Michel Becker op de plek waar zijn partij al jaren wacht op woonunits voor Amstelveense jongeren

'Ons bekroop het gevoel dat er weer wat aan de hand was’

Amstelveen - Michel Becker, partijleider van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is verrast dat de voor jongerenwoningen beoogde plek langs de Bovenkerkerweg (ter hoogte van Kalkbranderij/Zetterij) ook zal worden ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Becker pleit al sinds de oprichting van zijn lokale partij voor (tijdelijke) woonunits cq. tiny houses voor jongeren op deze plek. Hij geeft in een persbericht aan dat er natuurlijk ruimte moet zijn voor opvang van burgers die op de vlucht zijn: 'Maar waarom nu juist op déze plek?’, vraagt Becker zich af.‘ Amstelveen neemt daar op veel plekken in de stad terecht al haar verantwoordelijkheid voor.'

Starters

Hij legt uit dat Actief voor Amstelveen zich al lang inzet om het grote woontekort van Amstelveense starters (jongeren) onder de aandacht te brengen. Dat leek effect te sorteren. 'Na een toezegging in de gemeenteraad van de toen plaatsvervangend wethouder Wonen Herbert Raat (VVD, red.) was de verwachting hoog.  Want Raat beloofde dat voor het einde van 2022 de aangenomen motie om starterswoningen cq Tiny Houses op de Kalkbranderij te realiseren zal worden uitgevoerd,' aldus Becker. 

Besloten

Maar het bleef stil. Becker vroeg eerder dit jaar opnieuw aandacht voor de jongerenwoningen op de locatie omdat de uitvoering van de motie achterwege bleef. Becker: ‘Toen wij verder niets hoorden bekroop ons het gevoel dat er weer wat aan de hand was. En dat bleek ook zo te zijn. In een besloten vergadering kregen de fracties te horen dat op het terrein Kalkbranderij tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen en starters gerealiseerd zou worden.’

De partij zou daarover nader worden geïnformeerd, maar zag met grote verbazing dat vorige week plotseling 'op de gemeentelijke website werd gemeld dat er 100 woonunits gepland worden, waarvan 30% voor Oekraiense gezinnen.'

Opheldering van College B en W

Becker zal tijdens de komende raadsvergadering mondelinge vragen aan burgemeester en wethouders stellen: 'Nogmaals, wij zijn niet tegen noodopvang voor mensen op de vlucht, maar vinden niet dat het volume woningen voor onze eigen starters – die al 10 tot 15 jaar op de wachtlijst staan - hierdoor wordt verminderd.

Actief voor Amstelveen zal het College van b en W twee dingen vragen:  'In de eerste plaats om nog eens te bezien of het totaalvolume iets omhoog kan, waardoor meer woningen voor starters beschikbare kunnen komen. En in de tweede plaats, als er voor Oekraïners bestemde woningen vrij komen, deze alsnog voor starters te bestemmen.'

Oppositiepartij Actief voor Amstelveen is met twee zetels vertegenwoordigd in de Amstelveense gemeenteraad. De gemeenteraad in Amstelveen bestaat uit twaalf partijen, die gezamenlijk 37 zetels bezetten. De coalitie 2022-2026 wordt gevormd door VVD, D66, PvdA en GvA.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.