeien, neemt de banenmarkt toe en komt de huizenmarkt in Amstelveen verderop gang,’ zegt Noomen.

De pot met goud is op
In de komende jaren staat Amstelveen volgens Amstelveens grootste partij voor een aantal grote uitdagingen: 'Zo moeten belangrijke keuzen worden gemaakt waar het gaat om decentralisatie van de zorg, het investeren in het onderwijs en het leefbaar houden van onze buurten. Bovendien krijgt Amstelveen steeds minder inkomsten uit grondopbrengsten. De tijd dat we alles uit grondopbrengsten konden betalen is voorbij. De grond is op en daarmee ook de pot met goud. In de komende jaren moeten wij steeds slimmer om zien te gaan met de overheidsfinanciën. Op die manier kunnen we er voor zorgen dat Amstelveen één van de meest prettige woongemeenten blijft van ons land.’

Kadernota
Vorige week bleek uit onderzoek (Atlas) dat Amstelveen één van de meest aantrekkelijke gemeenten is van ons land. 'In Amstelveen kennen wij een relatief laag misdaadcijfer, lage lasten en een hoog voorzieningenniveau. De VVD is trots op deze cijfers maar denkt dat structurele investeringen nodig zijn om deze positie te behouden en versterken. Dit kaart de VVD aan tijdens de behandeling van de kadernota. In die kadernota voor 2016 stelt het college voor een structureel financiële ruimte van 1.7 miljoen te creëren. De VVD denkt dat dit broodnodig is.

Noodzakelijke keuzes
Kees Noomen; ‘In de afgelopen jaren hebben wij soortgelijke moeilijke maar noodzakelijke keuzen gemaakt. Denk aan de bezuinigingen op het ambtelijk apparaat of het openbreken van het A9-contract. Dit zorgt er echter voor dat wij in de toekomst ook ruimte houden om de voorzieningen in onze stad op peil te houden. Denk aan de scholennieuwbouw (zoals het nieuwe HWC) en het onderhoud van onze straten, parken en buurten. Daarnaast willen wij blijven zorgen voor goede sport, cultuur en welzijnvoorzieningen. Door slimmer om te gaan met ruimte en de efficiency te verhogen ziet de VVD goede mogelijkheden om met minder subsidies het voorzieningenniveau op deze gebieden structureel hoog te houden.’

Veiligheid
In de Kadernota komt veiligheid als belangrijke prioriteit naar voren. Dit is volgens Noomen ook hard nodig; ‘In vergelijking met de regio doen wij het behoorlijk goed. Helaas lezen wij bijna wekelijks nog over hennepplantages, woonoverlast en inbraken. Dit heeft een grote impact op de slachtoffers. Hier is dus verdere inzet van gemeente en politie absoluut noodzakelijk.’

Op de foto
Kees Noomen (fractievoorzitter VVD)


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.