GroenLinks

'Ongelukken door smalle brug op fietspad Zwarte Pad': GroenLinks wil breder exemplaar

Amstelveen - Na twee ongelukken met fietsers op het Zwarte Pad afgelopen week, roept GroenLinks Amstelveen op om de brug die vlakbij de ingang naar heempark ‘De Braak’ ligt te verbreden én om fietspaden in het algemeen veiliger te maken. Dinsdag raakten twee fietsers gewond bij de brug. 

GroenLink-politici Stieneke Kruijer en Simon Lutznamen namen een kijkje bij de volgens hen 'notoir gevaarlijke'  plek op het fietspad. Ze werden op de twee fietsongelukken gewezen door bezorgde burger Tom van den Boer.

Smal fietspad

‘Bij het eerste ongeval sloeg een fietser over de kop. Gelukkig had hij een helm op. Bij het tweede ongeluk liep een fietser een lelijke hoofdwond op en moest 112 worden gebeld’. Beide ongelukken werden volgens GroenLinks veroorzaakt doordat er te weinig ruimte was om elkaar te ontwijken: 'Het fietspad is hier smal. Het is er maar 220 ccentimeter breed.'

Moeilijkheden

Volgens Stieneke Kruijer is dat vragen om moeilijkheden: 'Twee fietsers kunnen elkaar net kruisen, maar zodra er nog een fietser verschijnt met een hogere snelheid, die b.v. wil inhalen dan gaat het mis.' GroenLinks vraagt al tijden om de fietsers beter te beschermen en om de fietspaden veiliger te maken. Bij het zwarte pad gaat het vooral om verbreding en het aanpakken van de gevaarlijke oversteekpunten.

Bredere brug

Simon Lutz merkt op: 'Deze route wordt dagelijks door duizenden fietsers gebruikt: kinderen die naar school gaan, forenzen maar ook recreatieve fietsers. Wij vragen de gemeente daarom met klem om er op korte termijn werk van te maken dit pad te verbeteren en met name deze brug te vervangen door een breder exemplaar.'

Meld een ongeluk

De raadsleden roepen de bewoners op om fietsongelukken te melden: 'Op de site van de Fietsersbond Amsterdam is een gele knop (klik hier, red.) waarmee je sinds een paar maanden ongelukken kunt melden, ook in Amstelveen. Het is belangrijk voor de politiek dat zij weten waar zogenoemde ‘hotspots’ zijn waar veel ongelukken gebeuren, zodat er iets aan kan worden gedaan,' aldus Lutz. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.