Screenshot van de digitale gemeenteraadsvergadering.

Ook in Amstelveen is politiek te belangrijk om alleen aan mannen over te laten

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen is gisterenavond unaniem akkoord gegaan met een voorstel om meer vrouwen in de Amstelveense politiek actief te krijgen door middel van onder andere een publiekscampagne.

Momenteel is van het aantal politici dat lokaal actief is 31 procent vrouw, terwijl de Amstelveense bevolking voor 51 procent uit vrouwen bestaat.

Een voorstel om meer vrouwen bij de Amstelveense politiek te betrekken werd gisteren door lokaal D66-politica Annemieke van der Vet ingediend onder de titel 'Meer vrouwen in de politiek aan de Poel' en kreeg hartverwarmende steun van alle partijen.

Els Borst als voorbeeld

Voor Van der Vet was Els Borst, oud-D66-minister uit het kabinet Kok I & II die in 2014 op tragische wijze om het leven werd gebracht, een groot voorbeeld. Borst sprak ooit de legendarische woorden 'Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten', een uitspraak waar Van der Vet zich volledig bij aansloot. Het was de ultieme inspiratie voor haar voorstel.

D66_Annemieke_profiel-1-298x234.jpg
Annemieke van der Vet (D66)

Het voorstel werd met gejuich ontvangen: Voor GroenLinks ging het voorstel zelfs niet ver genoeg: die partij - waar Stieneke Kruijer te boek staat als een evident voorvechster voor een betere positie voor vrouwen - had graag gezien dat de kandidatenlijsten van de politieke partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 voor minimaal 50 procent uit vrouwen bestaan.

Mannen stap opzij

Martin Kortekaas, fractievoorzitter van GroenLinks, verklaarde dat 'het probleem vooral bij mannen zit en niet bij vrouwen'. 'De mannen moeten een stap opzij doen om meer ruimte te kunnen geven aan vrouwen', aldus Kortekaas, een stellingname die door veel partijen werd gesteund. Burgerbelangen Amstelveen gaf aanvullend aan dat er ook volop ruimte moet zijn voor lhbti+'ers in de gemeenteraad.

Burgemeester Tjapko Poppens was verheugd dat de gemeenteraad akkoord ging met het voorstel en sprak van een zeer belangrijk moment. Amstelveen gaat naast een voorlichtingscampagne ook voorlichtingsmomenten organiseren voor vrouwen die de politiek in willen en wil hen daarbij ook actief coachen.


Meer nieuws

Politiek gisteren 10:49

Politiek Plein Amstelveen: op naar de gemeenteraadsverkiezingen (1)

Amstelveen – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 worden lokale media in toenemende mate bestookt met politieke persberichten.  Om een beetje overzicht te creëren verzamelt AmstelveenZ in de rubriek Politiek Plein Amstelveen vanaf december 2021 wekelijks de diverse (pers-)berichten die de partijen in Amstelveen hebben uitgegeven in één verzamelbericht.

Onderwijs & Educatie gisteren 09:00

Noor & Amaya in de Kinderrijk Kinderraad

Amstelveen - Op 20 november is de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind. KinderRijk vindt het belangrijk om kinderen de ruimte te geven hun stem te laten horen. De organisatie wil weten wat er in de kinderen omgaat en luistert naar wat hen bezighoudt. Om die reden is vorig jaar de KinderRijk KinderRaad opgericht. Het woord is aan leden Noor en Amaya.