Pixabay.com

OA-Denktank moet bizar probleem oplossen: lokale steun komt niet bij ondernemers terecht

Amstelveen – Omdat vrijwel elke vorm van financiele steun die gemeente Amstelveen beschikbaar stelt aan noodlijdende Amstelveense ondernemers, weer indirect in mindering wordt gebracht op de steunregelingen van de Rijksoverheid, start Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) een 'Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven'.

Het Amstelveense corona-noodfonds (waarin aanvullend op de Rijkssteun 15 miljoen euro werd vrijgemaakt) zou in de ogen van de Ondernemersvereniging Amstelveen juist als aanvulling ingezet moeten kunnen worden om de lokale economie te stimuleren en gezond te houden, maar dat is in de praktijk nog zo makkelijk niet 

Financiele bijdrages uit het lokale gemeentelijke noodfonds worden namelijk veelal weer gekort op de Rijskoverheidssteun die lokale ondernemers krijgen en dus schieten noodlijdende Amstelveense  ondernemers er per saldo  weinig mee op. Sterker: gemeente Amstelveen spekt er in principe alleen maar de Rijksoverheid mee, want meer dan 80 procent van de lokale financiele steun zou indirect weer terugvloeien naar de Rijkskas, zo meldde wethouder Gordon eerder. Amstelveen kwam om die reden al met een speciale opgetuigde subsidieregeling, waarin de gemeente een list bedacht (zie hier).

Denktank

Doel van de nieuwe OA-Denktank is onder andere om samen met Amstelveense ondernemers te bekijken hoe het door de gemeente  Amstelveen opgerichte corona-noodfonds verder ingezet kan worden om noodlijdende Amstelveense ondernemers zo goed mogelijk te helpen, zonder dat het geld uiteindelijk bij de Rijksoverheid terecht komt in plaats van bij de ondernemers.

De OA meldt dat  veel ondernemers in Amstelveen het zwaar hebben: ‘Velen vallen bij alle regelingen buiten de boot en kunnen nog maar net de rekeningen thuis betalen, laat staan aan hun zakelijke vaste lasten voldoen. De omzetten zijn minimaal of nul. De uitrol van nieuwe maatregelen en uitbetaling van financiële steun laat té lang op zich wachten. En het einde is nog niet in zicht. We zitten in elk geval tot 9 februari in een lockdown en misschien zelfs nog langer.’

Lokaal Noodfonds

De OA legt uit: ‘De gemeente Amstelveen stelt vanuit het Corona Noodfonds miljoenen beschikbaar, maar er kan maar beperkt worden uitgekeerd, want anders wordt er gekort op de overheidssteun. We mogen heel dankbaar zijn dat wij in Nederland überhaupt steun krijgen en het lijkt allemaal zo goed geregeld, maar als je de ondernemers persoonlijk spreekt hoor je pas de echt schrijnende verhalen', aldus de ondernemersverenging.

‘Een nadeel is dat elke lokale steun in mindering wordt gebracht op de overheidssteun, terwijl het juist als aanvulling ingezet zou moeten kunnen worden om de lokale economie te stimuleren en gezond te houden.’

Denktank Amstelveen

De Denktank wordt opgezet voor ondersteuning op korte termijn, maar ook voor als de overheidssteun eindigt.

De OA kan alle informatie en hulp gebruiken. Ondernemers die hun verhaal kwijt willen kunnen contact openemen met de OA via 020-6403071 of een e-mail sturen naar darshan@oa-amstelveen.nl.

Aan de Denktank nemen in elk geval deel Daan Kroone van DAY Foodbar namens KHN Amstelland, Gonnie van Rietschoten van Van Rietschoten Tweewielers namens de VAD, Carrol Buenting namens BuentingSport, Jeroen Franken van Blue Fish Social Media tevens OA-bestuurslid, Jeroen Wendelgelst Advocaat voor Beleggers en Ondernemers en Miriam eerlings namens KHN.

Platform Ondernemend Amstelveen

De uitkomsten van de denktank (start 3 februari) worden teruggekoppeld aan wethouder Floor Gordon en het gemeentelijke team van Economische Zaken tijdens het maandelijkse terugkerend Platform Ondernemend Amstelveen. om uiteindelijk hopelijk te komen tot een wenselijk lokaal steunpakket’

Het doel van de OA is is samen met Koninklijke Horeca Amstelland (KHN) en de Vereniging Amstelveense Detailhandelsorganisaties (VAD) en het team EZ van de gemeente te inventariseren waar de grootste problemen zitten, zodat de overgebleven miljoenen uit het Amstelveense Corona Noodfonds hopelijk op de juiste manier besteed zullen worden.

Meer voor elkaar!

Meer voor elkaar! is de slogan van de Ondernemersvereniging Amstelveen. In dit kader zet de vereniging zich actief in voor het Amstelveense MKB. Voor haar leden introduceerde zij begin dit jaar al de OA verenigingsapp, rolt zij strategische managament tafels uit waar DGA’s van grotere MKB bedrijven met elkaar in gesprek gaan en organiseert OA Intervisiesessies waar inmiddels meer dan 30 MKB ondernemers hun vraagstukken met elkaar delen en elkaar helpen vanuit hun eigen kennis en vakgebied.

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.