Sanne en Hanna, Florencius Amstelveen

Onderwijsspecial (afl. 2): Florencius Amstelveen, Groep 9 als tussenjaar

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial. In aflevering 2: Florencius, een school die groep 9 aanbiedt als tussenjaar. 

Wat als je na groep 8 nog niet toe bent aan de brugklas? Florencius in Amstelveen biedt Groep 9; een tussenjaar op de basisschool waar leerlingen de basisvakken verder ontwikkelen, maar ook in een veilige omgeving werken aan andere vaardigheden om steviger in hun schoenen te komen staan.

Individuele ontwikkeling

Bij Florencius staat het kind centraal. Door middel van een individueel ontwikkelplan wordt er per kind bekeken wat het nodig heeft. Dat plan begint met een nulmeting aan het begin van het school-jaar, waar ook een intelligentieonderzoek onder-deel van is. Sanne is schoolleider op Florencius Amstelveen. ‘We sluiten aan bij de behoeften van het kind, maar ook bij de wensen van de ouders. Gaan we de groep 8-stof herhalen of gaan we de kinderen meer uitdagen door alvast stof van het voortgezet onderwijs aan te bieden?’

4 Q’s

Hanna is leerkracht van groep 9 en vertelt over de 4 Q’s: ‘In het ontwikkelplan werken we met de vier Q’s: IQ, EQ, SQ en FQ. Het is niet alleen het IQ dat belangrijk is. Het is de gehele holistische benadering. SQ gaat heel erg over zelfvertrouwen. Hoe zit je in je vel en hoe zit het met je zelfvertrouwen? Bij EQ kijken we vooral naar hoe je met anderen omgaat en FQ gaat om balans tussen actie en rust. De visie is dan ook dat als je goed voor je lichaam zorgt, lekker in je vel zit, zelfvertrouwen hebt en je je veilig voelt, de basis stevig genoeg is om verder aan je IQ te werken.'

Ontwikkelpunten

Aan de hand van het ontwikkelplan wordt er gekeken naar wat leerlingen nodig hebben. ‘Soms hebben we een groep die qua SQ en EQ best ver zijn maar aandacht nodig hebben qua FQ. Dan besteden we daar aandacht aan’, vertelt Hanna. ‘Andere jaren werken we meer aan SQ omdat de leerlingen onzeker zijn. En als de groep druk en onrustig is, kijken we bijvoorbeeld naar yoga en mindfulness, om de rust te vinden.’ Sanne vult aan: ‘We vragen ook altijd: wat is jouw doel hier? We geven de kinderen verantwoordelijkheid dat zij zelf kunnen groeien in hun ontwikkeling door betrokken te zijn bij hun leerproces. Het is echt een gaaf tussenjaar met een specifiek aanbod, waarin we werken aan executieve functies, Engels, een tweede taal, kennismaken met middelbare schoolvakken zoals wiskunde en scheikunde en op buitenlandreis gaan.’

Zelfverzekerd

‘Naast het vergroten van het zelfvertrouwen, zien we ook vaak dat het niveau van het kind omhoog gaat’, vertelt Hanna. ‘In groep 8 krijgen leerlingen een schooladvies, maar in groep 9 doen ze weer de groep 8-eindtoets en dan kan het zijn dat daar een ander advies uitkomt door alle begeleiding en aandacht die het kind heeft gekregen’, vertelt Sanne. ‘Ons doel is dat kinderen zelfverzekerd uitstromen naar het regulier voortgezet onder-wijs. We willen de basis zo stevig maken, dat ze het straks zelf kunnen doen op de grote middelbare school.'

Florencius Amstelveen
De Savornin Lohmanlaan 2
Amstelveen
Tel: 020 6408118
www.florencius.nl/groep9

De volledige AmstelveenZ Onderwijsspecial is gepubliceerd in AmstelveenZ Magazine No. 75, januari/februari 2023.


Meer nieuws

112 vandaag 19:34

Scooter en fiets in botsing op fietspad Bovenkerkerweg

Amstelveen - De bestuurders van een scooter en een fiets zijn maandagavond met elkaar in botsing gekomen op het fietspad van de Bovenkerkerweg ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg (Westwijk).

Algemeen vandaag 10:51

Staking streekvervoer in Amstelveen

Amstelveen - Bij de standplaats van Connexxion-bussen in Amstelveen Zuid hebben diverse chauffeurs zich vanmorgen vroeg verzameld vanwege de eerder aangekondigde staking in het streekvervoer.

Sport vandaag 07:00

Grensverleggend hardlopen

Amstelveen - Wat begon als klein hardlooprondje om het hoofd leeg te maken, is uitgegroeid tot lange afstanden rennen. Manon Schutter (41) is hardloopster en rende afgelopen november van Boston naar New York. In elf dagen liep ze met een groep vrouwen maar liefst 550 kilometer. ‘Ja, dat is ruim een marathon per dag’, lacht ze. Wij spraken met haar over deze topprestatie en andere hardloopervaringen.  

Advertorial Algemeen vandaag 07:00

Co to Go lanceert avondconcept: wees er als de kippen bij!

Aalsmeer - Loogman tanken en wassen breidt Co to Go uit. Vanaf vandaag start Co to Go 7 dagen per week met een avondconcept. Gegrilde kip, maaltijdsalades en dit alles eventueel aangevuld met gebakken aardappelen en sausjes.