Wethouder Herbert Raat, Erwin van der Laan en Peter Kluskens voor het kerkgebouw, nog met de pastorie.

Onderweg op de A9 (2): 'Anna is een blijvertje'

Amstelveen - In ‘Onderweg op de A9’ volgt AmstelveenZ Magazine de komende jaren maandelijks de ontwikkelingen rond het grootste infrastructurele project uit de geschiedenis van Amstelveen: de verbreding en verdieping van Rijksweg A9 door het hart van de gemeente, over een lengte van 1,6 kilometer. In Aflevering 2: ANNA, de culturele hospot in de Annekerk: een blijvertje dus.

Voor de verbreding van de A9 in Amstelveen zijn de afgelopen periode al diverse panden en huizen gesloopt, met name in de omgeving van het Oude Dorp. Ook de naastgelegen pastorie van de Annakerk moet er aan geloven. Maar één ding is duidelijk: het kerkgebouw blijft en dat geldt ook voor culturele hotspot ANNA: ‘ANNA gaat niet in de uitverkoop en is een blijvertje’, zegt wethouder Herbert Raat (VVD, A9).

Spannende periode

‘Het is een spannende periode,’ stellen Peter Kluskens en Erwin van der Laan, initiatiefnemers van het succesvolle ANNA. De aan de kerk vastgebouwde pastorie moet dit najaar wijken voor de nieuwe Rijksweg. Slapeloze nachten hebben ze er nog net niet van dankzij de expertise van Rijkswaterstaat die de sloop tot in de puntjes voorbereid, maar toch. ‘We hebben er vertrouwen in, maar het zal maar gebeuren dat de kerktoren omvalt,’ zegt Erwin.

Verliefd op ANNA

Erwin is net als Peter verliefd op ANNA en dat geldt in feite ook voor wethouder Herbert Raat, die zich enkele jaren geleden bestuurlijk hardmaakte om de kerk een nieuwe invulling te geven. Die nieuwe invulling van de kerk, als culturele ontmoetingsplaats, bleek een schot in de roos en de locatie groeide in rap tempo uit tot een zeer geliefde plek voor Amstelveners, maar ook voor mensen uit de regio.

Met de ketels van bierbrouwerij de Naeckte Brouwers in de kerk heeft ANNA zich ontpopt als de ultieme sfeerlocatie voor evenementen, exposities, optredens, bijeenkomsten, feestjes en borrels. Natuurlijk treffen corona-maatregelen ook ANNA, maar de grootte van de locatie biedt in deze periode juist voordelen.

Niet in de uitverkoop

Het kerkgebouw is in bezit van Rijkswaterstaat, die het gebouw kocht in verband met de verbreding van de snelweg. Maar als het werk over 5 à 6 jaar klaar is dan is het niet gezegd dat Rijkswaterstaat het gebouw behoudt. ‘De gemeente heeft de eerste recht op koop’, zegt Raat. ‘En wij zijn als gemeente niet van plan de kerk in de uitverkoop te doen. Niet alles draait om geld. ANNA vervult een belangrijke sociale functie die we de komende jaren alleen maar willen versterken, ’aldus de wethouder die naast de A9 ook Kunst & Cultuur in zijn bestuurlijke portefeuille heeft en een mooie toekomst ziet weggelegd voor ANNA.

Uitkijken naar de toekomst

vogelvlucht oude dorp_openbare variant nieuw_logo_wurck (1).jpg
Impressie van de toekomst van ANNA. [Beeld: wUrck/gemeente Amstelveen]

Mensen die denken dat de organisatie achter ANNA bergen subsidie krijgt, hebben het bij het verkeerde eind, evenals mensen die denken dat ANNA er is om winst te maken. ‘Dat laatste is niet onze drijfveer’, zegt Peter. We willen met ANNA als ontmoetingsplek in een behoefte voorzien’ Hoewel met de verbouwing van de A9 spannende jaren aanbreken, kijken Peter en Erwin vooral ook uit naar de toekomst. Het is nog moeilijk voor te stellen, maar het hele gebied voor de Annakerk is straks overkapt. ‘Dat biedt kansen voor bijvoorbeeld een terras aan de kant waar nu de pastorie staat. We kunnen niet wachten!’, aldus Peter.

Amstelveen Inzicht

Amstelveen Inzicht is een speciaal belevingscentrum over de toekomst van Amstelveen, gevestigd op de tweede verdieping van het bibliotheekgebouw aan het Stadsplein.

Bezoekers kunnen hier zien hoe de A9 er in 2026 uit komt te zien. In het centrum zijn geregeld specialisten van de gemeente Amstelveen en Rijkswaterstaat aanwezig. Let op: wegens corona is Amstelveen Inzicht beperkt open of tijdelijk gesloten. Kijk op www.amstelveeninzicht.nl voor meer informatie!

Zie ook:

Onderweg op de A9 - Aflevering 1


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.