Henk Fokkink (Beeld: gemeente Amstelveen)

Oud-raadslid en damsport-icoon Henk Fokkink overleden

Amstelveen - Het voormalige Amstelveense raadslid Henk Fokkink is op 83-jarige leeftijd overleden. Fokkink was namens Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) actief in de raad, maar naast zijn politieke werk was hij bovenal een damsport-icoon.

Als iemand veel voor de damsport heeft betekend dan is het Henk Fokkink,’ schrijft de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) in een uitvoerig memoriam-bericht. ‘Met het overlijden van Henk Fokkink is iemand heengegaan die op velerlei gebied veel voor de damsport heeft betekend, die kritisch en vasthoudend was maar onder alle omstandigheden vriendelijk bleef.' Fokkink was onder andere voorzitter van de inmiddels opgeheven Damclub Amstelveen, maar werd ook benoemd tot erelid van de werelddambond.

In het Amstelveense politieke landschap stond Fokkink bekend als een eigenzinnige, maar zeker ook intelligente man, die zich niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren inzette. Op zijn initiatief startte de gemeente in 2011 met een alcoholverkeerscursus voor jongeren. Jongeren die de cursus volgden, kregen een certificaat waarmee zij het zojuist behaalde rijbewijs gratis konden aanvragen bij de gemeente. Ook zette hij zich steevast in voor beter openbaar vervoer voor ouderen.

Bij OCA raakte hij na een uiterst tumultueuze periode binnen die partij in conflict: vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 lagen de fractie en bestuur volkomen overhoop: een kort geding zorgde ervoor dat Fokkink uiteindelijk geen lijsttrekker werd - en op plek 2 belandde, waardoor er voor hem geen plek meer was in de raad. Dat zat hem enorm dwars.

Fokkink was vroeger ook redacteur bij het Amstelveens Weekblad en hij was eveneens betrokken bij radiostation Amstelveen Lokaal, de vroegere radiozender van Amstelveen. Fokkink overleed op 31 december 2021.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.