OV-coach nog goed bewaard geheim in Amstelveen: pleidooi voor meer bekendheid

Amstelveen - Voor inwoners van Amstelveen die zelfstandig reizen met het Openbaar Vervoer (OV) om uiteenlopende redenen ingewikkeld, moeilijk of spannend vinden, biedt de Vervoerregio Amsterdam een gratis OV-coach aan. Omdat tot dusver slechts 12 Amstelveners van de OV-coach gebruik hebben gemaakt, pleiten de politieke partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en D66 voor meer bekendheid van de OV-coach in Amstelveen en willen ze het gebruik van een dergelijke coach stimuleren, zodat meer mensen zelfstandig kunnen reizen.

Dat melden de partijen in een gezamenlijk persbericht. Een OV-coach van de Vervoerregio (zie hier) biedt inwoners van Amstelveen hulp bij het plannen en oefenen van de reis. Zo helpt een OV-coach onder andere bij het vinden en onthouden van de route, omgaan met prikkels en angst onderweg en het vertrouwd raken met het openbaar vervoer. Ook geven OV-coaches trainingen voor leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs, 

Meer aandacht OV-coach nodig

'Helaas zijn de mogelijkheden voor het inschakelen van de OV-coach in Amstelveen minder bekend. Slechts 12 inwoners hebben tot nu toe hiervan gebruik gemaakt, terwijl dat in de hele regio al 660 mensen zijn. Ook in de Week van de Toegankelijkheid is geen aandacht besteed aan de mogelijkheden van de OV-coach,' stellen de partijen.

Schriftelijke vragen

Reden voor raadsleden Ferry van Groeningen (bbA) en Youssef Ben Idder van D66 om hier door middel van schriftelijke vragen aan wethouder zorg en welzijn Marijn van Ballegooijen (PvdA) aandacht voor te vragen. De partijen denken dat bijvoorbeeld publiciteit via lokale media en het inzetten van andere communicatiemiddelen, zoals de bibliotheek, kan helpen. Doel is het gebruik van de OV-coach in Amstelveen te stimuleren. De OV-coach is gratis voor inwoners van 12 jaar en ouder. De deelnemer betaalt alleen de eigen reiskosten.

Iedereen moet zelfstandig kunnen reizen

'Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en zelfstandig reizen hoort daarbij. Bijna 90 procent van de deelnemers blijft na hulp van de coach zelfstandig reizen', aldus Ferry van Groeningen.

bba Ferry van Groeningen gr2022.jpg
Ferry van Groeningen (bbA)

Ben Idder vult aan: 'We willen zo veel mogelijk inwoners in Amstelveen bereiken en helpen om die vrijheid van reizen te ervaren. Zo kunnen ze naar stage, school, familie of sporten.'
D66 woordvoerder verkeer en vervoer Youssef Ben Idder .png
Youssef Ben Idder (D66).

Een van de coaches licht de werkwijze toe. 'De OV-coach neemt alle tijd en rust om deelnemers te helpen. Na een kennismaking maken we samen een reisplan voordat we naar buiten gaan om te oefenen. Het is mooi om te zien hoe de deelnemers groeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze voelen trots als ze een nieuwe stap hebben gezet en zij hub einddoel hebben gehaald: zelfstandig reizen.' 


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.