Sunny & Corry

Open Ateliers Amstelveen 2020 [Afgelast]

[De Open Ateliers Amstelveen zijn afgelast ivm de corona-maatregelen] Op 3 en 4 oktober openen kunstenaars hun deuren voor liefhebbers van schilderijen, beelden, fotografie, glaskunst, keramiek, lithografie en sieraden. Er is voor elk wat wils. Open Ateliers 2020 is dé manier om kennis te maken met kunst en de persoon erachter. Maar liefst 60 kunstenaars tonen hun werk. Het woord is aan Sunny Neeter en Corry Zwart. Beide kunstenaar én organisator van deze prachtige route langs diverse ateliers.

De ervaren Sunny en Corry zitten inmiddels al veertig jaar in het kunstenaarschap. ‘Ons doel is niet langer uitsluitend creëren maar vooral ook zichtbaar maken’, vertelt Corry enthousiast. ‘Zo zijn we beide verbonden aan VAK (Vereniging Amstelland Kunst), een actieve vereniging van beroepskunstenaars waar we verantwoordelijk zijn voor tentoonstellingen en mooie samenwerkingen met organisaties en instanties.’

Route uitstippelen
Sunny vertelt dat ze hun expertise graag inzetten voor het organiseren van het evenement ‘Open Ateliers 2020’. ‘Het is een uniek kijkje in de keuken. Want we laten de bezoekers kennis maken met de kunstenaar, zijn kunstwerk en dat in zijn eigen atelier. Mocht de kunstenaar geen eigen atelier hebben, dan wordt zijn werk getoond op een centrale plek. Dit jaar zijn de locaties: Ateliers 2005, Raadhuis, Ateliers A24, Villa Randwijck, het Jagershuis, SAKB met als gastlocatie het Odin gebouw en de centrale hal in Platform C.’

Wethouder Herbert Raat opent ‘Open Ateliers 2020’ op 15 september online. En vanaf dan kan men middels deze online expositie zien welke kunstenaars dit jaar deelnemen. ‘Zo kun je meer lezen over de  kunstenaar maar ook over zijn beweegredenen en hoe hij het werk gemaakt heeft. Op die manier kun je op je gemak bepalen wat je graag wilt zien en waar deze kunstwerken te bewonderen zijn’, vertelt Corry. 

De inspirerende dames kunnen uren praten over hun gezamenlijke passie: kunst. Ze delen hun liefde voor kleur en natuur. Maar maken ieder schitterende creaties op een totaal andere wijze.

Sunny vertelt gedreven: ‘Ik vind het een uitdaging om te experimenteren met steeds weer verschillende materialen en technieken omdat deze materialen mij de grootste vrijheid bieden om uitdrukking te geven aan mijn gevoel. Dit in combinatie met mijn fascinatie voor het verweerde oppervlak ontstaat er een gelaagdheid bestaande uit verschillende kleuren en interessante structuren.’ Sunny geeft workshops in deze technieken met speciale aandacht voor kleuren mengen, in haar eigen atelier. 

Ze vertelt dat het gevoel van vrijheid avontuurlijk is. ‘Ik weet nooit waar het kunstwerk toe leidt. Dat is het verrassende van het geheel, mijn verstand op nul en ‘go with the flow’. Corry deelt deze mening en legt helder uit: ‘Als je een goed kunstwerk wilt maken, ben je niet bezig met het esthetische eindresultaat. Je bent bezig met onderzoek. Kunst is een weg, een zoektocht. Vallen en opstaan. Mislukt en opnieuw beginnen. Wat wil je zeggen, waar ben je mee bezig. Het is een interactie tussen jou en het werk. Zo gaat het proces.’

Schoonheid in vergankelijkheid
Zelf is Corry op haar 18e begonnen op de Gerrit Rietveld Academie. ‘Ik kwam niet uit een kunstzinnige familie, dus heb een lange weg moeten gaan om kunst te leren kennen. Ik ben sieraden gaan maken waarbij vergankelijkheid centraal staat. Ik wil laten zien hoeveel moois er al is en ben daarmee aan de slag gegaan. De natuur met al haar prachtige kleuren is mijn inspiratiebron. En omdat niet iedereen kijkt zoals ik en bewust is van het kleinste detail, fotografeer ik tegenwoordig mijn werk. Zo worden de prachtige nuances, het spel tussen licht en donker en de dansende beweging van vormen en lijnen nog duidelijker zichtbaar.’ 

Kunst als olievlek
De kunstzinnige vrouwen hebben als doel om hun prachtige vak in leven te houden. ‘Het gaat slecht met de cultuursector en dat is enorm zonde. Daarom is laagdrempeligheid juist nu heel belangrijk. Met de VAK zijn we al multidisciplinair bezig. Zo geven we advies, denken mee en staan open voor discussies met ondernemers en organisaties.’ Voor meer info zie www.amstellandkunst.nl.

Corry brengt de oude garde van kunstenaars in gesprek met jonge artiesten. En Sunny zoekt en staat open voor inspirerende locaties voor exposities omdat ‘kunst verbindt’. De Amstelveense dames willen niets liever dan kunst als een olievlek verspreiden. ’Het in contact brengen van kunstenaar en publiek, dat is onze insteek. En op 3 en 4 oktober van 11.00 tot 17.00 is daar de perfecte gelegenheid voor.’

Voor meer informatie kijk op www.openateliersamstelveen.nl. 


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.