Politie.nl

Onderzoek naar cocaïnetransporten: woning in Amstelveen doorzocht, luxe goederen in beslag genomen

Amstelveen - De politie heeft bij doorzoekingen van een woning in Amstelveen en een woning in Amsterdam Zuid voor een half miljoen euro aan luxe goederen en sieraden in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats nadat een 43-jarige Amsterdammer was aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa.

Beide doorzochte woningen konden gelinkt worden aan de aangehouden verdachte. Bij de doorzoekingen werd ook beslag gelegd op twee gepantserde voertuigen waarin de verdachte zich verplaatste als hij in Nederland was.

Dodenlijst

Naar eigen zeggen verplaatste de verdachte zich in dit soort voertuigen, omdat hem door de politie was medegedeeld dat hij op een dodenlijst zou staan. De aangehouden Amsterdammer wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de organisatie van meerdere grote cocaïnetransporten die plaatsvonden in 2020. Hierbij zijn meerdere tonnen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa en uiteindelijk Nederland vervoerd.

Veel van de informatie over deze transporten is afkomstig uit berichten op het platform Sky ECC. Die server werd in maart 2021 offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Opsporingsdiensten verkregen daarmee toegang tot miljoenen versleutelde berichten van criminele organisaties.

Arrestatieteam Buitenveldert

De aanhouding van de verdachte vond begin april al plaats in Buitenveldert. Een arrestatieteam hield de man toen op straat aan. De verdachte zat daarna in beperkingen. Om die reden kon eerder geen nadere informatie gegeven worden over zijn rol in dit onderzoek. De verdachte zit momenteel vast, meldt de politie. 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen 22 mei 2022 20:41

Amstelveen van voorheen (300)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 300 een bijzondere tekening.  

Algemeen 22 mei 2022 13:12

Ernstig sneltram-ongeval 2017: voetgangster liep door rood, GVB moet schadevergoeding betalen

Amstelveen - Een voetgangster die ruim vijf jaar geleden door sneltram 51 werd gegrepen nadat ze door rood was gelopen bij de oversteek aan de Boelelaan, heeft alsnog recht op een (letsel-)schadevergoeding van het GVB, zo heeft de rechter geoordeeld. De vrouw, die ernstig gewond raakte, stapte naar de rechter nadat het vervoersbedrijf meende niet aansprakelijk te zijn.

112 21 mei 2022 16:27

Ongeval op 'DDI-kruispunt' Keizer Karelweg Amstelveen

Amstelveen - Op het speciale DDI-kruispunt aan de Keizer Karelweg ter hoogte van de A9 in Amstelveen, heeft zaterdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen twee personenauto's. Door het ongeval werd het kruispunt deels afgesloten, hetgeen zorgde voor flinke drukte.