Michel Becker op de plek waar zijn partij al jaren wacht op woonunits voor Amstelveense jongeren

'Ons bekroop het gevoel dat er weer wat aan de hand was’

Amstelveen - Michel Becker, partijleider van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is verrast dat de voor jongerenwoningen beoogde plek langs de Bovenkerkerweg (ter hoogte van Kalkbranderij/Zetterij) ook zal worden ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Becker pleit al sinds de oprichting van zijn lokale partij voor (tijdelijke) woonunits cq. tiny houses voor jongeren op deze plek. Hij geeft in een persbericht aan dat er natuurlijk ruimte moet zijn voor opvang van burgers die op de vlucht zijn: 'Maar waarom nu juist op déze plek?’, vraagt Becker zich af.‘ Amstelveen neemt daar op veel plekken in de stad terecht al haar verantwoordelijkheid voor.'

Starters

Hij legt uit dat Actief voor Amstelveen zich al lang inzet om het grote woontekort van Amstelveense starters (jongeren) onder de aandacht te brengen. Dat leek effect te sorteren. 'Na een toezegging in de gemeenteraad van de toen plaatsvervangend wethouder Wonen Herbert Raat (VVD, red.) was de verwachting hoog.  Want Raat beloofde dat voor het einde van 2022 de aangenomen motie om starterswoningen cq Tiny Houses op de Kalkbranderij te realiseren zal worden uitgevoerd,' aldus Becker. 

Besloten

Maar het bleef stil. Becker vroeg eerder dit jaar opnieuw aandacht voor de jongerenwoningen op de locatie omdat de uitvoering van de motie achterwege bleef. Becker: ‘Toen wij verder niets hoorden bekroop ons het gevoel dat er weer wat aan de hand was. En dat bleek ook zo te zijn. In een besloten vergadering kregen de fracties te horen dat op het terrein Kalkbranderij tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen en starters gerealiseerd zou worden.’

De partij zou daarover nader worden geïnformeerd, maar zag met grote verbazing dat vorige week plotseling 'op de gemeentelijke website werd gemeld dat er 100 woonunits gepland worden, waarvan 30% voor Oekraiense gezinnen.'

Opheldering van College B en W

Becker zal tijdens de komende raadsvergadering mondelinge vragen aan burgemeester en wethouders stellen: 'Nogmaals, wij zijn niet tegen noodopvang voor mensen op de vlucht, maar vinden niet dat het volume woningen voor onze eigen starters – die al 10 tot 15 jaar op de wachtlijst staan - hierdoor wordt verminderd.

Actief voor Amstelveen zal het College van b en W twee dingen vragen:  'In de eerste plaats om nog eens te bezien of het totaalvolume iets omhoog kan, waardoor meer woningen voor starters beschikbare kunnen komen. En in de tweede plaats, als er voor Oekraïners bestemde woningen vrij komen, deze alsnog voor starters te bestemmen.'

Oppositiepartij Actief voor Amstelveen is met twee zetels vertegenwoordigd in de Amstelveense gemeenteraad. De gemeenteraad in Amstelveen bestaat uit twaalf partijen, die gezamenlijk 37 zetels bezetten. De coalitie 2022-2026 wordt gevormd door VVD, D66, PvdA en GvA.


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.