Ron Hamel van kapsalon Styles (r) met VVD-raadslid Tom Coumans (l)

Ondernemers gaan kopje onder, hoop op lokaal steunpakket gemeente

Amstelveen – Omdat de verlengde lockdown voor diverse Amstelveense MKB-ondernemers (met name eenmanszaken en VOF’s, waaronder veel kappers en schoonheidssalons) verstrekkende gevolgen heeft, doet de VVD een extra beroep op de gemeente om noodlijdende ondernemers te steunen via het lokale ondersteuningspakket.

‘Het water kwam hen al aan de lippen,’ zegt VVD-raadslid Tom Coumans. ‘Maar veel ondernemers worden nu extra hard geraakt doordat zij nauwelijks in aanmerking komen voor de huidige steunmaatregelen van de Rijksoverheid’.

Volgens Coumans kunnen diverse ondernemers hun rekeningen niet meer betalen om aan de zakelijke verplichtingen te voldoen en is het al lastig om in het eigen levensonderhoud te voorzien. 'Ze dreigen kopje onder te gaan', zegt Coumans.

Geen steun door strengere steunmaatregelen

'Tijdens de vorige lockdown konden ondernemers nog rekenen op € 4000,- vanuit de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Sinds de recente lockdown is dit echter niet meer het geval', meldt de VVD in een persbericht.

'Vanwege de partnerinkomenstoets die van toepassing is op de huidige TOZO 3 regeling, ontvangen de meeste ondernemers niets aangezien hun gezamenlijk inkomen doorgaans net boven het sociaal minimum ligt. Dit inkomen gaat volledig op aan levensonderhoud, maar stelt de ondernemer niet in staat aan haar zakelijke verplichtingen te voldoen. De hoogte van de opgebouwde reserves en van de vaste lasten bepaalt hoe lang het nog duurt voordat men de deuren voorgoed dient te sluiten.'

Daarnaast kwamen veel ondernemers niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q4 omdat zij net de minimale grens van 30 procent omzetverlies niet gehaald hebben.

Lokaal ondersteuningspakket Amstelveen

Coumans doet  een klemmend beroep op het Amstelveense college van B en W (waarin zijn eigen partij zetelt met twee wethouders) om te bekijken of noodlijdende ondernemers ondersteund kunnen worden vanuit het lokaal ondersteuningspakket. ‘Door bijvoorbeeld te voorzien in een overbruggingskrediet als zijnde een voorschot op de uitkeringen van de (nieuwe) Rijksregelingen, zoals de TVL Q1 die later in februari volgt of de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) die waarschijnlijk in maart volgt.’

Lokale regelingen

Coumans meldt dat het college van B en W reeds heeft aangekondigd bezig te zijn met verruiming van de bestaande lokale steunfondsregelingen, onder andere voor eenmanszaken (zonder personeel), zoals diverse kappers en schoonheidssalons. ‘De VVD vindt het belangrijk dat er geen ondernemers meer tussen wal en schip vallen en ziet dan ook spoedig uit naar de voorgestelde aanpassingen', aldus Coumans.


Meer nieuws

Horeca vandaag 15:12

Einde verhaal voor legendarische Bells Club Amstelveen

Amstelveen - De legendarische Bells Club in Amstelveen gaat definitief zijn deuren sluiten. De (nacht-)club die de afgelopen jaren bekendheid genoot bij veel jongeren was in de jaren 70 en 80 de place to be voor veel Amstelveners, maar vooral ook in trek bij bekende Nederlanders en beroemdheden.

Sport vandaag 15:00

Drive-In Judolessen bij Judoschool Van Dulken: ‘Dit is echt geweldig’

Amstelveen – ‘Super! Na maanden thuiszitten zijn de kinderen enorm enthousiast en het is een prima coronaproof-concept, ook voor ouders.’ De reacties op het initiatief van Ewoud van Dulken van Judoschool Van Dulken om in de parkeergarage van de Schouwburg Drive-In Judolessen te geven zijn overweldigend.

Horeca vandaag 13:56

Terrasweer! Café Het Wapen geeft signaal af

Amstelveen - Café Het Wapen is één van de Amstelveense horecagelegenheden die vandaag een signaal afgeeft door in vol ornaat het terras buiten te zetten. 

Beauty & Mode vandaag 10:58

De Kapper neemt afscheid van filiaal Rijnstraat

Amstelveen/Amsterdam - De Kapper heeft afscheid genomen van het filiaal aan de Rijnstraat 18 in Amsterdam en gaat zich volledig richten op het filiaal aan de Stationsstraat in Amstelveen.