De ravage in de Dorpsstraat werd vanmorgen opgeruimd
112

Oude Dorp ontsnapt aan ware tragedie: 'Dit had heel veel slechter kunnen aflopen'

Amstelveen - Het Oude Dorp is gisterenavond ontsnapt aan een ware tragedie, nadat een automobilist rond half twaalf in de Dorpsstraat de macht over het stuur verloor. Diverse horecabezoekers die nog op het terras zaten zijn blij dat ze het na kunnen vertellen.

De politie heeft de bestuurder van de auto, een 34-jarige man uit Amsterdam, aangehouden. Hij crashte met een Mercedes in de smalle Dorpsstraat (vlak na de kruising met de Stationsstraat in de richting van het Dorpsplein) en reed diverse geparkeerde fietsen, een boom en straatmeubilair omver. De zwaarbeschadigde auto kwam vlak voor het onbemande terras van kookstudio De Pantry tot stilstand. De bestuurder liep letsel op, maar wonder boven wonder vielen er geen andere gewonden.

112_crash_oude_dorp_ps.jpg
Foto: Davey Photography, Pieter Schilt

Een politiewoordvoerder laat weten dat (naast de aanhouding van de bestuurder) ook zijn rijbewijs is ingevorderd. De man werd gisterenavond naar het ziekenhuis gebracht en zal vandaag worden gehoord door de politie. Nog onderzocht wordt of de bestuurder onder invloed verkeerde. 'Dat vermoeden hebben wij wel', aldus de politiewoordvoerder. Later op maandag meldde de polite dat de bestuurder een ademtest, speekseltest en bloedproef heeft geweigerd.

EK-finale

In verband met de EK-finale tussen Engeland en Italië waren er rond half twaalf nog behoorlijk wat mensen op de been in het Oude Dorp en waren terrassen nog gevuld, onder andere bij Het Wapen op de hoek van de Stationsstraat en Dorpsstraat. De crash van de auto maakte flinke indruk op aanwezigen. De ravage was groot. Was de auto aan de andere zijde van de smalle Dorpsstraat gecrasht, waar mensen nog op de terrassen zaten, dan was het leed vermoedelijk niet te overzien geweest.

Ook de eigenaar van ijssalon zag het ongeval gisterenavond laat pal voor zijn zaak gebeuren en was in shock.  ‘Te bizar voor woorden, we mogen echt van geluk spreken dat er geen doden zijn gevallen.’

Autoluw Oude Dorp

Het Oude Dorp wordt spoedig autoluw: auto’s zijn dan niet meer welkom in de Dorpsstraat, die afgesloten wordt met paaltjes (pollers). Er zijn de afgelopen jaren al diverse klachten geweest over de onveilige verkeerssituatie en hardrijders in het Oude Dorp. Naast auto's zorgen ook scooters (vaak met hoge snelheden) voor veel overlast.

Mogelijk tijdelijke maatregelen

VVD-wethouders Rob Ellermeijer (Verkeer) en Herbert Raat (Handhaving) gaan naar aanleiding van het incident onderzoeken of er mogelijk tijdelijke maatregelen moeten worden getroffen totdat de paaltjes worden geplaatst. Beide wethouders namen vanmorgen een kijkje en spraken met diverse bewoners en ondernemers. 'Iedereen is echt enorm geschrokken.,' zegt Raat. 'Dit had heel veel slechter kunnen aflopen. Het is goed voor de verkeersveiligheid dat het Dorp autoluw wordt, maar de paaltjes worden pas eind augustus geplaatst. We gaan bekijken of we tot die tijd extra maatregelen moeten en kunnen treffen.' 

Twitterbericht Politie Amstelveen: 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:16

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV. 

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

Keizer Karelpark Tandartsen: het hele gezin met een stralende lach de deur uit

Amstelveen - Zeven jaar geleden opende Keizer Karelpark Tandartsen aan Lindepark, met één tandarts en één mondhygiëniste. Inmiddels is de tandartspraktijk niet meer weg te denken uit de regio en heeft de uitbreiding vorig jaar gezorgd voor zes behandelkamers, vijf tandartsen en vijf mondhygiënisten. Het team staat klaar om hun patiënten vol vertrouwen en deskundigheid te helpen aan een stralend gebit.

112 14 apr. 2024 20:23

Ongeval op kruising Burgemeester Boersweg

Amstelveen - Op de Burgemeester Boersweg ter hoogte van de op/afrit van Rijksweg A9 in Amstelveen heeft zondagavond een botsing plaatsgevonden.

Amstelveen van voorheen 14 apr. 2024 19:20

Amstelveen van voorheen (398)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 398 een oude foto van het Buitenplein op Plein 60, geschoten vanuit het vroegere pand van Vroom & Dreesmann.