Archief VTF

OM eist tot 16 jaar celstraf tegen verdachten van liquidatiepoging in Westwijk: 'Duivels werk'

Amstelveen - Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen van 28 en 29 jaar uit Rotterdam gevangenisstraffen van 15 jaar geëist vanwege een poging tot liquidatie die op 16 maart 2019 plaatsvond in Westwijk Amstelveen. De twee verdachten zijn volgens het OM de schutters geweest. Tegen een derde verdachte van 27 jaar uit Rotterdam eiste het OM een gevangenisstraf van 16 jaar.

De rol van laatstgenoemde verdachte is groter, omdat hij de contacten onderhield met de opdrachtgever. Hij had de klus aangenomen, de schutters aangestuurd en voorzag hen van de nodige middelen. Bovenop deze eis van 16 jaar komt nog 3 maanden gevangenis vanwege het bezit van 193 gram cocaïne. De rechtbank Amsterdam doet 18 juli 2022 uitspraak.

Wat er gebeurde

Het beoogde slachtoffer en diens 17-jarige dochter raakten bij de aanslag op klaarlichte dag gewond. Een wapen dat werd gericht op de ex-partner van de man haperde. De aanslag vond plaats in een woonwijk rond 12 uur ’s middags. De daders gingen ervandoor, waarna de politie een klopjacht opende.

Duivels werk

Onderschepte chatgesprekken geven volgens de officieren van justitie van het Landelijk Parket een onthutsend beeld van de werkwijze van een groepje mannen die zich in 2019 liet inhuren voor allerhande criminele klussen. Waaronder de moordaanslag in Amstelveen. 'Het is waarlijk ‘duivels werk’ te noemen waarbij geld ogenschijnlijk het enige motief is van de verdachten', aldus de officieren van justitie.

DNA-spoor

In de vluchtauto is een sterk DNA-spoor van een van de verdachten gevonden. Historische verkeersgegevens van de telefoons van de verdachten, gegevens van telecommasten in de omgeving van de plek van de aanslag en chatberichten bewijzen volgens het OM dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor de moordpoging.

Zwijgrecht

De verdachten hebben zich steeds op hun zwijgrecht beroepen en ook wel gezegd dat zij het niet weten of zich het niet kunnen herinneren. Zij hebben zich, zo benadrukte de officieren van justitie,  “schuldig gemaakt aan een van de ernstigste strafbare feiten die wij kennen”.

Kil en gewetenloos

Dat een kind ook betrokken raakte bij een moordaanslag rekent het OM de verdachten zwaar aan. 'Het handelen van verdachten is daarom kil en gewetenloos te noemen. Zij werden kennelijk gedreven door geldelijk gewin. Dat zij dát ver boven de waarde van mensenlevens hebben gesteld moet hen ernstig kwalijk worden genomen.'

Bron: OM


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:20

E-waste Race: schoolklassen zamelen zoveel mogelijk elektronisch afval in

Amstelveen - Zes basisschoolgroepen uit Amstelveen doen dit jaar weer mee aan de E-waste Race. De deelnemende klassen gaan bijna vier weken lang zoveel mogelijk klein elektronisch afval of E-waste inzamelen zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. De organisatie E-waste Race verzorgt verschillende lessen voor de kinderen. 

Algemeen gisteren 11:49

AVA boos over schrappen tijdelijke voetgangersbrug over A9: ‘Onvoorstelbaar’

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is boos en vindt het onbegrijpelijk dat de tijdelijke voetgangersbrug over Rijksweg A9, ter hoogte van het Bovenlandpad, uit de verbouwingsplannen is geschrapt omdat de brug niet zou passen. ‘Wij vinden het onvoorstelbaar,’ zegt AVA-fractievoorzitter Michel Becker.

Amstelveen van voorheen 15 mei 2022 21:19

Amstelveen van voorheen (299)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 299 een oude foto uit 1979 van de bouw van het raadhuis aan de oever van De Poel.