Archief VTF

OM eist tot 16 jaar celstraf tegen verdachten van liquidatiepoging in Westwijk: 'Duivels werk'

Amstelveen - Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen van 28 en 29 jaar uit Rotterdam gevangenisstraffen van 15 jaar geëist vanwege een poging tot liquidatie die op 16 maart 2019 plaatsvond in Westwijk Amstelveen. De twee verdachten zijn volgens het OM de schutters geweest. Tegen een derde verdachte van 27 jaar uit Rotterdam eiste het OM een gevangenisstraf van 16 jaar.

De rol van laatstgenoemde verdachte is groter, omdat hij de contacten onderhield met de opdrachtgever. Hij had de klus aangenomen, de schutters aangestuurd en voorzag hen van de nodige middelen. Bovenop deze eis van 16 jaar komt nog 3 maanden gevangenis vanwege het bezit van 193 gram cocaïne. De rechtbank Amsterdam doet 18 juli 2022 uitspraak.

Wat er gebeurde

Het beoogde slachtoffer en diens 17-jarige dochter raakten bij de aanslag op klaarlichte dag gewond. Een wapen dat werd gericht op de ex-partner van de man haperde. De aanslag vond plaats in een woonwijk rond 12 uur ’s middags. De daders gingen ervandoor, waarna de politie een klopjacht opende.

Duivels werk

Onderschepte chatgesprekken geven volgens de officieren van justitie van het Landelijk Parket een onthutsend beeld van de werkwijze van een groepje mannen die zich in 2019 liet inhuren voor allerhande criminele klussen. Waaronder de moordaanslag in Amstelveen. 'Het is waarlijk ‘duivels werk’ te noemen waarbij geld ogenschijnlijk het enige motief is van de verdachten', aldus de officieren van justitie.

DNA-spoor

In de vluchtauto is een sterk DNA-spoor van een van de verdachten gevonden. Historische verkeersgegevens van de telefoons van de verdachten, gegevens van telecommasten in de omgeving van de plek van de aanslag en chatberichten bewijzen volgens het OM dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor de moordpoging.

Zwijgrecht

De verdachten hebben zich steeds op hun zwijgrecht beroepen en ook wel gezegd dat zij het niet weten of zich het niet kunnen herinneren. Zij hebben zich, zo benadrukte de officieren van justitie,  “schuldig gemaakt aan een van de ernstigste strafbare feiten die wij kennen”.

Kil en gewetenloos

Dat een kind ook betrokken raakte bij een moordaanslag rekent het OM de verdachten zwaar aan. 'Het handelen van verdachten is daarom kil en gewetenloos te noemen. Zij werden kennelijk gedreven door geldelijk gewin. Dat zij dát ver boven de waarde van mensenlevens hebben gesteld moet hen ernstig kwalijk worden genomen.'

Bron: OM


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:32

Koninklijke onderscheiding Renske Peters stichting Natuurbeschermers Amstelland

Amstelveen - Op 4 juni ontving Renske Peters uit handen van burgemeester Tjapko Poppens een koninklijke onderscheiding tijdens de opening van de 15e Amstellanddag op Wester-Amstel. Renske Peters kreeg dit lintje vanwege haar jaarlange, onvermoeibare inzet voor de bescherming van de natuur in het Amstelland. 

Kunst & Cultuur vandaag 11:00

Kaartverkoop Schouwburg Amstelveen vliegend van start

Amstelveen - Het nieuwe theaterprogramma van Schouwburg Amstelveen valt in de smaak bij het publiek. Op zaterdag 3 juni ging de voorverkoop voor het nieuwe seizoen vliegend van start. Vooral voor cabaret was de belangstelling groot, maar ook de rest van de programmering valt in goede aarde; met bijna 20.000 verkochte kaarten op de eerste dag van de verkoop spreekt het theater van een heel mooie start van de voorverkoop.

Politiek vandaag 10:28

Drie (oud-)burgemeesters luiden jubileumjaar (30) Burgerbelangen Amstelveen in

Amstelveen - Met de overhandiging van een klein walnotenboompje aan drie (oud-)burgemeesters van Amstelveen (Jan van Zanen, Miriam van ’t Veld) en Tjapko Poppens heeft de politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gisteren het jubileumjaar van bbA geopend. De lokale partij bestaat 30 jaar.

Verkeer & Vervoer vandaag 09:43

Werkzaamheden A9-viaduct: Beneluxbaan medio juni weekend afgesloten

Amstelveen - VeenIX is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van het oude en bouw van het nieuwe A9-viaduct over de Beneluxbaan. Vanaf vandaag is de wegindeling onder het viaduct aangepast, van vrijdag 16 juni tot maandag 19 juni zijn de Beneluxbaan en de Ouverture afgesloten, ook rijdt tramlijn 25 dit weekend niet.

Algemeen gisteren 21:18

Ludiek wereldrecord: levensgroot melkpak op 27 meter hoogte langs A9

Amstelveen/Ouderkerk - De Boeren van Amstel hebben vandaag in samenwerking met Vogelbescherming Nederland succesvol het grootste melkpak ter wereld  tot een hoogte van 27 meter de lucht in gehesen langs Rijksweg A9 ter hoogte van Ouderkerk/Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:07

Amstelveen van voorheen (353)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 353 een oude prentbriefkaart van de Da Costalaan.