Jaap Maars

Orgel heeft brand Urbanuskerk ‘redelijk goed’ doorstaan

Amstelveen – Het Jules Anneessens orgel heeft de brand in de Urbanuskerk ‘redelijk goed’ doorstaan. Die conclusie kan een maand na de brand worden getrokken.

Urbanuskerk Bovenkerk maakt vandaag op zijn website de balans op over de gevolgen van de brand en meldt onder meer dat het kerkgebouw van binnen lange tijd te onveilig was om de schade goed te kunnen bepalen. Verbrande resten van dakspanten, losliggende dakdelen en leistenen moesten eerst verwijderd worden om de staat van het interieur te kunnen onderzoeken.

Bomen

Inmiddels is een en ander met de nodige zorg verwijderd. Voor het opruimen van de verbrande resten was het noodzakelijk om een hijskraan te gebruiken. In verband hiermee moest een aantal bomen naast de begraafplaats worden verwijderd.

Na het verwijderen van de verbrande resten kan worden vastgesteld dat het Jules Anneessens-orgel dankzij de beschutting van de koorzolder de brand ‘redelijk goed’ heeft doorstaan. Hoewel het orgel veel waterschade heeft opgelopen en de elektronische aansturing van de toetsen defect is, ziet het er naar uit dat het instrument hersteld kan worden.

Gerestaureerd

Het in 1930 gebouwde Jules Anneessens orgel staat sinds 2002 in de Urbanuskerk. Het instrument was gedurende het afgelopen jaar net geheel gerestaureerd en in juli door burgemeester Bas Eenhoorn officieel weer in gebruik genomen.

Uit het onderzoek naar de schade binnenin de kerk bleek ook dat er nog een hoop puin van de resten van de ingestorte gewelven in het kerkgebouw ligt. Dit zal verwijderd moeten worden.

Subsidie

Overigens heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven vandaag in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten dat er na de brand is vastgesteld dat er voldoende monumentale waarden resteren om de rijksbescherming van de kerk te handhaven. Daarnaast meldt de minsiter dat de subsidie, die in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten is beschikt, voor de kerk beschikbar zal blijven.

Van Engelshoven meldt ook dat de schade vooral de kap en het gewelf van het schip van de kerk betreft. De schade aan de overige delen van de kerk is beperkt en lijkt goed te herstellen.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 13:20

Woningen Oude Dorp en pastorie Annakerk tegen de vlakte voor verbreding A9

Amstelveen - Om ruimte te maken voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Amstelveen worden diverse woningen in het Oude Dorp, maar ook de pastorie naast de Annakerk, binnen enkele maanden gesloopt. De panden staan op de plek waar straks de extra rijstroken komen en de overkapping Oude Dorp wordt gerealiseerd.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:13

Vernieuwd kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan gaat eind juli open

Amstelveen - Het vernieuwde kruispunt Sportlaan/Beneluxbaan opent naar verwachting vrijdag 31 juli 2020. Vanaf juni moet het verkeer rekening houden met veel wisselende omleidingen en afsluitingen om het kruispunt definitief gereed te kunnen maken.

Algemeen vandaag 10:01

5 keer een check om het op je werk leuk (en vol) te houden

Brigitte Kaandorp zong ‘Ik heb een zwaa-aa-aar leven’. Als jij daar zaken in herkent als het gaat om je werkzame leven, wordt het tijd om veranderingen aan te brengen. Hier volgen vijf adviezen om weer fris en fruitig naar je werk te gaan. 

Algemeen gisteren 17:08

Inzameling voor Voedselbank Amstelveen bij KKC

Amstelveen - Op het schoolplein van het Keizer Karel College aan Elegast 5 organiseert de UNESCO jongerencommissie van het Keizer Karel College vrijdag 29 mei 2020 een inzamelactie voor de Voedselbank Amstelveen.