Oplossingen voor huisartsentekort Amstelveen lijken nog ver weg

Amstelveen - Net als in de rest van het land kampt ook gemeente Amstelveen met een tekort aan huisartsen. Concrete oplossingen voor dat probleem lijken nog ver weg.

Volgens het College van B en W hebben vrijwel alle praktijken momenteel een patiëntenstop. Naast dat er een tekort bestaat aan huisartsen die praktijkhouder willen worden, blijkt het ook moeilijk om betaalbare praktijkruimte te vinden voor nieuwe huisartsen of praktijken die willen uitbreiden. Een en ander blijkt uit een brief van het College van B en W aan de gemeenteraad, nadat de gemeenteraad in het voorjaar van 2023 een motie had ingediend en om maatregelen en onderzoeken vroeg.

Nog geen zorg in De Scheg

De druk op huisartsenzorg wordt door de voorspelde inwonersgroei in Amstelveen vermoedelijk nog groter. Opvallend daarbij is dat in de plannen voor de grote uitbreidingswijk De Scheg geen rekening is gehouden met een medische voorziening zoals een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Niet in de deelgebieden Oost en West, waarvan de bestemmingsplannen al zijn vastgesteld en ook niet in deelgebied Scheg Midden waarvan het ontwerpbestemmingsplan momenteel nog ter inzage ligt.

Het College stelt wel dat in de verdere voorbereiding van het project De Scheg alsnog de mogelijkheden voor een huisartsenpraktijk worden onderzocht en dat het zich ook bij grondeigenaren in het gebied gaat inzetten  voor een huisartsenpraktijk.  In de plannen voor de nieuw te ontwikkelen woonwerkwijk Legmeer, een project van tientallen jaren, wordt in de plannen wel al rekening gehouden met een medisch centrum / HOED (huisartsen onder één dak), maar zover is het voorlopig nog niet.

Aansporen

De gemeenteraad wilde dat projectontwikkelaars worden aangespoord om nieuwe gezondheidscentra/praktijkruimten voor huisartsen (apotheek en paramedische zorg) te realiseren.  Het College stelt dat ontwikkelaars worden aangespoord om ruimte te reserveren voor eerstelijns zorgvoorzieningen, maar tot concrete resultaten heeft dat nog niet geleid. Wel staat aan de Bovenkerkerwegzone, waar in de toekomst woningbouwplannen zijn, een gezondheidscentrum dan wel praktijkruimte op de radar, maar de plannen worden op dit moment nader uitgewerkt en zijn nog niet concreet.

Betaalbaar

En of die ruimte voor huisartsen aan de Bovenkerkerweg dan ook nog betaalbaar wordt voor een huisarts, zoals de gemeenteraad wenste, is ook nog maar de vraag. Het College kan namelijk geen invloed uitoefenen op de huurprijs die commerciële ontwikkelaars vragen. Het College kan ontwikkelaars alleen stimuleren om ruimte voor huisartsenzorg te reserveren en/ofeen beroep op de ontwikkelaar doen in verband met de urgentie.

In projecten waar de gemeente zelf grondeigenaar is zijn er meer mogelijkheden, maar dan gelden er volgens het College weer juridische en financiële belemmeringen door de Wet Markt Overheid en het Didamarrest.

Flex-praktijkruimten voor startende huisartsen

De gemeenteraad vroeg ook naar een onderzoek of flex-praktijkruimten startende huisartsen op weg kunnen helpen. Het College noemt dat een mooie suggestie die met Amstelveense huisartsen is gedeeld, maar de gemeente kan wat dat betreft slechts een ondersteunende en faciliterende rol bieden. Volgens het College moet een flexibele praktijkruimte qua faciliteiten en infrastructuur altijd onderdeel zijn van een groter geheel; zoals een gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk.

De gemeente is wel reeds in gesprek met de huisartsencoöperatie Amstelveen. Zij onderzoeken bijvoorbeeld mogelijkheden om startende huisartsen te stimuleren om zich in Amstelveen te vestigen. Zij zijn hierover ook in gesprek met de zorgverzekeraar.

Nieuwe visie op huisartsenzorg

Het College meldt dat in Amstelveen behoefte is aan een nieuwe visie op huisartsenzorg en beleid ten aanzien van de rol, taak, bevoegdheden én mogelijkheden van de gemeente om hier invloed op uit te oefenen. Het proces om te komen tot dit beleid is nu in volle gang. Dit kwartaal krijgt de gemeenteraad een raadsvoorstel voorgeschoteld, waarin ook aandacht is voor een juiste verdeling van zorgvoorzieningen en de juiste zorg passend bij wijktype..


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.