Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD)

Onrust in Amstelveense cultuursector: 'Gelijke monniken, gelijke kappen'

Amstelveen - In de Amstelveense cultuursector heerst verbazing en onbegrip dat tot dusver alleen uitzonderingen zijn gemaakt op de corona-maatregelen (max. 30 personen) bij tien Amsterdamse culturele instellingen in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Amstelveens wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wil opheldering.

Raat hoopt dat de Veiligheidsregio onder het mom van 'Gelijke monniken, gelijke kappen' serieus naar naar de Amstelveense situatie gaat kijken en daar waar mogelijk ook ontheffingen  zal verlenen. 'Kunst en Cultuur bestaat niet alleen in Amsterdam, maar ook in Amstelveen en bijvoorbeeld Aalsmeer,' zegt Raat. 

Jammer

Hij noemt het jammer dat er (nog) geen uitzonderingen gelden voor Amstelveense instellingen en vraagt zich af wat de beweegredenen daarvan zijn. 'Waarom wel een uitzondering voor Theater De Meervaart of Paradiso in Amsterdam en niet voor de Schouwburg of P60 in Amstelveen?', vraagt Raat zich bijvoorbeeld af.

In gesprek

Alleen tien Amsterdamse instellingen kregen van Femke Halsema, voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en burgemeester van Amsterdam, ontheffing van de maatregel om de groepsgrootte binnen een openbare ruimte tot 30 personen te beperken, maar rond de culturele instellingen in de Amstellandregio (Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn) bleef het stil. 'We gaan in gesprek', zegt Raat. 

Uitzonderingspositie

Raat ziet ook mogelijkheden in Amstelveen en eventueel andere gemeenten in deze regio en hoopt plausibele antwoorden of verklaringen te krijgen van de Veiligheidsregio waarom tot dusver alleen Amsterdamse instellingen een uitzonderingspositie krijgen. 'Gelijke monniken, gelijke kappen', zegt Raat. 'We zijn tenslotte 1 regio en die bestaat niet alleen uit Amsterdam. We maken ons er hard voor dat ook Amstelveense en/of regio instellingen meer ruimte kunnen krijgen binnen de geldende corona-maatregelen, waarbij veiligheid voorop staat.' 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:27

‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis'

Amstelveen - DE EO zendt op woensdag 27 januari 2021 de unieke documentaire ‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis’ uit. Jules Schelvis was woonachtig in Amstelveen, waar hij in 2016 op 95-jarige leeftijd overleed. 

Algemeen gisteren 16:35

Toeslagenaffaire treft ook tientallen Amstelveense gezinnen

Amstelveen - Ook in Amstelveen zijn tientallen gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagenaffaire. De landelijke affaire, waarbij tienduizenden onschuldige ouders tot in lengte van jaren werden aangezien voor fraudeurs en onder een nietsontziend regime onterecht (grote) sommen geld moesten terugbetalen, zorgde vandaag voor het opstappen van het kabinet.

Politiek gisteren 13:03

Gordon regionaal lijstduwer voor D66 bij Tweede Kamer-verkiezing

Amstelveen - D66 heeft Amstelveens wethouder Floor Gordon gevraagd om regionaal lijstduwer te zijn voor D66 bij de verkiezing voor de Tweede Kamer. Daarmee vult zij de lijst aan op plek 74. De verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer wordt gehouden tussen 15 en 17 maart 2021.