Henk Fokkink (Beeld: gemeente Amstelveen)

Oud-raadslid en damsport-icoon Henk Fokkink overleden

Amstelveen - Het voormalige Amstelveense raadslid Henk Fokkink is op 83-jarige leeftijd overleden. Fokkink was namens Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) actief in de raad, maar naast zijn politieke werk was hij bovenal een damsport-icoon.

Als iemand veel voor de damsport heeft betekend dan is het Henk Fokkink,’ schrijft de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) in een uitvoerig memoriam-bericht. ‘Met het overlijden van Henk Fokkink is iemand heengegaan die op velerlei gebied veel voor de damsport heeft betekend, die kritisch en vasthoudend was maar onder alle omstandigheden vriendelijk bleef.' Fokkink was onder andere voorzitter van de inmiddels opgeheven Damclub Amstelveen, maar werd ook benoemd tot erelid van de werelddambond.

In het Amstelveense politieke landschap stond Fokkink bekend als een eigenzinnige, maar zeker ook intelligente man, die zich niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren inzette. Op zijn initiatief startte de gemeente in 2011 met een alcoholverkeerscursus voor jongeren. Jongeren die de cursus volgden, kregen een certificaat waarmee zij het zojuist behaalde rijbewijs gratis konden aanvragen bij de gemeente. Ook zette hij zich steevast in voor beter openbaar vervoer voor ouderen.

Bij OCA raakte hij na een uiterst tumultueuze periode binnen die partij in conflict: vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 lagen de fractie en bestuur volkomen overhoop: een kort geding zorgde ervoor dat Fokkink uiteindelijk geen lijsttrekker werd - en op plek 2 belandde, waardoor er voor hem geen plek meer was in de raad. Dat zat hem enorm dwars.

Fokkink was vroeger ook redacteur bij het Amstelveens Weekblad en hij was eveneens betrokken bij radiostation Amstelveen Lokaal, de vroegere radiozender van Amstelveen. Fokkink overleed op 31 december 2021.


Meer nieuws