OV-coach nog goed bewaard geheim in Amstelveen: pleidooi voor meer bekendheid

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die zelfstandig reizen met het Openbaar Vervoer (OV) om uiteenlopende redenen ingewikkeld, moeilijk of spannend vinden, biedt de Vervoerregio Amsterdam een gratis OV-coach aan. Omdat tot dusver slechts 12 Amstelveners van de OV-coach gebruik hebben gemaakt, pleiten de politieke partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en D66 voor meer bekendheid van de OV-coach in Amstelveen en willen ze het gebruik van een dergelijke coach stimuleren, zodat meer mensen zelfstandig kunnen reizen.

Dat melden de partijen in een gezamenlijk persbericht. Een OV-coach van de Vervoerregio (zie hier) biedt inwoners van Amstelveen hulp bij het plannen en oefenen van de reis. Zo helpt een OV-coach onder andere bij het vinden en onthouden van de route, omgaan met prikkels en angst onderweg en het vertrouwd raken met het openbaar vervoer. Ook geven OV-coaches trainingen voor leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs, 

Meer aandacht OV-coach nodig

'Helaas zijn de mogelijkheden voor het inschakelen van de OV-coach in Amstelveen minder bekend. Slechts 12 inwoners hebben tot nu toe hiervan gebruik gemaakt, terwijl dat in de hele regio al 660 mensen zijn. Ook in de Week van de Toegankelijkheid is geen aandacht besteed aan de mogelijkheden van de OV-coach,' stellen de partijen.

Schriftelijke vragen

Reden voor raadsleden Ferry van Groeningen (bbA) en Youssef Ben Idder van D66 om hier door middel van schriftelijke vragen aan wethouder zorg en welzijn Marijn van Ballegooijen (PvdA) aandacht voor te vragen. De partijen denken dat bijvoorbeeld publiciteit via lokale media en het inzetten van andere communicatiemiddelen, zoals de bibliotheek, kan helpen. Doel is het gebruik van de OV-coach in Amstelveen te stimuleren. De OV-coach is gratis voor inwoners van 12 jaar en ouder. De deelnemer betaalt alleen de eigen reiskosten.

Iedereen moet zelfstandig kunnen reizen

'Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en zelfstandig reizen hoort daarbij. Bijna 90 procent van de deelnemers blijft na hulp van de coach zelfstandig reizen', aldus Ferry van Groeningen.

bba Ferry van Groeningen gr2022.jpg
Ferry van Groeningen (bbA)

Ben Idder vult aan: 'We willen zo veel mogelijk inwoners in Amstelveen bereiken en helpen om die vrijheid van reizen te ervaren. Zo kunnen ze naar stage, school, familie of sporten.'
D66 woordvoerder verkeer en vervoer Youssef Ben Idder .png
Youssef Ben Idder (D66).

Een van de coaches licht de werkwijze toe. 'De OV-coach neemt alle tijd en rust om deelnemers te helpen. Na een kennismaking maken we samen een reisplan voordat we naar buiten gaan om te oefenen. Het is mooi om te zien hoe de deelnemers groeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze voelen trots als ze een nieuwe stap hebben gezet en zij hub einddoel hebben gehaald: zelfstandig reizen.' 


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.