VTF
112

Onderzoek mensenhandel: aanhouding en doorzoekingen in Amstelveen

Amstelveen - De politie heeft gisteren in Amstelveen en Amsterdam twee Roemenen (29 en 40 jaar oud) aangehouden die ervan worden verdacht dat zij vrouwen uit Oost- en Zuid-Europa in Nederland seksueel hebben uitgebuit.

De politie deed in de zaak gisteren doorzoekingen op vier locaties in Amstelveen en Amsterdam. Waar de politie de invallen deed in Amstelveen is niet bekend gemaakt. 

Uitbuiting

Bij het onderzoek naar mensenhandel zijn naast het OM en meerdere politie-eenheden ook gemeenten en de Belastingdienst betrokken. Het onderzoek naar de mensenhandel richt zich specifiek op de uitbuiting van kwetsbare buitenlandse vrouwen. De politie meldt dat bij doorzoekingen vrouwen zijn gevonden die mogelijk slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

Slachtoffers

Het vermoeden is dat vrouwen in de prostitutie aan het werk zijn gezet en dat ze een groot deel van hun inkomsten aan de mannen moesten afdragen. Het aantal slachtoffers dat de mannen hebben gemaakt is nog onderwerp van het onderzoek.

Volgens de coördinator van het Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel in de eenheid Midden-Nederland blijft de prostitutiebranche kwetsbaar voor de mogelijke mensenhandel, zeker de illegale prostitutie. Verschillende overheidsorganisaties krijgen regelmatig meldingen over illegale prostitutie, maar een totaalbeeld ontbreekt vaak en daardoor ook het zicht op de signalen van mensenhandel.

Cirmineel netwerk

Om dit criminele samenwerkingsverband aan te pakken hebben de verschillende politie-eenheden, een aantal gemeenten, het OM en de Belastingdienst de handen ineen geslagen. Gedurende het onderzoek ontstond het vermoeden dat de verdachten niet als individu werkten, maar dat zij onderdeel zijn van een crimineel netwerk dat in heel Nederland opereert.

'We hopen dat mensen zich realiseren dat je als gebruiker van illegale prostitutie ook kan bijdragen aan georganiseerde mensenhandel en de uitbuiting van kwetsbare vrouwen,'zegt de coördinator van het onderzoeksteam. 'Het is juist deze kwetsbare positie van de vrouwen waar mensenhandelaren heel goed gebruik van weten te maken. Soms hebben slachtoffers niet eens in de gaten hoe erg er misbruik van hen wordt gemaakt.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:09

Amstelveen schaart zich achter Halsema: terrassen open

Amstelveen - Bestuurders in Amstelveen scharen zich achter het dringende appèl van Amsterdams burgemeester Femke Halsema aan het kabinet om de horecaterrassen en andere buitenruimten te heropenen, omdat handhaving anders een onhaalbare zaak wordt.

Politiek vandaag 10:30

Oppositiepartij bbA pleit voor cultuursverandering in Amstelveense politiek

Amstelveen - Ruud Kootker, fractievoorzitter van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA), is van mening dat de politieke cultuur in Amstelveen kan en moet veranderen. Hij noemt de politieke cultuur in Amstelveen 'verstikkend' en 'niet anders dan in Den Haag' en is opgestapt uit de agendacommissie van de gemeenteraad.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:00

Bus in problemen op parkeerplaats Westwijk

Amstelveen - De chauffeur van een R-Netbus is maandagmorgen in Westwijk in een moeilijke positie terecht gekomen door de parkeerplaats bij basisschool De Triangel (achter de Albert Heijn) op te rijden.

Algemeen gisteren 22:00

Amstelveen by night (79)

Amstelveen - Op de 79e dag dat de avondklok geldt, een avondfoto van (een helaas donker) Silversant in Bovenkerk.

Amstelveen van voorheen gisteren 20:28

Amstelveen van voorheen (242)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 242 een oude ansichtkaart van het Oude Dorp in Amstelveen.