Michel Becker op de plek waar zijn partij al jaren wacht op woonunits voor Amstelveense jongeren

'Ons bekroop het gevoel dat er weer wat aan de hand was’

Amstelveen - Michel Becker, partijleider van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is verrast dat de voor jongerenwoningen beoogde plek langs de Bovenkerkerweg (ter hoogte van Kalkbranderij/Zetterij) ook zal worden ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Becker pleit al sinds de oprichting van zijn lokale partij voor (tijdelijke) woonunits cq. tiny houses voor jongeren op deze plek. Hij geeft in een persbericht aan dat er natuurlijk ruimte moet zijn voor opvang van burgers die op de vlucht zijn: 'Maar waarom nu juist op déze plek?’, vraagt Becker zich af.‘ Amstelveen neemt daar op veel plekken in de stad terecht al haar verantwoordelijkheid voor.'

Starters

Hij legt uit dat Actief voor Amstelveen zich al lang inzet om het grote woontekort van Amstelveense starters (jongeren) onder de aandacht te brengen. Dat leek effect te sorteren. 'Na een toezegging in de gemeenteraad van de toen plaatsvervangend wethouder Wonen Herbert Raat (VVD, red.) was de verwachting hoog.  Want Raat beloofde dat voor het einde van 2022 de aangenomen motie om starterswoningen cq Tiny Houses op de Kalkbranderij te realiseren zal worden uitgevoerd,' aldus Becker. 

Besloten

Maar het bleef stil. Becker vroeg eerder dit jaar opnieuw aandacht voor de jongerenwoningen op de locatie omdat de uitvoering van de motie achterwege bleef. Becker: ‘Toen wij verder niets hoorden bekroop ons het gevoel dat er weer wat aan de hand was. En dat bleek ook zo te zijn. In een besloten vergadering kregen de fracties te horen dat op het terrein Kalkbranderij tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen en starters gerealiseerd zou worden.’

De partij zou daarover nader worden geïnformeerd, maar zag met grote verbazing dat vorige week plotseling 'op de gemeentelijke website werd gemeld dat er 100 woonunits gepland worden, waarvan 30% voor Oekraiense gezinnen.'

Opheldering van College B en W

Becker zal tijdens de komende raadsvergadering mondelinge vragen aan burgemeester en wethouders stellen: 'Nogmaals, wij zijn niet tegen noodopvang voor mensen op de vlucht, maar vinden niet dat het volume woningen voor onze eigen starters – die al 10 tot 15 jaar op de wachtlijst staan - hierdoor wordt verminderd.

Actief voor Amstelveen zal het College van b en W twee dingen vragen:  'In de eerste plaats om nog eens te bezien of het totaalvolume iets omhoog kan, waardoor meer woningen voor starters beschikbare kunnen komen. En in de tweede plaats, als er voor Oekraïners bestemde woningen vrij komen, deze alsnog voor starters te bestemmen.'

Oppositiepartij Actief voor Amstelveen is met twee zetels vertegenwoordigd in de Amstelveense gemeenteraad. De gemeenteraad in Amstelveen bestaat uit twaalf partijen, die gezamenlijk 37 zetels bezetten. De coalitie 2022-2026 wordt gevormd door VVD, D66, PvdA en GvA.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:00

Amstelveen in 24hrs op 3 juni: ook van alles te doen voor kinderen

Amstelveen - Ontdek je eigen stad op zaterdag 3 juni tijdens Amstelveen in 24hrs! Barsten jouw kinderen van de energie? Dan is dit écht iets voor jullie… Aankomende zaterdag is er door heel Amstelveen veel te doen, van sporten tot knutselen en van cultuur tot culinair.  Hieronder de leukste (en meest kindvriendelijke) tips voor komende zaterdag.

Algemeen gisteren 13:37

Amstelveen in top 5 slimste gemeenten van Nederland

Amstelveen - Net als op talloze onderzoekslijstjes, scoort Amstelveen weer eens hoog in een nieuw onderzoek.  Amstelveen zou op basis van een nationale intelligentie-index namelijk tot de Top 5 van gemeenten van Nederland behoren waar de slimste mensen wonen. 

Algemeen gisteren 09:42

Gemeente geeft minder uit aan jeugdzorgkosten dan begroot

Amstelveen - Amstelveen lijkt de landelijke trend van stijgende jeugdzorgkosten te doorbreken. Voor het eerst sinds 2015 vallen de kosten lager uit dan begroot. In 2022 was er € 22,9 miljoen gereserveerd voor de specialistische jeugdhulp terwijl de daadwerkelijke kosten zijn uitgekomen op € 18,5 miljoen. Hierdoor is 4,4 miljoen euro minder uitgegeven dan was voorzien, zonder dat dit ten koste ging van kwaliteit en inzet van de zorg.