Willemijn Stolk en Suzanne van Schaik, Keizer Karel College

Onderwijsspecial (afl. 3): Keizer Karel College, onderwijs als maatwerk

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial. In aflevering 3: het Keizer Karel College.

Het Keizer Karel College heeft een compleet nieuw gebouw, ontworpen op basis van de onderwijskundige visie van de school. Buiten de klaslokalen zijn veel leerpleinen ontwikkeld die kinderen de gelegenheid bieden op hun eigen tempo hun eigen leerpad te volgen.

Leren in de interactie

‘Wat wij heel belangrijk vinden, is dat je leert van en met elkaar. In de interactie vindt het leerproces plaats’, vertelt Suzanne van Schaik, afdelingsleider onderbouw vwo. ‘De kinderen kunnen veel meer zelf aan de slag, met docenten als coach in plaats van instructeur. Leerlingen worden niet losgelaten, maar we gaan een kant op dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen werk’. Zo werken ze met een Outlook-agenda waar hun weektaken en huiswerk in staan. De mentorlessen staan in het teken van plannen, reflecteren en het leren leren, om leerlingen hierin te begeleiden.

KKC OPEN DAGEN: KLIK HIER VOOR MEER INFO

Iets te kiezen

De toetsweken vinden altijd plaats voor een schoolvakantie. Zo zijn de leerlingen daarna echt vrij. Tussendoor vinden formatieve toetsen plaats. Zonder cijfer, maar om de voortgang te bekijken. ‘We willen echt van die prestatiedruk af’, vertelt Willemijn Stolk, afdelingsleider onderbouw havo. Na elke toetsweek wordt er een reflectierapport geschreven door de leerling. Hierin kunnen ze terugblikken op het leerproces. Zo leren ze veel over hun werkwijze en zichzelf. Mocht er ergens extra hulp nodig zijn, zijn er hulplessen en keuzewerktijduren. Op deze manier kunnen leerlingen zelf aangeven waar ze extra ondersteuning in wensen. ‘We doen veel meer met in ons achterhoofd: hier heb je iets te kiezen. Vanuit je eigen kwaliteiten en interesses ontdekken wat er allemaal kan’, aldus Suzanne.

UNESCO

Keizer Karel College is de enige UNESCO-school in Amstelveen. ‘Wij leiden leerlingen op tot wereldburgers’, zegt Willemijn. ‘Er zijn 17 Sustainable Development Goals vanuit UNESCO en in ons onderwijs komen deze terug. Zo zijn we veel bezig met bijvoorbeeld gelijke kansen en armoede. Wereldburgerschap en duurzame ontwikkeling hebben we hoog in het vaandel staan en zijn onderdeel van onze identiteit.’ Daarnaast zijn ze een WON-school; ze richten zich op onderzoekend leren en leren onderzoeken. ‘Een mooie brug voor leerlingen die na de middelbare school naar de universiteit willen’, zegt Suzanne.

Technasium

Voor de havo-scholieren is het nu ook mogelijk om Technasium te volgen, wat al langer op het vwo wordt aangeboden. Willemijn legt uit: ‘Technasium richt zich op het projectmatig werken vanuit competenties en vaardigheden die kinderen te ontwikkelen hebben. Samenwerken, presenteren, reflecteren, onderzoeken en ontwerpen. Dat doen ze in samenwerking met echte bedrijven. Of het nu gaat om het ontwerpen van een interactive of om het bouwen van een loopbrug. Het stimuleert het creatieve denken.'

Sociale clubs

Willemijn en Suzanne sluiten af met de sociale clubs op school: ‘Hier kun je terecht na schooltijd voor je sociale activiteiten. Van kunst tot tekenen en van muziek tot sportieve activiteiten, alles georganiseerd voor en door kinderen. Dit past goed bij ons onderwijs, dat het niet alleen beperkt wordt tot de lesstof in de klaslokalen, maar ook gericht is op de ontwikkeling van het individu.'

Keizer Karel College
Elegast 5
Amstelveen
Tel. 020 6415700
www.keizerkarelcollege.nl

De volledige AmstelveenZ Onderwijsspecial is gepubliceerd in AmstelveenZ Magazine No. 75, januari/februari 2023.


Meer nieuws

112 vandaag 19:34

Scooter en fiets in botsing op fietspad Bovenkerkerweg

Amstelveen - De bestuurders van een scooter en een fiets zijn maandagavond met elkaar in botsing gekomen op het fietspad van de Bovenkerkerweg ter hoogte van de Burgemeester Wiegelweg (Westwijk).

Algemeen vandaag 10:51

Staking streekvervoer in Amstelveen

Amstelveen - Bij de standplaats van Connexxion-bussen in Amstelveen Zuid hebben diverse chauffeurs zich vanmorgen vroeg verzameld vanwege de eerder aangekondigde staking in het streekvervoer.

Sport vandaag 07:00

Grensverleggend hardlopen

Amstelveen - Wat begon als klein hardlooprondje om het hoofd leeg te maken, is uitgegroeid tot lange afstanden rennen. Manon Schutter (41) is hardloopster en rende afgelopen november van Boston naar New York. In elf dagen liep ze met een groep vrouwen maar liefst 550 kilometer. ‘Ja, dat is ruim een marathon per dag’, lacht ze. Wij spraken met haar over deze topprestatie en andere hardloopervaringen.  

Advertorial Algemeen vandaag 07:00

Co to Go lanceert avondconcept: wees er als de kippen bij!

Aalsmeer - Loogman tanken en wassen breidt Co to Go uit. Vanaf vandaag start Co to Go 7 dagen per week met een avondconcept. Gegrilde kip, maaltijdsalades en dit alles eventueel aangevuld met gebakken aardappelen en sausjes.