Foto: Rebel Cactus

Nova Hamel schittert in The Sound of Music

Amstelveen - Uit meer dan 1000 kinderen is Nova Hamel gekozen voor de rol van Gretl in de musical The Sound of Music. De 9-jarige Amstelveense tourt vanaf juni langs alle grote theaters in Nederland. Een interview met het jonge acteertalent over spelletjes doen tussen de opnames maar ook keihard repeteren voor haar glansrijke rol als kleine Von Trapp.`

Nova is een energiek kind dat houdt van karate en buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes. Ze woont met haar zus (Zora) en ouders in Westwijk. ‘Ik zit in groep 6 op de 1e Amstelveense Montessorischool en heb het onwijs naar mijn zin bij juf Maud’, vertelt ze enthousiast.

Toen Nova 6 jaar was begon ze met acteren. Ze had het reeds afgekeken bij haar acterende zus Zora, die de rol van Saar vervulde in de Nickelodeon serie De Ludwigs. ‘Het leek me wel leuk dus mocht ik ook ingeschreven worden bij een kindercastingbureau’. Haar eerste rol was in de Zappelin serie ‘Dropje’. ‘Ik vond dit helemaal niet spannend maar juist superleuk om te doen.’ Al gauw volgden diverse tv-reclames zoals KPN en De Efteling en staat ze model voor tal van kledingmerken.

Auditie via Zoom
De moeder van Nova, Miriam Hamawandi, vertelt dat de casting voor een rol tijdens corona anders verliep dan normaal. ‘Er was een oproep voor de Tina Turner musical, waarbij ze op zoek waren naar iemand die de jonge versie van Tina Turner zou kunnen spelen. Er moest dit keer thuis een filmpje worden opgenomen en ingestuurd. En plots was ze door naar de volgende ronde. Maar helaas werden de audities door corona uitgesteld. Tot we dit jaar een mail kregen dat ze de kinderaudities zouden hervatten voor diverse musicals waaronder The Sound of Music.’ ‘Dit is echt mijn lievelingsfilm’, vult Nova aan.

‘De audities gingen eerst via het insturen van een fi lmpje en vervolgens via Zoom. Ik vond dit heel gek, maar Nova had hier nul problemen mee. Ze ging dan in de woonkamer met haar Ipad staan en deed haar ding. Ze heeft zangles gehad en veel geoefend en moest vervolgens een toneelstukje spelen en twee liedjes zingen.’ Dat het harde werken zijn vruchten heeft afgeworpen blijkt wel uit het feit dat ze is opgevallen tussen de meer dan duizend kinderen. Het natuurtalent is dol op zingen en zingt werkelijk overal, vertelt haar moeder. ‘Nova gilde het uit toen ze te horen kreeg dat ze de rol van Gretl had gekregen.’ ‘In de musical mag ik de nummers ‘De hoogste bergen’ en ‘Do-re-mi’ zingen, zegt Nova trots.

Negen Von Trapp families
Om kinderen te beschermen zijn er restricties qua aantal uren dat een kind mag meespelen in een productie. Miriam vertelt: ‘Nova heeft 24 speelbeurten per jaar. En om die reden zijn er dus in totaal 9 Von Trapp families samengesteld. Hierbij hebben de volwassen acteurs een vaste rol, maar wisselen de kinderen van rol zodat ze niet boven hun maximaal aantal speelbeurten komen. Het was dan ook een hele klus voor de productie om het schema in te plannen qua spelen en repeteren met zoveel verschillende acteurs en rekening houdend met alle vakanties.’

Nova maakt veel uren om straks haar rol feilloos te vertolken op het podium. ‘Ik repeteer op woensdag en vrijdag 3 uur en op zaterdag 6 uur. En daarbij doe ik ook de vooropleiding bij Lucia Marthas waar ik lessen volg in zang, ballet en showmusical. Dit doe ik op maandag na school en op zaterdag.’ Haar ouders supporten haar enorm omdat ze zien dat hun dochter er enorm van geniet. Op de vraag of het soms niet enorm lang wachten is tijdens de scènes antwoordt Nova: ‘Dat vind ik helemaal niet erg want dan doe ik met andere kinderen spelletjes. Het is ook altijd erg gezellig op de set en ik vind de regisseuse heel leuk. Gelukkig gaan mijn eigen scènes meestal in één keer goed.’

The Sound of Music vertelt het verhaal van Maria, die zich niet kan aanpassen aan het kloosterleven en de opdracht krijgt van Moeder Overste om als gouvernante te werken bij de familie Von Trapp. Daar komt ze er al snel achter dat de zeven kinderen van kapitein Von Trapp onder een te streng regime leven. Wanneer de kapitein een tijd van huis is laat Maria de kinderen weer opbloeien. In 1965 is de musical verfi lmd met Julie Andrews in de hoofdrol. De musicalfi lm werd bekroond met 5 Oscars. We kunnen niet wachten om onze ster Nova Hamel straks te zien schitteren in deze Nederlandse productie naast Nandi van Beurden, winnares van het programma ‘Op zoek naar Maria’. The Sound of Music is van 1 juli 2021 tot en met 13 februari 2022 te zien in verschillende theaters.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.