Pixabay.com

'Ouderenmishandeling ook in Amstelveen onderschat probleem'

Amstelveen -  Vanuit de samenwerking tussen gemeente Amstelveen en  Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland moet er veel meer publieke aandacht komt voor (voorkoming van) ouderenmishandeling. Dat stelt Jacqueline Höcker van de lokale partij Lijst Höcker.

Höcker heeft vorige week schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W over de toename van ouderenmishandeling en het gegeven dat daar maar weinig aandacht voor is.

Vroeg signalen opvangen

Höcker wil weten met welke regelmaat het gemeentebestuur met Veilig Thuis Amsterdam Amstelland spreekt over het probleem en wat de ontwikkelingen zijn met betrekking tot  preventie, aandacht en maatregelen.

Zij vraagt eveneens wat het college wil gaan doen om ouderenmishandeling meer onder de aandacht te brengen en wat gedaan wordt bij het signaleren daarvan. ‘Vroeg signalen opvangen en waakzaamheid van inwoners zou meer aandacht moeten krijgen. Höcker pleit voor het organiseren van netwerken binnen de wijken.

jacqueline-höcker.jpg
Jacqueline Höcker (Lijst Höcker)

'Eén op de 20 ouderen ( in totaal rond de 170.000) bleek uit onderzoek in 2020, heeft te maken met mishandeling. Mishandeling komt in vele gedaanten voor: door familie en kennissen, door begeleidend personeel en mantelzorgers (veelal omdat zij te zwaar belast zijn)', meldt Höcker.

Zeer waarschijnlijk groter

‘Ouderenmishandeling is een onderschat probleem’, zegt Timo Kranenbarg, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. ‘Slechts 10 procent van de meldingen die we binnenkrijgen bij Veilig Thuis gaat om ouderenmishandeling, maar het probleem is zeer waarschijnlijk veel groter.’

Ouderenmishandeling is 'al het handelen of het nalaten van handelen van al degenen die in een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere (iemand van 65 jaar of ouder) staan, waardoor de oudere persoon lichamelijke en/of psychische en/of materiële schade lijdt en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid.'

Afhankelijk

Ouderdom gaat gepaard met veelal beperkingen, waaronder minder goed kunnen bewegen, verminderd zicht en gehoor en/of het wegvallen van vrienden en familie waardooreen  isolement ontstaat en ouderen geen toekomstperspectief meer zien. Juist daardoor wordt men afhankelijk van de mensen die men wel kent. Het geheugen kan afnemen maar ook het reactievermogen, waardoor twijfels komen bij de oudere en men niet meer voor zichzelf kan opkomen.'


Meer nieuws

112 gisteren 19:13

Motorrijder gewond bij ongeval op N201

Regio - Een motorrijder is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval op de provinciale weg N201. De motor kwam in botsing met een graafmachine.

Sport gisteren 16:00

Hockey tweeling met basketbal DNA

Amstelveen - De tweelingzusjes Isa en Norah Goedhart startten op jonge leeftijd met basketbal. Niet zo gek met een oma en tante die uitkwamen voor het Nederlands basketbalteam en ouders in het Noord-Hollands team.’ Hoewel ze beschikken over de ideale lengte voor de basketbalsport, ligt hun hart echter bij hockey. Inmiddels spelen ze al sinds hun 6e met veel plezier bij hockeyclub Pinoké.