Jurgen Ottenhoff voor Café Het Wapen, een van zijn talloze klanten. [Archiefbeeld: Anko Stoffels]

Oma Bobs strijdbaar in 'bitterballenoorlog' om biervariant

Amstelveen/Aaalsmeer  – Ondernemer Jurgen Ottenhoff, oprichter en directeur van Oma Bobs Snacks, weigert te stoppen met de productie van een speciale bitterbal met bier erin. Een andere producent, De Bierbroertjes, claimt het alleenrecht te hebben op bitterballen met bier erin en eist een schadevergoeding, maar Ottenhoff vindt dat regelrechte onzin.

Het vanuit Amstelveen en Aalsmeer opererende Oma Bobs Snacks, dat snacks levert aan horeca in heel Nederland, produceert speciaal voor De Prael de gelijknamige ‘De Prael bier bitterbal’. De Bierbroertjes, in Aalsmeer gevestigd, eisen nu een dagelijkse schadevergoeding vanwege inbreuk op hun octrooi voor de bitterbal met bier, meldt Oma Bobs. ‘Je kunt ook geen draadjesvlees bitterbal claimen, of een exotische Pekingeend Bitterbal', stelt Ottenhoff.

Vendetta

'Het lijkt veel meer een ouderwetse vendetta’, zegt Ottenhoff over de ‘bitterballenoorlog’. ‘Het is een merken-ding. Wij maken zelf bitterballen en croquetten. Daar heb ik mijn ziel en zaligheid in gelegd. Ik ben er dag en nacht mee bezig. We hebben tientallen smaken. En ja, ook een lekkere De Prael bier bitterbal.'

Zelf

Oma Bobs zegt in het verleden zelfs benaderd te zijn door De Bierbroertjes om voor hen de bitterbal met bier te produceren. ‘Want anders dan Oma Bobs, maken De Bierbroertjes helemaal niets zelf’, meldt Oma Bobs Snacks BV in een gepeperd persbericht. Een woordvoerder van De Bierbroertjes bevestigt desgevraagd dat er een zaak speelt, maar beraadt zich nog op een inhoudelijke reactie.

Inbreuk

Oma Bobs zou per 10 april moeten betalen vanwege inbreuk op het octrooi. 'Of andere producenten van bier bitterballen ook aan de beurt zijn, is niet duidelijk. Maar er zijn meer bitterballen met bier in de handel te verkrijgen’, meldt Oma Bobs. ‘Zoals La Trappe Quadrupel bitterballen, geproduceerd door De Jong Food op verzoek van de trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Kroketterij De Bourgondiër maakt een stoofvlees Leffe Bitterbal.'

ID-kaart

Terwijl Oma Bobs uitsluitend aan horeca levert, ligt La Trappe Quadruppel volgens de snackspecialist gewoon bij Albert Heijn in de schappen. ‘Er is niets bekend over dat Albert Heijn ook producten uit het schap zou moeten halen.’ Bovendien stelt Ottenhoff: ‘Is het niet zo dat als je alcohol ergens in hebt zitten, hetgeen volgens het octrooi zo is, dat het onder de 18 jaar niet mag worden geserveerd? Ik denk dat iedereen die bitterballen van de Bierbroertjes wil bestellen, zijn ID-kaart, paspoort of rijbewijs moet tonen. Ze beweren namelijk echt dat er alcohol in zit', aldus Ottenhoff

Niet Lief

De Amsterdamse ondernemer Ottenhoff, woonachtig in Amstelveen, gaat vol vertrouwen de strijd aan en heeft inmiddels een broertje dood aan de producent die geld van hem wil zien. ‘Bierbroertjes? De naam klinkt zo lief, maar onderhand. Mijn Oma Bob, waar ik mijn bedrijf naar heb vernoemd, dat was in ieder geval echt een lief Omaatje.'

Reactie De Bierbroertjes [Update, 19-5-18]

Ben Telman, eigenaar van Bierbroertjes, laat in een nagekomen reactie weten medio 2012 te zijn benaderd door Jurgen Ottenhoff van Oma Bobs met het aanbod om de bierbitterballen productie over te hevelen naar de productiefaciliteit van Oma Bobs.

‘Jurgen Ottenhoff deed dit met het argument dat ze een beter product konden maken tegen een aantrekkelijker prijs. Daarvoor moest Jurgen Ottenhoff natuurlijk wel de receptuur van de Bierbitterbal weten daar ze anders geen samples konden maken en een eindprijs konden berekenen. Tijdens deze besprekingen is Jurgen Ottenhoff ook op de hoogte gebracht van het octrooi met nummer 2007514’

‘De door Jurgen Ottenhoff geproduceerde Bierbitterbal volgens de receptuur van Bierbroertjes bleek kwalitatief niet goed te zijn en de prijs lag ook hoger dan de bestaande productie van Bierbroertjes. Daarmee was het proces ten einde. Wanneer Jurgen Ottenhoff nu dan ook de vermoorde onschuld speelt over het onwetend zijn van het bestaan van het octrooi dan is dat fake’, aldus de Bierbroertjes in een persbericht.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.