Roze gearceerd, het ontwikkelgebied Bovenkerkerwegzone [Gemeente Amstelveen]

Omwonenden niet gerust op forse woningbouwplannen langs Bovenkerkerweg

Amstelveen - Omwonenden van de zogenoemde 'Bovenkerkerwegzone' zijn allerminst gerust op de in hun ogen veel te forse woningbouwplannen die gemeente Amstelveen daar wil ontvouwen: vanavond (15 februari) zullen diverse omwonenden hun zorgen uiten tijdens een inspraakgelegenheid in het raadhuis (19.00 uur), waarin de Nota van Uitgangspunten centraal staat.

De Bovenkerkerwegzone betreft een fors gebied, parallel gelegen aan de Bovenkerkerweg, tussen de Beneluxbaan en de Nesserlaan, grenzend aan de wijk Middenhoven. In de Bovenkerkerwegzone staan momenteel vijf kantoren en een restaurant die gebouwd zijn rond 1990.

Schaalgrootte

Volgens de gemeente zijn de gebouwen aan het einde van hun levensduur. Dat gegeven wordt al sterk betwijfeld door diverse omwonenden, maar de bewoners zijn niet eens zozeer tegen de transformatie van kantoren naar woningen, maar vrezen vooral de enorme schaalgrootte van de plannen waarover gesproken wordt: zij vrezen voor genoemde aantallen van 800 tot 1200 woningen, in hoogbouw gegoten. Ze zien kortgezegd liever plannen die veel beter passen bij de wijk.

Woningbouw

De gebouw-eigenaren, van wie een aantal al langer in gesprek is met de gemeente, zien kansen om woningen te realiseren in het gebied. Dat juicht de gemeente vanwege de grote vraag naar woningen toe, maar omwonenden in met name Middenhoven hebben dus flinke zorgen over de schaalgrootte van de ontwikkelingen, de veel grotere druk op voorzieningen, bijbehorende verkeersaantrekking met parkeervraag en dus vooral de leefbaarheid in de wijk.

Buurtbewoners spreken in

Vanavond (woensdag 15 februari 19.00 uur) staat er een raadsgesprek gepland in het raadhuis, waarin de opgestelde Nota van Uitganspunten voor het gebied staat geagendeerd. Een week later wordt die Nota al behandeld in de gemeenteraad. Bezorgde buurtbewoners, onder andere verenigd in het platform Middenhoven Middenbouw (zie hier) roept inwoners op  om vanavond diverse insprekers uit de buurt te steunen met hun aanwezigheid.

Diverse buurtbewoners  maken vanavond gebruik  van hun recht om in te spreken en proberen hun zorgen te verwoorden. 'Opnieuw zullen we laten blijken hoe belangrijk, ingrijpend en serieus deze ontwikkeling is voor de leefbaarheid in onze wijk Middenhoven,' stellen de bewoners. Maar ook belanghebbende makelaars/ontwikkelaars spreken vanavond in met hun visie op de plannen.

Woningzoekenden

De gemeente heeft bij monde van wethouder Floor Gordon (d66) al aangegeven dat de Nota van Uitgangspunten en ook de Gebiedsvisie niet tegemoet komen aan alle wensen van omwonenden. Er spelen volgen haar meerdere belangen een rol. Naast de direct omwonenden van de Bovenkerkerwegzone zijn dat de grondeigenaren en volgens Gordon 'de vele woningenzoekenden.' De Gebiedsvisie die volgt op de Nota van Uitgangspunten zal een volgens Gorodon een gebalanceerde afweging zijn van alle belangen, maar omwonenden betwijfelen dat ten zeerste.

Uitgangspunten: 20 procent sociaal

De Nota van Uitgangspunten toetst volgens de gemeente belangrijke onderwerpen zoals groen, verkeer, parkeren aan bestaand beleid. Ook biedt het een handvat voor de ruimtelijke ontwikkeling en maximale bouwhoogten. Voor wat betreft het type woningen is het uitgangspunt 20 procent sociale woningen in de gehele gebiedszone. Het bijbehorende woonprogramma is nog niet uitgewerkt en daarover gaat de gemeente  in overleg met de eigenaren.

Gebiedsvisie

In de gebiedsvisie wil de gemeente voor de verschillende bouwkavels een bouwkader meegeven: 'Dat wil zeggen onder andere bouwhoogte, parkeergelegenheid, de stedenbouwkundige opzet en de ontsluiting van de Gebiedszone.' De gemeente stelt veel tijd uit te trekken voor de uitwerking van de Gebiedsvisie  en naast de gebouw-eigenaren ook omwonenden te betrekken.

In het coalitieakkoord 2022-2026 is een stadsbreed uitgangspunt opgenomen voor woonprogramma’s. Wethouder Gordon stelt dat het College per locatie bekijkt wat het meest passend is en waar behoefte aan is. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.